زمان مناسبی برای دهن کجی به نکات بهداشتی نیست/
خبر بسیار ناخوشایند برای مسئولان واکسیناسیون صنفی و ملی کشور
همه باهم رغایت پروتکل های بهداشتی عمل کنیم
افزایش ابتلای خانوادگی به واریانت دلتا / زمان مناسبی برای دهن کجی به نکات بهداشتی نیست
با توجه به کاهش رعایت شیوه نامه های بهداشتی و افزایش ابتلای خانوادگی به واریانت دلتا، در آینده شاهد عوارض جسمی و روحی متعددی در بین خانواده ها خواهیم بود.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، از آغاز پیک پنجم، با توجه به قدرت سرایت بالای واریانت دلتا، شاهد سیر صعودی افزایش شهرهای قرمز و موارد مبتلا و بستری هستیم . از سوی دیگر، ابتلای افراد کم سن و سال به کرونا در این پیک، نسبت به پیکهای قبلی بیشتر است و متخصصان به صورت مداوم هشدارهای مراقبتی خود را اعلام می کنند.
در حال حاضر جهش، میزان سرایت پذیری را افزایش داده است و هیچ راهی جز رعایت شیوه نامه های بهداشتی به ویژه استفاده از ماسک و رعایت دقیق و اصولی شیوهنامههای بهداشتی برای مهار همه گیری نداریم.
متاسفانه طبق اعلام مسئولان وزارت بهداشت، شاهد کاهش رعایت شیوه نامه ها به زیر ۵۰ درصد هستیم و نتیجه این ساده انگاری و عدم رعایت، افزایش ابتلا و سیر صعودی مراجعان کروناست.
مسعود یونسیان، متخصص اپیدمیولوژی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در حال حاضر با توجه به افزایش سرایت پذیری واریانت دلتا نسبت به سایر جهشهای ویروس کرونا، قدرت سرایت پذیری ویروس، در حد آبله مرغان اعلام شده است که میتوان گفت یکی از بالاترین میزان سرایت پذیری در بین ویروسهای شناخته شده است و تنها تفاوت آن با سایر ویروسهایی که قدرت سرایت پذیری بالا دارند این است که قدرت کشندگی بیشتری دارد.
یونسیان افزود: علت بروز ابتلاهای خانوادگی قدرت انتقال بالای جهش دلتاست، زیرا اگر فردی از اعضای خانواده که تاکنون به این ویروس مبتلا نشده است به این جهش مبتلا شود تا زمان تشخیص، سایر اعضای خانواده را هم مبتلا می کند.
او ادامه داد: این ویروس به گونهای است که انتقال و سرایت پذیری آن، قبل از اینکه علائم بیماری مشخص شود، آغاز میشود. در نتیجه همه افراد باید احتیاط لازم را داشته باشند و بر استفاده از ماسک و حفظ فاصله گذاری اجتماعی مداومت کنند.
این متخصص اپیدمیولوژی بیان کرد: منطقی نیست از مردم توقع داشته باشیم که حتی در خانههای خود ماسک بزنند، ولی باید با رعایت شیوه نامههای بهداشتی و مراقبتهای جدی از ورود ویروس به خانه پیشگیری کرد یعنی به هیچ عنوان در مراسمی که حضور در آن ضرورتی ندارد شرکت نکنیم و در فضاهای بسته و بدون تهویه مناسب و همچنین در تجمعات مختلف قرار نگیریم و کمترین تماس با سایر افراد نداشته باشیم همچنین مداومت بر استفاده از ماسک به ویژه در فضاهای سربسته و عمومی، همچنان توصیه میشود.
او گفت: توصیه ما این است در صورت لزوم و نیاز به خریدهای ضروری، افراد از فروشگاههای بزرگی که فضای کافی و تهویه مناسب و امکان پراکنده شدن افراد در آن وجود دارد استفاده کنند.
او اظهار کرد: تنها راه عملی پیشگیری از ابتلاهای خانوادگی این است که اول مراقب خودمان باشیم زیرا پس از ظهور علائم بیماری کل خانواده مبتلا خواهند شد.
با توجه به تشابه بسیار زیاد علائم واریانت دلتا با سرماخوردگی و همچنین بروز علائم گوارشی، افراد تصور می کنند به مسمومیت غذایی مبتلا شده اند و اقدامی برای انجام پی سی آر، انجام نمی دهند، همین امر منجر به تکثیر سریع ویروس در بین اعضای خانواده می شود و در برخی موارد، به دلیل مراجعه دیرهنگام، بخش زیادی از ریه درگیر می شود و ناچار به بستری بیماری می شویم.
علاوه بر تمام عوارض جسمی و فیزیولوژیکی که ویروس کرونا بر افراد می گذارد و به دنبال افزایش ابتلای خانوادگی، در آینده ای نه چندان دور، شاهد بروز عوارض روحی روانی در افراد به ویژه در کودکان و نوجوانان خواهیم بود.
واریانت دلتا بیشتر از تمام جهش هایی که کرونا تا امروز داشته، کودکان و نوجوانان را درگیر می کند، در حدی که در این پیک، بخش اطفال بعضی از بیمارستان ها، مملو از کودکان مبتلا به کروناست. برخی از متخصصان سیر صعودی ابتلای کودکان را نتیجه ابتلاهای خانوادگی و نتیجه ساده انگاری می دانند.
اما بروز بیماری در کودکان علاوه بر عوارضی که بر سلامت جسمی آنها دارد، از نظر روانی نیز تاثیرات منفی روی آنها می گذارد به این دلیل که کودکان در سنین پایین درکی از بیماری های حاد و بستری در بیمارستان و حتی ابتلای پدر و مادر و از دست دادن عزیزانشان، ندارند.
مجید صادقی روانپزشک و رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: بروز پیکهای پی در پی و جدید کرونا، اثرات منفی بر جسم و روان افراد میگذارد. با توجه به بررسیهای انجام شده، شاهد ابتلای کودکان و افراد کم سن و سال به جهش جدید دلتا هستیم این در صورتی است که در گونههای قبلی کرونا کودکان و نوجوانان کمترین میزان ابتلا را داشتند.
صادقی افزود: متاسفانه در حال حاضر شاهد ابتلای خانوادگی افراد به ویروس کرونا هستیم، در این شرایط پدر و مادر یک کودک، به دلیل ابتلای خودشان نمیتوانند به خوبی از کودک بیمارشان مراقبت کنند.
این روانپزشک بیان کرد: ابتلای خانوادگی به کرونا، پیامدهای روانی مختلفی بر کودکان و نوجوانان میگذارد. به طور مثال به دلیل ابتلا و بستری پدر و مادر یک نوجوان در سن رشد، برای مدتی بستگان درجه یک و یا درجه ۲ باید سرپرستی نوجوان را برعهده بگیرند و نوجوان شرایط خاص و متفاوتی را باید تجربه کند همچنین با توجه به امکان ابتلای خود نوجوان امکان امید بخشی و نزدیک شدن به او وجود ندارد و همه این موارد در کنار هم منجر به آسیب های روحی می شود.
این روانپزشک و رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران، ادامه داد: گاهی کودک سالم است، ولی به دلیل ابتلای پدر و مادر یا سایر اعضای خانواده و با توجه به اهمیت قرنطینه در این بیماری، رها میشود و اعضای خانواده اش نمیتوانند از او مراقبت کنند . همچنین در صورت ابتلای کودک به دلیل خاص بودن شرایط بیماری، نگهداری و مراقبت از او برای خانواده سخت می شود.
او گفت: در مواردی هم پدر و مادر یک کودک یا نوجوان به دلیل ابتلا به کرونا از دست میروند و این مسئله تاثیرات بسیار وحشتناک و جبرانناپذیری بر روان کودک یا نوجوان میگذارد و سلامت روان بچهها آسیب جدی میبیند.
او ادامه داد: مفهوم بیماری و مرگ برای کودکان خیلی شناخته شده نیست، ولی برای نوجوان به ویژه نوجوانان در حال بلوغ این مفاهیم کاملاً مشهود است همچنین بیماری شدید و از دست دادن نزدیکان نوجوان میتواند تاثیرات مخربی بر روان نوجوانان در سن رشد بگذارد.
صادقی اظهار کرد: با رعایت نکات بهداشتی به ویژه رعایت فاصله گذاری اجتماعی، ارتباط افراد با یکدیگر محدود شده است و همین مسئله نیز به نوبه خود تاثیرات منفی بر روان افراد میگذارد، اما خانوادهها باید توجه داشته باشند که با استفاده از ارتباط مجازی رابطه خود با آشنایان و اقوام و خویشان را حفظ کنند.
او گفت: نکته دیگر در بحث ابتلای خانوادگی این است که افراد به چند دلیل نمیتوانند پس از دست دادن نزدیکانشان در مواجهه با آسیبهای روانی قرار نگیرند؛ یکی به این دلیل که فضای مکانهایی که برای خاکسپاری در نظر گرفته میشود به شدت آلوده است و امکان حضور در آنجا وجود ندارد همچنین به دلیل عدم برگزاری مراسم هفتم، چهلم یا سالگرد، افراد نمیتوانند در بازههای زمانی مختلف احساسات خود را تخلیه کنند و از دلگرمی و دلداری دادن نزدیکانشان بهرهمند بشوند و در نتیجه بهداشت روان آنها تحت تاثیر قرار میگیرد.
همه این تاثیرات منفی جسمی و روانی نتیجه ساده انگاری همه گیری کروناست. در حال حاضر و با توجه به شرایط نسبتا بحرانی بیمارستان های کشور، دهن کجی کردن به شیوه نامه های بهداشتی، اصلا منطقی نیست. بخاطر سلامت خود و اطرافیانمان هم که شده باید مراقبت و دقت نظر بیشتری داشته باشیم.
بیشتر بخوانید
خبر بسیار ناخوشایند برای مسئولان واکسیناسیون صنفی و ملی کشور 💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥
کمیته واکسیناسیون ملی انگلستان میگوید ،احتمال این وجود دارد که موتاسیونی در آینده رخ دهد و اتفاقاتی رقم بخورد،، که نتیجه آن، ظهور و بروز واریانتی باشد که، میتواند همانند بیماری Mers تا یک سوم مبتلایان را بکشد.
این فایل پی دی اف، مفصلا به این نکته مهم میپردازد. در پست بعدی، ملاحطه گردد.
این فایل،، دیروز منتشر شده است.
دانشمندان این کمیته،، صمن تشریح این سناریو ها در گزلرش روز جمعه 30 جولای،، راهکارهایی را نیز بیان کرده اند.
Scenario One:
A variant that causes severe disease in a greater proportion of the
population than has occurred to date
. For example, with similar morbidity/mortality to
other zoonotic coronaviruses such as SARS-CoV (~10% case fatality) or MERS-CoV
(~35% case fatality
What can we do?
چه کنیم تا بسوی واریانت کشنده با میزان مورتالیتی 35 درصدی،، نرویم؟
راهکار ها چیستند؟؟
•💥 Consider vaccine booster doses to maintain protection against severe disease.
بوستر و دوز سوم در نطر گرفته شود
• 💥Reduce transmission of SARS-CoV-2 within the UK (to reduce risk of point
mutations, recombination).
انتشار بیماری را با روشهای مختلف کنترل عفونت ، محدود کنید،، تا ریسک موتاسیون ویروس کاهش یابد
•💥 Minimise introduction of new variants from other territories (to reduce risk of
recombination between variants).
اجازه ورود واریانتهای دیگر از سرزمینها و کشورهای دیگر، و انتشار آنها به داخل کشور داده نشود،، تا ترکیب این واریانتها،، منجر به ایجاد گونه ترکیبی جدید خطرناکی،، نشود.
• 💥Targeted surveillance for reverse zoonoses, and if necessary, consider animal
vaccination, slaughter, or isolation policies.
کنترل و مونیتور حیوانات،، واکسیناسیون آنها،، ایزوله کردن آنها و درصورت لزوم معدوم کردن حیوانات مورد نطر
• 💥Continue to monitor disease severity associated with variants (to identify
changes in phenotype).
تداوم مونیتور شدت بیماری ناشی از واریانتها،، تا تغیرات فنوتایپی در ویروس، شناسایی شوند.
• 💥Continue to develop improved prophylactic and therapeutic drugs for SARSCoV-2 and disease symptoms.
تداوم تلاش برای ساختن داروهای پروفیلاکتیک بیماری کورونا ،،داروهایی بسازیم که از بیماری جلوگیری کند یا علائم آنرا بهبود بخشد.
•💥 Consider stockpiling prophylactic and therapeutic drugs for SARS-CoV-2
داروهای مناسب پروفیلاکسی و درمانی کووید 19، در اختیار بوده و بشکل دخیره موجود باشند.
علیرصا شبستری
30 جولای 2021
گزارش مهم کمیته sage انگلستان
راهکارهای جلوگیری از سناریوی ری کامبینیشن واریانتها و پیدایش واریانت کشنده ای که میتواند مورتالیتی 35 درصدی داشته باشد.