اب انبار مسجد جامع ساوه
در حال تخریب است
--
محل آب آنبار مسجد جامع
در سمت جنوب شرقی مسجدجامع { خیابان فلاحت } داخل مجموعه کشاورزی سابق واقع شده است
-----------------
معرفي كتاب «تاريخ آب و آبرساني ساوه»
شناسنامه كتاب
نام كتاب: تاريخ آب و آبرساني ساوه
مولفين: مهندس محمد شرافت و مهندس داوود كاهه
ناشر: دارالهدي
نوبت چاپ: اول – پاييز 80
تيراژ: 1000 جلد
عکس روی جلد کتاب سر در آب انبار مجموعه چهارسوق ساوه
كتاب تاريخ آب و آبرساني ساوه كتابي 127 صفحهاي، جالب، كامل، جامع و خواندني است كه در آن به همه آثار تاريخي، باستاني، آداب و رسوم، موقعيت جغرافيايي و تاريخي ساوه اشاره شده است و ميتوان گفت كه يكي از كتب جامع شهر ساوه ميباشد.
اين كتاب پس از مقدمه و پيشگفتار و تاريخچه آب به هفت فصل تقسيم بندي ميشود كه اين هفت فصل نيز خود شامل قسمتهاي ديگري ميشود كه در ادامه مطالب به توضيح اين فصلها ميپردازيم:
فصل اول: آب از ديدگاه اسلام و ائمه
از قسمتهاي مهم اين فصل ميتوان به موضوعاتي چون: آب؛ اولين مايه خلق شده، آب مايه رفاه و آسايش بشر، آب باران و ثمرات آن و ... اشاره كرد.
فصل دوم: كليات ساوه
اين فصل يكي از مهمترين فصلهاي اين كتاب ميباشد چون در اين فصل به «حدود جغرافيايي ساوه، تقسيمات كشوري، هواشناسي و اقليم، رودخانهها، كوهها، بادها، تاريخ، تاريخچه بند شاه عباس، يخچالها، حمامها، آسيابهاي قديمي و آثار قديمي ساوه» اشاره شده است.
فصل سوم: تاريخچه آبرساني ساوه
اين فصل همانطور كه از نامش پيداست به «تاريخچه آب ساوه، قناتها، آب نيم منه، و ساوه قبل و پس از ساخت شبكه آبرساني» اشاره دارد. در اين فصل عكسها، توضيحات و مداركي از چگونگي آبرساني در زمان قديم و نام مشتركين، و نمودارهايي از تعداد چاهها و مقدار آب استخراج شده در شهر ساوه وجود دارد.
فصل چهارم: تاريخ آب از زبان بزرگان و اساتيد شهر
در اين فصل تعدادي از افراد قديمي و متخصص به توضيح وضعيت آب در پنجاه سال پيش، تاريخچه آب ساوه، ماجراي روحي كه آب ميدزديد، تقسيم بندي املاك ساوه قديم پرداختهاند، كه «ماجراي روحي كه آب ميدزديد!» به نظر جالب ميرسد. قسمتي از اين ماجرا به طور خلاصه در زير آمده است:
در زمان قديم ميبايست آب مصرفي خانه از طريق مجاري اصلي به سوي خانهها هدايت ميشده است، حمامي قديمي در محله قلعه نو وجود داشته كه ميبايست آب آن از روبروي ژاندارمري كه در زمان قديم قبرستان شهر بود پر ميشد. مسئول حمام كه كوره سوزان نام داشته شبانه به محل قبرستان ميرود و آب را هموار ميكند تا به طرف حمام سرازير شود و ميرود ولي پس از مدتي ميراب ( مسئول اصلي تقسيم كردن آب) سر ميرسد و جلوي آب را ميبندد و وقتي كوره سوزان ميبيند كه آب قطع شده است دوباره ميآيد و آب را هموار ميكند و ميرود ولي دوباره ميراب ميآيد و جلوي آب را ميبندد.
اين بار وقتي كوره سوزان ميبيند آب بسته شده به محل ميرود و آب را باز ميكند و در تابوتي كه در آن نزديكي قرار داشت رفته و ميخوابد هنگامي كه ميراب ميآيد از تابوت بيرون آمده و ميراب را ترسانده كه ميراب از وحشت غش ميكند و كوره سوزان با خيال راحت آب را به سوي حمام هدايت ميكند!!
فصل پنجم: خشكيدن درياچه ساوه رويا يا حقيقت
اين بخش كه به وسيله دكتر ذكايي ساوجي تهيه شده است منبع كامل و جالبي از درياچه قديم ساوه ميباشد كه شايد كاملترين منبع در مورد اين درياچه ميباشد. در ادامه اين بخش توضيحاتي نيز از قلعه «قيز قلعه» ميباشد كه گويي در آن زمان در لبه درياچه ساوه قرار داشته است.
فصل ششم: كوزهگري در ساوه
در زمانهاي گذشته كوزهگري يكي از كارهاي مهم مردم ساوه بوده است چون كوزهگري مرتبط با آب بوده و ميبايست اين شغل نيز در كنار ديگر شغلهاي قديمي وجود داشته باشد. اين بخش به توضيح سفالگري در ساوه، ماده اوليه و فنون كوزه گري، نقش كوزه، انواع آن و سفالينههاي ديگر، فروش كوزه و كوزهگران و موقعيت اجتماعي آنان، كاربردهاي مختلف كوزه و نمايش انواع عكسهاي كوزه و كارگاههاي كوزهگري پرداخته است.
اين فصل منبع خوبي براي تهيه تحقيق و مقاله براي دانشآموزان و دانشجويان در رابطه با كوزه و سفال ميباشد.
و فصل هفتم: آب انبارها از ديد فني
اين بخش به بررسي تعدادي از آب انبارهاي مهم و قديمي ساوه از قبيل: آب انبار مسجد جامع - آب انبار ميدان – آب انبار حاج ميرزا حسين عاملي – آب انبار چهار سوق پرداخته است كه كليه عكسها و نقشههاي مربوط به آنها وجود دارد.
در پايان نيز عكسها و تصاويري از اماكن ديدني و تاريخي، آب انبارها، پل سرخده، قيز قلعه بند شاه عباس و... وجود دارد كه همانطور كه توضيح داده شد كتابي كامل و مرجع براي اهالي ساوه ميباشد.
در پايان لازم ميدانيم از نويسندگان اين كتاب كه زحمات فراواني را براي جمع آوري اين مطالب كردهاند تشكر به عمل آوريم.
نوشته شده در شنبه بیست و نهم مهر ۱۳۹۶ ساعت 0:8 توسط مهندس محمد شرافت
--------------------------------
آب انبار تاریخی ميدان انقلاب (ملّی) ساوه :
بر پيشانی دهنه اين آب انبار سنگ نوشته ای شامل چهار قطعه سنگ به هم پيوسته بود كه بر روی آن تاريخ بنای آب انبار و نام بانی آن در دو بيت با خط بسيار زيبای نستعليق نوشته شده بود(ضمنا بالای اين ابيات تاريخ 1060-1058 هجری قمری حک شده بود كه ظاهرا شروع ساخت بنای آب انبار و پايان آن بوده است) متاسفانه اين آب انبار را كه قدمتی سيصد و شصت ساله داشت را خراب كردند و كمترين نشانه ای از اين اثر با ارزش تاريخی باقی نگذاشتند و زمينش را تبديل به ميدان تره بار فروشی كردند شايد بتوان گفت كه بدترين برخورد را با همين آب انبار در شهر ساوه كردند
مردم خيّر در گذشته دور
ساختند از براي رَب غفور
در محلات ساوه آب انبار
حق جزاشان دهد به روزِ شمار
ليک نابخردان بی ايمان
بنمودندشان زِ بُن ويران
اثری نيست هيچ ازين آثار
حق سزاشان دهد به روز قرار
ياد آن صاحبان خيّر به خير
روحشان در جنان نمايد سي
------------------------------------
مسجد انقلاب ساوه در ضلع غربی جنوبی میدان انقلاب شهر ساوه
قرار دارد.این مجموعه مسجد از سه مسجد انقلاب، مسجد سرخ و حاج فرج تشکیل شده است.معماری بسیار زیبای مسجد ، این مسجد را یکی از دیدنی ترین و از شاهکارهای معماری مساجد کشور قرار داده است.مناره خشتی_آجری این مسجد در سال ۱۳۱۰ به ثبت ملی رسیده و خود مسجد هم در سال ۱۳۸۹ ثبت ملی شده است.اخیرا مرمت هائی در مسجد انجام شده و به زیبائی آن افزوده شده است.
محل آب انبار میدان ملی ( انقلاب) سمت جنوب شرقی ضلع میدان قرار داشته وپشت آن حمام میدانک که همه تخریب شده فعلا بصورت پار کنیک ... مورد استفاده می شود