کتاب تاریخ انبیاء
از آدم تا خاتم
سزگذشت بیش از160پیامبر
مولفین : محمدعلی شایان فخر - مصطفی شایان فخر
الویری
منابع ادامه دارد..
روستاي الوير---- بخش خرقان---- شهرستان ساوه
ريشه تاريخي نام الوير
پيشينه تاريخي روستاي الوير
ال به معنای کوه و وير به معنای ياد میباشد و روی هم رفته الوير به معنای کوه يادگار است.
الوير دارای سابقه طولاني میباشد وبه يقين يکی از قديمیترين روستاهای ايران است و با توجه به شواهد و قراين میتوان آن را دست کم باقيمانده دوره مادها وهخامنشياندانست.
حمدالله... مستوفي در کتاب نزهت القلوب تالیف سال ۷۴۰ هجری قمری الوير را يکی از دهات بزرگ خرقان قلمداد کردهاست. عين عبارت ايشان چنين است
خرقانين ، ولايتی است كه چهل پاره ده دارد واز اقليم چهارم هوايش به سردی مايل است و آبش از چشمهها که از آن کوهها برمی خيزد و داراي غله و ميوه ميباشد و پنبه کمتر باشد. آبه، اروان، اليشار، کلنجين، طبشکری، الوير و سيف آباد از معظمات قرا آن است.
منبع گزارش سفرنامه
[code]http://kimiaairline.blogfa.com[/code]
موقعيت جغرافيايي
الوير" دهی است در بخش خرقان ساوه که در سمت شمال غربی ساوه قرار گرفته است و حدود 70 کيلومتر از ساوه و150کيلومتراز تهران فاصله داشته وارتفاع آن از سطح دريا 1800متراست ، طول جغرافيايی آن 49 درجه و59 دقيقه شرقی و عرض جغرافيايی آن 35 درجه و23 دقيقه شمالی می باشد.
الوير از نظر لغت از گزوه کلمات البرز والوند بوده که ال به معنای کوه و وير به معنای ياد می باشد و روی هم رفته به معنای کوه يادگار است. هم چنان که البرزوالوند به ترتيب به معنای کوه بلند وکوه دامن گسترده می باشند.
جنوب شرقی تا جنوب غربی اين ده را دو کوه به نام های دونزده پرون(Donzdahparoon) و ملا(Mella)احاطه نموده اند وبين اين دو کوه دره ای به نام دره چورونگه (Dara choronaga) وجود دارد که در فصل های بارندگی آب اين دره از وسط ده می گذرد.
[code]http://alvir.savehsara.aftab.cc[/code]
در فرهنگ لغات استاد دهخدا اين عبارت در برابر کلمه ی الوير آمده است:
الوير دهی است از بخش خرقان شهرستان ساوه در هفت هزار متری شمال خاوری خرقان . در کوهستان واقع و سردسير است. سکنه آن 1522 تن شيعه هستند که به فارسی و لهجه ی تاتی و ترکی سخن مي گويند.آب آن از قنات و زهاب و رودخانه محلي و محصول آن غلات ، سيب زمينی ،بنشن و انگور و ... .شغل مردم زراعت و گله داری و گليم و جاجيم بافی است. اکثر مردان برای تامين معاش به تهران مي روند. راه نيمه شوسه به زرند دارد که در مواقع غير بارانی از آن ماشين می توان برد . از آثار قديم آن دو قعله خرابه يکی در وسط آبادی وديگری در اراضي مزرعه شور است که در نتيجه کاوش آثار قديم ديده مي شود. در اين ده نه باب نجاری ، چهارده باب آهنگری ، هشت باب کفشدوزی ، دو باب خياطی و يک باب دبستان است. مزارع شور ، دارخانی ، نزديک ميان چشمه ، باقربلاغی ، چشمه ی رمضان ، کوپين زرنده ، محمد صالح و اوزون بايير جزء اين ده است. از ايلهای شاهسون بغدادی و عرب کله کو در بهار به حدود اين ده مي آيند. زيارتگاهی دارد. از فرهنگ جغرافيايی ايران ج 1). و رجوع به نزهه(ت) القلوب چ ليدن ص 73 شود. لازم به ذکر است که اعداد و ارقام ارائه شده در شرح بالا مربوط به زمان حال نمی باشد. همانطوری که اشاره شد الوير از نظر لغت از گروه کلمات البرز والوند می باشد بنابراين به همان اندازه که البرز والوند در تاريخ ايران سابقه دارند الوير نيزدارای سابقه می باشد وبه يقين يکی از قديمی ترين روستاهای ايران است وبا توجه به شواهد وقراين می توان آن را دست کم باقيمانده دوره مادها و هخامنشيان دانست. حمدالله مستوفی در کتاب نزهت القلوب تاليف سال 740هجری قمری الوير را يکی از دهات بزرگ خرقان قلمداد کرده است . عين عبارت ايشان چنين است :
خرقانين: ولايتی است چهل پاره ده دارد واز اقليم چهارم هوايش به سردی مايل است وآبش از چشمه ها که از آن کوه ها برمی خيزد و درو غله وميوه باشد وپنبه کمتر باشد .
آبه ، اروان ، اليشار ، کلنجين ، طبشکری ، الوير و سيف آباد از معظمات قرا آن است .
محله ها
1- جملوا (Jamalava):
به معنای جمال آباد می باشد. اين محله در جنوب غربی ده قرار گرفته و خود به تنهايی به دو محله تقسيم می شود: بالان محله (Balan mahalla) و جيرين محله (Jirin mahalla) که به معنی
محله های بالا وپايين می باشد و آب دره چورنگه از وسط اين محله می گذرد
2- منگان محله (Monegan mahalla):
يعنی محله ميانی يا محله ی وسط.
3- جيرين ده (Jirin deh):
يعنی پايين ده.
[code]http://www.alvir.ir[/code]
مكانهاي تاريخي و باستاني الوير
محوطه تاريخي الوير: روستاي «الوير» در هفتاد كيلومتري شمال غرب ساوه، در بخش خرقان قرار دارد و يكي از روستاهاي باستاني منطقه محسوب ميشود. در محدوده اين آبادي سه تپه باستاني وجود دارد كه عبارتند از:
تپه الوير: سفالهاي سطحي آن مربوط به دوره تاريخي و اسلامي اس
قلعه الوير: اين قلعه از سنگ و خشت است و سفالهاي ساده و لعابدار منقوش آن مربوط به دورههاي ساساني و اسلامي تا زمان صفويه است.
قلعه گبري: اين قلعه در دو كيلومتري شرق الوير و در جبهه شمالي رودخانه خرقان قرار دارد. آثار باستاني اين تپه بر روي صخرهاي مستقر شده است و يك هكتار وسعت دارد. ارتفاع اين تپه نسبت به اراضي مزروعي حدود بيست متر بيشتر است. قدمت سفالهاي سطح اين تپه ـ اغلب قرمز رنگ با نقش ـ به هزارههاي چهارم و سوم و برخي از سفالها به هزاره دوم و اول ق .م تعلق دارد.
[code]http://ark1212.tebyan.net[/code]
قلعه الوير
قلعه تاريخي الوير در شمال غربي شهرستان ساوه قرار دارد. الوير يك روستاي تاريخيمحسوب ميشود كه سه تپه باستاني در محدوده آن وجود دارد. قلعه الوير در كنار تپه دوم قرار دارد و از سنگ،خشت و سفالهاي ساده و لعابدار منقوش آن چنين استنباط ميشود كه قدمت آن به دورههاي ساساني و بعد ازاسلام تا زمان صفويه ميرسد. در ۲ كيلومتري شرق الوير يك تپه باستاني قرار دارد كه قدمت سفالهاي پراكندهپيرامون آن به هزاره چهارم، سوم و دوم قبل از ميلاد ميرسد
[code]http://khabar.pconline.ir[/code]
قلعه الوير - ساوه
قلعه تاريخي الوير در شمال غربي شهرستان ساوه قرار دارد. الوير يك روستاي تاريخيمحسوب ميشود كه سه تپه باستاني در محدوده آن وجود دارد. قلعه الوير در كنار تپه دوم قرار دارد و از سنگ،خشت و سفالهاي ساده و لعابدار منقوش آن چنين استنباط ميشود كه قدمت آن به دورههاي ساساني و بعد ازاسلام تا زمان صفويه ميرسد. در ۲ كيلومتري شرق الوير يك تپه باستاني قرار دارد كه قدمت سفالهاي پراكندهپيرامون آن به هزاره چهارم، سوم و دوم قبل از ميلاد ميرسد و همچنين از اين تپه، سفالهاي متعدد مربوط بهدوره ساسانيان تا عصر ايلخانيان كشف شده است.
[code]http://www.amordad.net[/code]
تپه الوير: شامل سفالهاي سطحي كه مربوط به تاريخ اسلام است.
قلعه الوير: كه از سنگ و خشت و سفالهاي ساده و لعابدار تشكيل شده ، از اين اثار چنين بر مي آيد كه مربوط به دوره هاي ساساني و اسلامي تا زمان صفويه باشد
[code]http://www.arakintt.com[/code]
زبان و گويش الويري
گويش الويري از مشتقات زبان پهلوي ميانه بوده و به گويش تاتي معروف است.
منابع ساوه سرا
https://savehsara.aftab.cc/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1301
-------------------------
روستای سالم الویر شهرستان ساوه از طریق سازمان جهانی بهداشت 1376 WHO
روستای سالم الویر .
بخش خرقان . شهرستان ساوه .استان مرکزی. کشور جمهوری اسلامی ایران
.درجهان از طریق سازمان جهانی بهداشت WHO ازسال 1376 شروع ودر سال 1381 پیوست...
هماهنگ کننده ستاد شهر سالم روستای سالم .مهندس محمد شرافت
بهداشت جهاني ، شهر و روستاي سالم را انتخاب کرد
جام جم آنلاين: آشناگر، فرماندار ساوه و رئیس ستاد پروژه شهر سالم و روستای سالم شهرستان ساوه اعلام داشت : شهر ساوه و روستای الویر، بین کلیه شهرستان های کشور، به نام شهر سالم انتخاب شد و پروژه شهر سالم در این شهر و روستای الویر اجرا می شود.
کارشناسان بهداشت جهانی W.H.Oمدیترانه شرقی
در دیداری که از شهر ساوه داشتند این شهر را در میان شهرستان های کشور به عنوان شهر سالم و روستای سالم انتخاب کردند.
شنبه 06 مهر 1381 - ساعت 21:30
شماره خبر: 100004208187
منبع خبر جام جم
صبحم که با تو و باران طلوع شود بهترین صبح دنیاست...
سلام یاران همیشگی صبحتون بخیر
روستای #الویر_ ارسالی از محمد حسین عارفی نیا
ساوه ایها به ما بپیوندید👇
https://t.me/joinchat/AAAAAEL7akCOHx8g_TRfmQ
نوشته شده در دوشنبه بیست و چهارم مهر ۱۳۹۶ ساعت 20:23 توسط مهندس محمد شرافت ساوه