پیشکسوتان اصلیترین سرمایههای ورزشی جامعه هستند و برای توسعه ورزش ضروری است که از تجربیات پیشکسوتان بهرهبرداری لازم صورت گیرد و اگر قرار است ورزش در هر شهرستانی به جایگاه واقعی خود دست یابد قطعا باید از ظرفیت و پتانسیل پیشکسوتان ورزشی نهایت استفاده را برد.
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، شهرستان ساوه نیز که با برند کشاورزی و صنعتی در سطوح مختلف بینالمللی مشهور است در حوزه ورزش بخصوص در رشتههای فوتبال و فوتسال نیز دستی بر آتش دارد و ساوه را با نام تیمهایی نظیر شنسا و شهرداری در رشته فوتسال میشناسند و به دلیل برخورداری از ظرفیت بالا در این عرصه همواره تربیتکننده بازیکنان و مربیان نامدار ملی بوده است.
اما این روزها نه تنها در ساوه بلکه در بسیاری از شهرهای کشورمان ملاک تیمداری بویژه در فوتبال و فوتسال استفاده از دانش روز و بهرهمندی از مربیان صرفا آموزشدیده به شیوه علمی قرار گرفته است، و رفته رفته با تحقق این تفکر و رویکرد پیشکسوتان رشتههای مختلف ورزشی مورد کمتوجهی و بعضا بیتوجهی قرار گرفته و توشه غنی تجربیات ارزشمند پیشکسوتان به این بهانه در پستوهای بازنشستگی خاک می خورد.
از این رو دفتر خبرگزاری ایسنا منطقه مرکزی در شهرستان ساوه با برگزاری میزگردی با حضور پنج نفر از مربیان و پیشکسوتان رشته ورزشی فوتبال و فوتسال ضمن پرداختن به مشکلات رشتههای فوتسال و فوتبال در این شهرستان به بررسی موضوع نادیده گرفتن توانمندیهای پیشکسوتان در حوزه ورزش پرداخته و درد دل ها و نظرات دلسوزانه این قهرمانان گذشته و سرمایههای اجتماعی امروز ورزش را که رنگ و بوی فراموش شدن دارد را روایت میکند.
گفتوگوی ورزشی خود را با محسن هدایی آغاز میکنیم که سابقه بازی در تیمهای فوتبال ستاره، هما، پاس، استقلال و هلال احمر ساوه را دارد و 15 سال سابقه ریاست هیئت فوتبال ساوه را در کارنامه ورزشی خود برجای گذاشته است.
ورزش ارزانترین ابزار تحقق نشاط اجتماعی
این پیشکسوت فوتبال در ابتدا از ورزش به عنوان یکی از نیازهای اساسی و ضروری در سبد نیازهای خانوار یاد کرد که منجر به شکلگیری جامعهای سالم و شاداب خواهد شد و از بروز انحرافات جوانان و گرایش آنان به سمت و سوی آسیبهای اجتماعی جلوگیری خواهد کرد.
"محسن هدایی" از ورزش به عنوان ارزانترین ابزار برای تشکیل جامعهای سالم و شاداب یاد کرد و افزود: برای تحقق این امر مشارکت همه دستگاهها و نهادها الزامی است. گرایش جوانان به ورزش بیشتر از سایر ردههای سنی است و از طرفی میزان ارتکاب به جرایم نیز در بین جوانان به مراتب بیشتر از افراد نوجوان و سالمند است، از این رو باید در حوزه ورزش جوانان بیشتر از مقاطع سنی دیگر سرمایهگذاری کرد.
وی تصریح کرد: ورزش در زمینه کاهش جرایم و ایجاد نظم و افزایش امنیت نقش بسزایی را ایفا میکند و در این میان رشته ورزشی فوتبال به عنوان پرطرفدارترین رشته ورزشی باید از زیرساختهای لازم برای توسعه برخوردار باشد، چرا که امروزه کمتر کسی پیدا میشود که طرفدار فوتبال نباشد.
وی با اشاره به اینکه امروزه فوتبال با داشتن طرفداران بسیار به یک حرفه اقتصادی یا بهتر بگوییم به یک تجارت تبدیل شده است، افزود: ورود مقوله تجارت به فوتبال موجب شده است که علاوه بر منافع اقتصادی که نصیب مربیان و بازیکنان میشود، افراد پیرامونی آن نیز از این ورزش سود مالی ببرند.
بیتوجهی صنایع ساوه به ورزش
رئیس سابق هیئت فوتبال ساوه با تاکید بر اینکه علیرغم اقتصادی شدن رشته ورزشی فوتبال متاسفانه چندسالی است که به دلایل مختلف شاهد افت این رشته پرطرفدار ورزشی در شهرستان ساوه هستیم، افزود: بارها از سوی مراجع ذیربط اعلام شده است که مشکل عمده فوتبال ساوه مسائل مادی، امکانات ورزشی و نبود زیرساختهای لازم ورزشی است و با وجود فعالیت واحدهای بزرگ صنعتی در ساوه متاسفانه آن طور که باید و شاید از اسپانسر مالی در ورزش شهرستان خبری نیست.
هدایی گفت: شهرستان ساوه بیش از 400 واحد صنعتی و تولیدی دارد که میتوانند اسپانسرهای مالی خوبی برای ورزش باشند، اما تنها دو شرکت علاقه به سرمایهگذاری در این حوزه دارند و این ضعف است.
به گفته وی به طور مثال شهرستان ساوه تنها دارای یک زمین چمن طبیعی عمومی است، در صورتی که طبق آمارهای گذشته بیش از سه هزار نفر ورزشکار علاقمند به فوتبال در این شهرستان فعالیت داشته و دارند.
وی در ادامه از عدم بکارگیری ورزشکاران بومی در تیمهای فوتسال ساوه انتقاد کرد و گفت: در زمان حضور تیم شنسا در ساوه بارها از طریق هیئت فوتبال این گلایه را مطرح کردیم و خواستار جذب ورزشکاران بومی برای حضور در تیم شدیم، چرا که موجب شکوفایی استعدادهای ورزشی جوانان شهر شده و زمینه کشف استعدادهای ورزشی را فراهم میکند ولی متاسفانه این مهم مورد توجه قرار نگرفت.
پیشکسوتان به ورطه فراموشی سپرده شدهاند
هدایی تصریح کرد: گلایه دیگری نیز در حوزه ورزش ساوه وجود دارد و آن حضور افراد غیرورزشی و متخصص در کنار تیمهاست. پیشکسوتان بسیاری در حوزه ورزش بویژه فوتبال و فوتسال وجود دارند که سالها خاک زمین بازی را خوردهاند، اما متاسفانه فقط شاهد حضور پیشکسوتان در سکوی ویژه تماشاگران برای تماشای بازیها هستیم و آنها به کلی به ورطه فراموشی سپرده شدهاند.
وی گفت: فوتبال ساوه در چند سال گذشته بیشترین تیمها را داشت و مسابقات در ردههای دسته اول و دسته دوم و حذفی برگزار میشد و افراد بواسطه انگیزه و علاقه با هزینه شخصی فوتبال بازی میکردند، چرا که حضور پررنگ پیشکسوتان را در زمینهای بازی شاهد بودیم و ورزشکاران با اعتماد و احترام به این افراد، هم انگیزه پیدا میکردند و هم با شور وصفناپذیری ورزش میکردند، اما هماکنون این وضعیت حکمفرما نیست.
وی بیان کرد: یک مدیر تیم ورزشی متاسفانه پیشکسوتان را نمیشناسد. بارها شده به منظور تماشای یک بازی یا برای حضور در تمرینات ورزشکاران به سالن ورزشی رفتهایم، اما مورد بیمهری مجموعه مدیریتی تیم قرار گرفتهایم که نشان از غیر ورزشی بودن و غیربومی شدن مجموعه مدیریتی و بازیکنان دارد.
وی با تاکید بر اینکه پیشکسوتان نیازی به احترام دیگران ندارند؛ تصریح کرد: همه این افراد از سر دلسوزی و علاقهای که به توسعه ورزش در شهرستان دارند، حاضرند پتانسیل و توانمندی خود را در اختیار جامعه ورزش قرار دهند، اما ما شاهد حضور مربیان غیربومی در شهرمان هستیم.
روز به روز شرایط برای ورزشکاران ساوجی دشوارتر میشود
در ادامه این میزگرد باب گفتوگو را با "رضا عقابی" پیشکسوت ورزشی و سرمربی اسبق تیم فوتسال شهرداری ساوه آغاز میکنیم، آنجا که این مربی ساوجی که تاریخ پیوستن تیم فوتسال شهرداری ساوه برای اولین بار به لیگ برتر را به نام خود ثبت کرده است از بیراهه رفتن خیلی از جوانان شهرمان در نبود زیرساختهای ورزشی گلایه میکند.
وی با اشاره به اینکه شهرستان ساوه به میزان جمعیتی که در خود جای داده است از زیرساختهای ورزشی برخوردار نیست، افزود: اگر کمی به نتایج ورزش در سالهای اخیر نگاه کرده و بررسی کنید خواهید فهمید که روز به روز شرایط برای ورزشکاران ساوجی دشوارتر میشود.
عقابی بکارگیری مربی و بازیکن بومی را عاملی برای توسعه ورزش و ارتقای جایگاه ورزشکاران محلی دانست و افزود: اینکه بخواهیم بازیکن بومی را کنار بزنیم و در عوض بازیکن غیربومی با قراردادهای بالا جذب کنیم و از طرفی مربی بومی را حذف و با امضای قرارداد به منظور جذب مربی غیربومی به صرف برخورداری از دانش روز بخواهیم مثلا رتبه تیم را دو پله بالاتر ببریم، به نظر شما کار درستی است؟
وی بیان کرد: من معتقدم باید این موضوع توسط کارشناسان بررسی شود که آیا اینکه به صرف کسب چند امتیاز بیشتر در جدول ردهبندی مربی و بازیکن بومی را جایگزین غیربومیها کنیم چه مقدار به توسعه ورزش شهرستان کمک خواهد کرد و آیا با این کار جوانان ما انگیزه لازم را برای روی آوردن به ورزش پیدا خواهند کرد یا به بیراهه خواهند رفت.
حرفهایم شائبه سهمخواهی ایجاد نکند
سرمربی سابق تیم فوتسال شهرداری ساوه تاکید کرد: این حرفهای من در حمایت از مربی بومی شائبه سهمخواهی ایجاد نکند و این طور فرض نشود که من به نفع خودم حرف میزنم، خیر این طور نیست همه این صحبتها از سر دلسوزی است.
وی ادامه داد: اصلا قبول میکنیم که باید مربی مسلط به دانش روز بوده و غیر بومی هم باشد چرا نباید یک پیشکسوت بومی فوتبال و فوتسال حداقل عضو کمیته فنی باشگاه باشد و از توان و تجربه وی در شورای باشگاه استفاده کرد. باید یک ساختاری برای باشگاههای ورزشی تعریف شود تا از توان این افراد که دلسوز ورزش هستند بهره برد.
عقابی با تاکید بر اینکه متاسفانه تصمیمات بر مبنای منطق نیست و غیر ورزشی است، افزود: رشتههای ورزشی فوتبال و فوتسال نیازمند سرمایهگذاری و مدیریت مبتنی بر تفکر جمعی و بهرهمندی از نقطه نظرات پیشکسوتان هستند. اگر یک تیم ورزشی در شهرستان دچار چالش یا بحران شود تنها افرادی که میتوانند آن را از بحران و چالش خارج کنند همین پیشکسوتان هستند چرا که آنها تصمیماتی میگیرند که به نفع جوانان شهر باشد و توسعه همه جانبه ورزش شهرستان برای آنها مهم است.
افت فوتبال ساوه بعد از دهه 70
در ادامه "یعقوب بابایی" که سالها عمر خود را برای اعتلای ورزش فوتبال در ساوه سپری کرده است، با تاسف عمیقی که در چهرهاش پیداست، به تعطیلی فوتبال در ساوه از دهه 70 اشاره کرده و زنده شدن دوباره آن در سالهای اخیر را حاصل همت جمعی و اراده بزرگ پیشکسوتان این عرصه میداند.
وی افزود: در دهه 60 برای فوتبال در ساوه شور و شوق زیادی وجود داشت و تیمها در دسته اول، دوم، سوم و چهارم حضور داشند و با وجود نبود اسپانسر همگی با هزینه شخصی و علاقه زیاد ورزش میکردند و از تجربیات پیشکسوتان بهره میبردند.
وی مشکل مدیریتی در سالهای بعد از دهه 70 را دلیل اصلی افت فوتبال در ساوه دانست و گفت: اگر در آن زمان مجموعه شهرداری و نیز اسپانسرهایی که در شهر صنعتی ساوه وجود دارند به فریاد فوتبال ساوه میرسیدند الان وضعیت این گونه نبود. در حال حاضر تیم ماشینسازی تبریز توسط شهرداری این شهر حمایت مالی میشود و چه خوب است که در دیگر شهرها نیز شهرداری علاوه بر تیمداری به کمک تیمهای ورزشی شهر هم بیاید تا فوتبال و فوتسال در این شهر برخوردار از استعداد ورزشی نفس تازهای بگیرد.
در فوتبال نباید روابط را فدای ضوابط کرد
وی گفت: در فوتبال نباید به صورت تافته جدا بافته عمل کرده و روابط را فدای ضوابط کنیم، چرا که برای ما در ورزش خروجی کار و نتیجه مهم است. امروز اگر فوتبال ما زنده مانده به دلیل حضور پیشکسوتان است، در حالی که در سایه عدم حضور آنان رکود صددرصدی را در این ورزش شاهد خواهیم بود.
دیگر پیشکسوت حضور یافته در میزگرد ما "علی بهرامی" است. فوتبالیستی که از سال 1358 به این رشته ورزشی روی آورد و در حال حاضر نیز با همان روحیه آن دوران فوتبال بازی میکند.
به اندازه ورزش شهرمان زمین ورزشی نداریم/هر تیم 45 دقیقه!
وی از عدم وجود فضای ورزشی لازم و مناسب در ساوه گلایه کرد و افزود: با وجود اینکه ساوه دومین شهرستان استان مرکزی از نظر جمعیت و شاخصهای اقتصادی است، به اندازه جوانان و نوجوانان ورزشی شهرمان زمین ورزشی نداریم و سرانه فضای ورزشی در ساوه بسیار پائینتر از میانگین استانی است.
وی بیان کرد: در حال حاضر تنها زمین چمن ساوه جوابگوی نیاز ورزشکاران نیست و به هر تیم تنها 45 دقیقه فرصت تمرین داده میشود، این چنین است که در سایه نبود سرانه ورزشی و نیز نبود اسپانسر مالی روز به روز تعداد تیمها و ورزشکاران کاهش مییابد و امکانات موجود نسبت به حجم فوتبالیستها قابل مقایسه نیست.
بهرامی افزود: یک زمان در این شهرستان 60 تیم فوتبال و فوتسال در ردههای سنی مختلف حضور داشتند اما در حال حاضر به یک پنجم وضعیت آن دوران رسیده است.
وی تاکید کرد: اگر پتانسیل و همت پیشکسوتان که ظرفیت بالایی را در رونق ورزش شهرستان دارند، وجود نداشته نباشد، قطعا از فوتبال ساوه نام و نشانی باقی نخواهد ماند.
بهرامی تصریح کرد: راهکار پیشرفت فوتبال و فوتسال ساوه مدیریت صحیح و همدلی و اتحاد است که آن هم با نگاه جدی به پیشکسوتان محقق خواهد شد.
پیشکسوتان در حاشیه
"محمدهمتی" دیگر پیشکسوت عرصه ورزش فوتبال نیز که سالها در خدمت ورزش ساوه بوده است گفت: تا زمانی که فوتبال و فوتسال ساوه بومی نشود، هیچ دستاوردی قابل تصور نخواهد بود.
وی تصریح کرد: ارتقای شاخصهای ورزشی شهرستان ساوه در گرو بهرهمندی از نیروی بومی و توجه به پتانسیل پیشکسوتان است. باید در راس تیمهای ورزشی پیشکسوتان حضور داشته باشند تا شهر از برکات آن مجموعه بهرهمند شود.
وی گفت: تحقق این مهم نیازمند الگوسازی است و یقین بدانید که حمایت از بومیها موجب تقویت انگیزه و تشویق آنان خواهد شد.
وی در ادامه گفت: کشوری مانند انگلستان در مقطعی جام جهانی نتیجه نگرفت، کارشناسنان علت را بررسی کردند و متوجه شدند که عدم اعتماد به نیروی بومی و پیشکسوت موجب ضعف در نتیجه شده است، از این رو محدودیتهایی را در این بخش اعمال کردند.
همتی تصریح کرد: متاسفانه در شهرهای مختلف کشورمان نظیر ساوه هزینه زیادی برای یک نیروی غیربومی انجام میشود تا مگر نتیجهای نه چندان پربار بگیرند و این نیروی غیر بومی پس از یک یا دو سال شهر را ترک میکند. به نظر شما آیا هزینه کردن برای غیربومیها برای یک مدت محدود که هیچ دستاوردی برای شهر ندارد عاقلانه است؟
وی بیان کرد: جذب بازیکن غیر بومی برای یک تیم تا حدود یک سوم کل بازیکنان منطقی به نظر میرسد، اما اینکه بخواهیم 80 درصد بازیکنان را غیربومی جذب کنیم چه کمکی به پیشرفت ورزش شهر کردهایم.
عدهای فوتبال را سکوی پرتاب خود کردهاند
وی با تاکید بر اینکه پیشکسوتان به حاشیه رانده شدهاند، گفت: متاسفانه عدهای فوتبال را سکوی پرتاب خود کردهاند و به دنبال قدرتنمایی هستند که این مشکل جدی برای ورزش است، از این رو باید با همدلی و اتحاد دست در دست هم دهیم تا نتیجه مطلوب بدست آید.
به گزارش ایسنا؛ احترام به اخلاق در مقوله ورزش در گرو بهرهمندی از ظرفیت پیشکسوتان است.استفاده از ظرفیت آنان موجب انتقال تجربیات و تقویت الفت و همدلی خواهد شد و بیمهری به آنان با روح جوانمردی و اخلاق که سرلوحه ورزش است منافات دارد، از این رو لازم است مربیان و بازیکنان تیم های مختلف ورزشی بویژه رشتههای پرطرفدار فوتبال و فوتسال از توان این قشر به خوبی استفاده کنند و ضمن فراگیری دانش روز در فضایی صمیمی در کنار پیشکسوتان به توسعه ورزش که زمینهساز افزایش سلامتی و نشاط جامعه و راهکاری برای مقابله با آسیبهای اجتماعی است، روی آورند.
بیشک تاکید بر ضرورت استفاده از تجربیات پیشکسوتان ناقض ضرورت به روز شدن اطلاعات آنان در صورت علاقهمندیشان در خصوص حضور مستمر در میادین ورزشی نیست، چراکه کمک به رشد ورزش قهرمانی نیازمند مجهز بودن به سواد روز در کنار استفاده از تجربیات ارزشمند گذشته است.پ
گفتگو از علی فرقانی - ایسنا منطقه مرکزی