مناره تاریخی ساوه / مناره تاریخی سبزوار
میل خسروگرد سبزوار نشانه ای از زندگی در دل کویر
مناره تاریخی خسروگرد سبزوار در غرب خراسان رضوی که در کنار جاده قدیم ابریشم ساخته شده، نشانهای از زندگی در کویر است.
میل خسروگرد نشانه ای از محبت و دوستی
مناره تاریخی خسروگرد سبزوار در غرب خراسان رضوی که در کنار جاده قدیم ابریشم ساخته شده، نشانهای از زندگی در کویر است.
مناره خسروگرد با ۳۸ متر ارتفاع در حدود پنج کیلومتری غرب سبزوار، در حاشیه دو جاده اصلی تهران - مشهد قرار دارد که چند سال قبل نیز از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مرمت شده است.
این میل به سال ۵۰۵ هجری قمری به دستور تاج الدوله ابوالقاسم بن سعید مصادف با حکومت سلجوقیان احداث شده است. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
سالانه حدود ۱۸ تا ۲۰ میلیون مسافر و گردشگر از کنار این اثر تاریخی و دیدنی میگذرند که این امر، معرفی بیشتر، تغییر کاربری و بهره برداری بهینه مسافران و گردشگران از این بنای تاریخی و باستانی را میطلبد.
میل خسروگرد سبزوار نشانه ای از زندگی در دل کویر
مناره مسجد جامع ، ساوه
مناره مسجد جامع
قدمت مسجد جامع ساوه به دوران پیش از اسلام بازمیگردد و تحقیقات تاریخی نشان میدهد این مکان در گذشته آتشکده بوده است. بعد از پیدایش اسلام در ایران به مرور زمان بنای مسجد تکمیل شد و گنبد به آن اضافه شد. گچبریهای سقف و ستونهای مسجد زیبایی معماری در دورههای مختلف تاریخ ایران را گواهی میدهد. هر قسمت از این بنا در یک دوره تکمیل شده است. به همین دلیل نمیتوان آن را دسترنج معماری حکومتی خاص دانست. مناره، یکی از مهمترین بخشهای بنا است که در دوران سلجوقیان ساخته شده. این مناره 14متر ارتفاع و 3 متر قطر دارد و از این جهت اهمیت دارد که مهمترین و قدیمیترین کتیبهی مسجد در آن قرار گرفته است.
مناره مسجد جمعه (جامع) مربوط به دوره سلجوقیان است و در ساوه، خیابان سلمان ساوجی، مسجد جامع واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۱۵۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.[۱]
این مناره که از آجر و ساروج ساخته شده است، در خارج از محدوده بنای مسجد جامع قرار دارد. ارتفاع مناره ۱۴ متر و قطر آن ۳٫۵ متر میباشد و در داخل آن پلههایی قرار دارد. قسمت پایینی این مناره ساده بوده و قسمتهای بالایی آن، مزین به نقوش آجری میباشد. بر اساس مستندات تاریخی، این مناره در ابتدا کاملاً عمودی و دارای ارتفاعی بالغ بر ۳۰ متر بوده است. در اثر سیل ناشی از طغیان رودخانه مزدقان در سال ۱۰۵۱، این شهر به کلی تخریب شد و تنها چند اثر مستحکم باقی ماندند که مسجد جامع و این مناره از آن جمله هستند که این مناره نیز در اثر سیل مایل شد و عمود بودن خود را از دست داد. هنوز علت اصلی تخریب نیمه بالایی مناره مشخص نشده است.[۲]
مناره مسجد جامع ساوه - ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
آشنایی با مناره ساوه - مرکزی
مناره مسجد میدان ساوه - سایت گردشگری ایران
مسجد جامع ساوه - از قدیمی ترین و باشکوه ترین مساجد در ایران
مسجد جامع ساوه از قدیمی ترین مساجد ایران + عکس
مسجد ساوه (نخستین اثر تاریخی ثبتی استان مرکزی ...
جاده ابریشم از ساوه saveh کاووش های جاده ی ابریشم
جاده ابریشم از ساوه saveh
ایران از جاده ابریشم کنار گذاشته شد؟!
ساوجیان و نیشابور؛ پیوندهای علمی و فرهنگی ساوه و نیشابور
مسجد سرخ (مسجد قرمز) ساوه
مسجد سرخ ساوه - سایت گردشگری ایران
تهیه کننده : محمد شرافت