327- ابوالفضل قاضی اسدی ساوجی

ابوالفضل قاضی اسدی ساوجی فرزند شیخ عزیزاله فرزند ملامحمد علی فرزند ملامحمد باقر فرزندقاضی اسداله درسال 1302 در ساوه چشم به جهان گشود

وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه رادر نزد پدر خود در آموشگاههای ساوه پایان رسانید ودر مهر 1322 شمسی شغل شریف فرهنگی راه پیشه خود قرار داد وقبل از آن تاریخ نیز چند سال بطور آزاد به تربیت وتعلیم نونهان اشتغال داشت واکنون قریب سی سال که به سمت آموزگاری ومدیریت آموزشگاهها ادامه  خدمت می دهد وچندی نیز در تهران وظیفه مقدس خودرا انجام وظیفه مقدس خودرا انجام می دهد ودر حال حاضر در مسقط الرس خود ساوه  مشغول خدمت می باشد....

 زنده یاد استاد ابوالفضل قاضی اسدی * ساوه

آشنایی با مفاخر و مشاهیر ساوجی

* زنده یاد استاد ابوالفضل قاضی اسدی *

ساوه ایها به ما بپیوندید👇
https://telegram.me/joinchat/AAAAAEL7akAUcZFChTorUg

http://savehje.blogfa.com/post/350

--------------------

کاشان ارامگاه قاضی اسدی ساوجی /قاضی اسد ساوجی کاشانی 

قاضی اسد ساوجی کاشانی یکی از عرفا نامدار یکی از نوازدگانش  ( ابوالفضل قاضی اسدی )

326-قاضی اسد ساوجی کاشانی

قاضی اسد ساوجی کاشانی که شرح حال یکی از نوازدگانش  ( ابوالفضل قاضی اسدی ) درهمین کتاب نگاشته شده یکی از عرفا نامدار بوده وعلامه دهخدا ب شرح زیر در باره وی آورده است گویند مولدش در قریه دید ( صیح آن ویدر  از توابع بخش خرقان ساوه ) قهستان ساوه است  وچون در کاشان سالهامی بوده مشهور به کاشانی است ودر دوران صفویه می زیسته غرض در لباس اهل سلوک ومدتی صاحب سلسه بوده واز اصحاب کمال ودارای وجد وحال است ونظر به حسن صفات وخرق عادات جمعی گردن به طوقارادت اودر آورده اند اواخر عمر به دام عشق گرفتار آمده وکوس رسوائی فروکوفته ودر کاشان وفات یافت از جمله اساتیدش شیخ مومن مشهدی وشیخ کمال سبزواری بوده اند

وهمو درجای دیگر از قول مولف ریاض العارفین چنین نگاشته

http://savehje.blogfa.com/post/1549

-----------------------

قصیده ای به گویش ساوجی از شاعر فقید استاد حاج ابوالفضل قاضی اسدی *

 

http://savehje.blogfa.com/post/566

-----------------------------

معرفي كتاب «تاريخ آب و آبرساني ساوه»

شناسنامه كتاب
نام كتاب: تاريخ آب و آبرساني ساوه


مولفين: مهندس محمد شرافت و مهندس داوود كاهه

صفحه76-

ماجرای روحی که آب دزذید  :

( ابوالفضل قاضی اسدی)

 

https://savehsara.aftab.cc/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=15

صفحه اول مقالات >> معرفی كتاب «تاريخ آب و آبرسانی ساوه»




 


 

معرفي كتاب «تاريخ آب و آبرساني ساوه»

شناسنامه كتاب
نام كتاب: تاريخ آب و آبرساني ساوه
مولفين: مهندس محمد شرافت و مهندس داوود كاهه
ناشر: دارالهدي
نوبت چاپ: اول – پاييز 80
تيراژ: 1000 جلد

كتاب تاريخ آب و آبرساني ساوه كتابي 127 صفحه‌اي، جالب، كامل، جامع و خواندني است كه در آن به همه آثار تاريخي، باستاني، آداب و رسوم، موقعيت جغرافيايي و تاريخي ساوه اشاره شده است و مي‌توان گفت كه يكي از كتب جامع شهر ساوه مي‌باشد.
اين كتاب پس از مقدمه و پيشگفتار و تاريخچه آب به هفت فصل تقسيم بندي مي‌شود كه اين هفت فصل نيز خود شامل قسمت‌هاي ديگري مي‌شود كه در ادامه مطالب به توضيح اين فصل‌ها مي‌پردازيم:

فصل اول: آب از ديدگاه اسلام و ائمه
از قسمت‌هاي مهم اين فصل مي‌توان به موضوعاتي چون: آب؛ اولين مايه خلق شده، آب مايه رفاه و آسايش بشر، آب باران و ثمرات آن و ... اشاره كرد.

فصل دوم: كليات ساوه
اين فصل يكي از مهم‌ترين فصل‌هاي اين كتاب مي‌باشد چون در اين فصل به «حدود جغرافيايي ساوه، تقسيمات كشوري، هواشناسي و اقليم، رودخانه‌ها، كوه‌ها، بادها، تاريخ، تاريخچه بند شاه عباس، يخچال‌ها، حمام‌ها، آسياب‌هاي قديمي و آثار قديمي ساوه» اشاره شده است.

فصل سوم: تاريخچه آبرساني ساوه
اين فصل همانطور كه از نامش پيداست به «تاريخچه آب ساوه، قنات‌ها، آب نيم منه، و ساوه قبل و پس از ساخت شبكه آبرساني» اشاره دارد. در اين فصل عكس‌ها، توضيحات و مداركي از چگونگي آبرساني در زمان قديم و نام مشتركين، و نمودارهايي از تعداد چاه‌ها و مقدار آب استخراج شده در شهر ساوه وجود دارد.

فصل چهارم: تاريخ آب از زبان بزرگان و اساتيد شهر
در اين فصل تعدادي از افراد قديمي و متخصص به توضيح وضعيت آب در پنجاه سال پيش، تاريخچه آب ساوه، ماجراي روحي كه آب مي‌دزديد، تقسيم بندي املاك ساوه قديم پرداخته‌اند، كه «ماجراي روحي كه آب مي‌دزديد!» به نظر جالب مي‌رسد. قسمتي از اين ماجرا به طور خلاصه در زير آمده است:
در زمان قديم مي‌بايست آب مصرفي خانه از طريق مجاري اصلي به سوي خانه‌ها هدايت مي‌شده است، حمامي قديمي در محله قلعه نو وجود داشته كه مي‌بايست آب آن از روبروي ژاندارمري كه در زمان قديم قبرستان شهر بود پر مي‌شد. مسئول حمام كه كوره سوزان نام داشته شبانه به محل قبرستان مي‌رود و آب را هموار مي‌كند تا به طرف حمام سرازير شود و مي‌رود ولي پس از مدتي ميراب ( مسئول اصلي تقسيم كردن آب) سر مي‌رسد و جلوي آب را مي‌بندد و وقتي كوره سوزان مي‌بيند كه آب قطع شده است دوباره مي‌آيد و آب را هموار مي‌كند و مي‌رود ولي دوباره ميراب مي‌آيد و جلوي آب را مي‌بندد.
اين بار وقتي كوره سوزان مي‌بيند آب بسته شده به محل مي‌رود و آب را باز مي‌كند و در تابوتي كه در آن نزديكي قرار داشت رفته و مي‌خوابد هنگامي كه ميراب مي‌آيد از تابوت بيرون آمده و ميراب را ترسانده كه ميراب از وحشت غش مي‌كند و كوره سوزان با خيال راحت آب را به سوي حمام هدايت مي‌كند!!

فصل پنجم: خشكيدن درياچه ساوه رويا يا حقيقت
اين بخش كه به وسيله دكتر ذكايي ساوجي تهيه شده است منبع كامل و جالبي از درياچه قديم ساوه مي‌باشد كه شايد كامل‌ترين منبع در مورد اين درياچه مي‌باشد. در ادامه اين بخش توضيحاتي نيز از قلعه «قيز قلعه» مي‌باشد كه گويي در آن زمان در لبه درياچه ساوه قرار داشته است.


فصل ششم: كوزه‌گري در ساوه
در زمان‌هاي گذشته كوزه‌گري يكي از كارهاي مهم مردم ساوه بوده است چون كوزه‌گري مرتبط با آب بوده و مي‌بايست اين شغل نيز در كنار ديگر شغل‌هاي قديمي وجود داشته باشد. اين بخش به توضيح سفالگري در ساوه، ماده اوليه و فنون كوزه گري، نقش كوزه، انواع آن و سفالينه‌هاي ديگر، فروش كوزه و كوزه‌گران و موقعيت اجتماعي آنان، كاربردهاي مختلف كوزه و نمايش انواع عكس‌هاي كوزه و كارگاه‌هاي كوزه‌گري پرداخته است.
اين فصل منبع خوبي براي تهيه تحقيق و مقاله براي دانش‌آموزان و دانشجويان در رابطه با كوزه و سفال مي‌باشد.

و فصل هفتم: آب انبارها از ديد فني
اين بخش به بررسي تعدادي از آب انبارهاي مهم و قديمي ساوه از قبيل: آب انبار مسجد جامع - آب انبار ميدان – آب انبار حاج ميرزا حسين عاملي – آب انبار چهار سوق پرداخته است كه كليه عكس‌ها و نقشه‌هاي مربوط به آنها وجود دارد.
در پايان نيز عكس‌ها و تصاويري از اماكن ديدني و تاريخي، آب انبارها، پل سرخده، قيز قلعه بند شاه عباس و... وجود دارد كه همانطور كه توضيح داده شد كتابي كامل و مرجع براي اهالي ساوه مي‌باشد.

در پايان لازم مي‌دانيم از نويسندگان اين كتاب كه زحمات فراواني را براي جمع آوري اين مطالب كرده‌اند تشكر به عمل آوريم.

 

فرزندان حاجی ابوالفضل  قاضی اسدی 

آقایان عباس  و حسین از تحصیلکرده هگان  عالی در  دکترای عاوم انسانی ومهندسی به جامعه خدمت می کنند

-------

ابوالفضل قاضی اسدی درگذشت

 

ابوالفضل قاضی اسدی، شاعر و ادیب ساوه‌یی، به دلیل کهولت سن درگذشت

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه مرکزی، پیکر این ادیب ظهر روز جمعه (چهارم اسفند) تشییع و در امامزاده سید اسحاق ساوه به خاک سپرده شد.

ابوالفضل قاضی اسدی سال 1302 در ساوه متولد شد. او در خانه سنتی و قدیمی پدری که در زمان قدیم مکتب‌خانه بود، زندگی می‌کرد. پدرش مرحوم شیخ عزیزالله قاضی اسدی از نوادگان قاضی اسدالله ساوجی کاشانی است که از عارفان معروف بوده و مزارش در کاشان است

در دوره نوجوانی پدر را از دست داد و مسؤولیت اداره زندگی مادر و خواهرش را عهده‌دار شد و کار آموزش قرآن به کودکان و نوجوانان را در ادامه راه پدر دنبال کرد. پس از مدتی آموزش در مکتب‌خانه، از جانب رییس اداره فرهنگ وقت برای شغل معلمی دعوت به کار شد.

با گذراندن دوره ابتدایی و متوسطه و نیز دوره کارآموزی در دانشسرا در سال 1322 در مدرسه‌های روستاها و شهر ساوه مشغول به تدریس شد. علاقه خاصی به معلمی داشت و در ساعات بعدازظهر ایوان خانه قدیمی مملو از دانش‌آموزان متفرقه مانند کارمندان دولت و مأمورین شهربانی که فاقد مدرک تحصیلی بودند، می‌شد.

اشتیاق شدیدی به اهل بیت (ع) و شعائر مذهبی و عرفانی داشت و از اوایل سال 1320 سرودن شعر را شروع کرد و اکثرا در مدح ائمه اطهار (ع) و به مناسبت‌های مختلف می‌سرود. سال گذشته دیوان اشعار وی به کوشش فرزندانش به چاپ رسید و جلد دوم نیز که بیش‌تر درباره 14 معصوم (ع) است، در حال چاپ است.

https://www.isna.ir/news/91120502587

----------------------------------------

کتاب فرهیتخگان ساوه 

دکتر ابوالقاسم فخاریان  صفحه 740-745

تهیه کننده /محمد شرافت ساوجیچهار شنبه بیست چهارم  اردیبهشت 1399