شنبه 3 آذر 1403 | Saturday 23 November 2024

تجربه نگاری دهیاران پیشکسوت استان مرکزی

نشست هم اندیشی دهیاران پیشکسوت استان مرکزی برگزار شد.

 

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک، به مناسبت روز دهیار نشست هم اندیشی دهیاران پیشکسوت استان مرکزی به منظور تجربه نگاری آنها برگزار شد.

در این نشست دهیاران که علی رغم اسم همایش برخی از آنها جوان  و برخی  هم خانم بودند از تجربه ها و مشکلات و موانع دهیار و دهیاری ها سخن گفتند.

پاکپور مدیر کل دفتر امور روستایی وشورا‌های استانداری مرکزی در حاشیه این مراسم در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک، گفت: در استان مرکزی ۷۹۱ دهیار برای توسعه وعمران روستا‌ها در تلاش هستند.

پاکپور افزود: دهیاری‌ها وظایف ۴۸ گانه‌ای در حوزه‌های امور زیربنایی، عمران و آبادانی، ارتقا بهداشت، فرهنگی، ورزشی و مدیریت بحران را برعهده دارند.

او اضافه کرد: استان مرکزی با اعطای مسئولیت دهیاری به ۱۴۱ دهیار خانم از استان‌های پیشرو در این زمینه است و خانم‌های دهیار با تلاش مجدانه دستاورد‌های مطلوبی در توسعه روستا‌های خود داشتند.

14 دهیاری جدید به بخش مركزی شهرستان ساوه اضافه شد

ساوه - ایرنا - بخشدار بخش مركزی ساوه گفت: بامجوز وزارت كشور 14 دهیاری جدید به این شهرستان اضافه شد.

به گزارش ایرنا، داود حقیقی عصر یكشنبه در حاشیه نشست فرمانداری ساوه گفت: وزیر كشور به تازگی با تاسیس 40 دهیاری جدید در استان مركزی موافقت كرده است كه سهم بخش مركزی شهرستان ساوه 11 دهیاری بود و برای بخش نوبران نیز سه دهیاری جدید تاسیس شد.
وی گفت: این روستاها شامل، بندنقین، پلنگ‌آباد، شاهسون‌كندی‌سفلی، صفی‌آباد، یكه‌باغ‌سفلی، جعفرآباد، باغ‌شاهی، جلال‌آباد، دینارآباد، سلیجرد، قلعك، استیجك، آراقلعه و باغچه‌ناز است.
وی بیان كرد: دستورالعمل ایجاد دهیاری در 11 روستای بخش مركزی ساوه به شوراهای اسلامی این روستاها ابلاغ شده و مقدمات اولیه فعالیت دهیاری‌ها انجام گرفته است و با معرفی دهیاران از سوی شوراهای اسلامی كه هم‌اكنون در حال انجام است.
وی توضیح داد: به زودی دهیاران كار خود را در دهیاری های جدید ساوه آغاز می كنندو آمار دهیاری‌های بخش مركزی این شهرستان به 56 دهیاری افزایش پیدا خواهد كرد.
بخشدار ساوه مهمترین شاخصه روستاها برای برخورداری از دهیاری را جمعیت عنوان كرد و افزود: براساس سرشماری سال 1395 روستاهای بالای 30 خانوار از دهیار برخوردار می‌شوند و با این حساب تمامی روستاهای منطقه كوهپایه بخش مركزی ساوه دارای دهیاری خواهند شد.
حقیقی گفت: تاسیس دهیاری در روستاها عاملی برای شتاب بخشی در عمران و آبادانی و برطرف شدن محرومیت از مناطق روستایی است و با ایجاد دهیاری اعتبارات عمرانی و نیز اعتبارات از محل مالیات بر ارزش افزوده به طور مستقیم به حساب دهیاری واریز و برای عمران و آبادانی روستا تحت نظارت شورای اسلامی و دهیاری هزینه می شود.
وی با اشاره به صدور پروانه و مجوزهای قانونی از سوی دهیاری در حوزه ساخت و ساز اظهار كرد: با استقرار دهیار در روستا كار نظارت بر ساخت‌وسازها با دقت بیشتری صورت می گیرد و از ساخت‌وسازهای غیرمجاز نیز جلوگیری می شود.
شهرستان ساوه با 285 هزار نفر جمعیت دارای 2 بخش مركزی و نوبران اس

حدود شهرستان ساوه / جغرافیا وتاریخ /تقربیا مشابه کشور لبنان بوده

1-منابع کتاب تاریخ آب وآبرسانی ساوه  :استاد حاج محمد تقی امین تقوی  صفحه 22 کتاب

 2-معرفی کتاب ساوه در گذر تاریخ (زرندیه - آوه - خرقان - نوبران) نویسنده  : دکتر خسرو امیرحسینی

 صفحه اول مقالات >> معرفی كتاب «تاريخ آب و آبرسانی ساوه»

معرفي كتاب «تاريخ آب و آبرساني ساوه»

شناسنامه كتاب 
نام كتاب: تاريخ آب و آبرساني ساوه 
مولفين: مهندس محمد شرافت و مهندس داوود كاهه 
ناشر: دارالهدي 
نوبت چاپ: اول – پاييز 80 
تيراژ: 1000 جلد

كتاب تاريخ آب و آبرساني ساوه كتابي 127 صفحه‌اي، جالب، كامل، جامع و خواندني است كه در آن به همه آثار تاريخي، باستاني، آداب و رسوم، موقعيت جغرافيايي و تاريخي ساوه اشاره شده است و مي‌توان گفت كه يكي از كتب جامع شهر ساوه مي‌باشد. 
اين كتاب پس از مقدمه و پيشگفتار و تاريخچه آب به هفت فصل تقسيم بندي مي‌شود كه اين هفت فصل نيز خود شامل قسمت‌هاي ديگري مي‌شود كه در ادامه مطالب به توضيح اين فصل‌ها مي‌پردازيم: 

فصل اول: آب از ديدگاه اسلام و ائمه
از قسمت‌هاي مهم اين فصل مي‌توان به موضوعاتي چون: آب؛ اولين مايه خلق شده، آب مايه رفاه و آسايش بشر، آب باران و ثمرات آن و ... اشاره كرد. 

فصل دوم: كليات ساوه
اين فصل يكي از مهم‌ترين فصل‌هاي اين كتاب مي‌باشد چون در اين فصل به «حدود جغرافيايي ساوه، تقسيمات كشوري، هواشناسي و اقليم، رودخانه‌ها، كوه‌ها، بادها، تاريخ، تاريخچه بند شاه عباس، يخچال‌ها، حمام‌ها، آسياب‌هاي قديمي و آثار قديمي ساوه» اشاره شده است. 

فصل سوم: تاريخچه آبرساني ساوه
اين فصل همانطور كه از نامش پيداست به «تاريخچه آب ساوه، قنات‌ها، آب نيم منه، و ساوه قبل و پس از ساخت شبكه آبرساني» اشاره دارد. در اين فصل عكس‌ها، توضيحات و مداركي از چگونگي آبرساني در زمان قديم و نام مشتركين، و نمودارهايي از تعداد چاه‌ها و مقدار آب استخراج شده در شهر ساوه وجود دارد. 

فصل چهارم: تاريخ آب از زبان بزرگان و اساتيد شهر
در اين فصل تعدادي از افراد قديمي و متخصص به توضيح وضعيت آب در پنجاه سال پيش، تاريخچه آب ساوه، ماجراي روحي كه آب مي‌دزديد، تقسيم بندي املاك ساوه قديم پرداخته‌اند، كه «ماجراي روحي كه آب مي‌دزديد!» به نظر جالب مي‌رسد. قسمتي از اين ماجرا به طور خلاصه در زير آمده است: 
در زمان قديم مي‌بايست آب مصرفي خانه از طريق مجاري اصلي به سوي خانه‌ها هدايت مي‌شده است، حمامي قديمي در محله قلعه نو وجود داشته كه مي‌بايست آب آن از روبروي ژاندارمري كه در زمان قديم قبرستان شهر بود پر مي‌شد. مسئول حمام كه كوره سوزان نام داشته شبانه به محل قبرستان مي‌رود و آب را هموار مي‌كند تا به طرف حمام سرازير شود و مي‌رود ولي پس از مدتي ميراب ( مسئول اصلي تقسيم كردن آب) سر مي‌رسد و جلوي آب را مي‌بندد و وقتي كوره سوزان مي‌بيند كه آب قطع شده است دوباره مي‌آيد و آب را هموار مي‌كند و مي‌رود ولي دوباره ميراب مي‌آيد و جلوي آب را مي‌بندد. 
اين بار وقتي كوره سوزان مي‌بيند آب بسته شده به محل مي‌رود و آب را باز مي‌كند و در تابوتي كه در آن نزديكي قرار داشت رفته و مي‌خوابد هنگامي كه ميراب مي‌آيد از تابوت بيرون آمده و ميراب را ترسانده كه ميراب از وحشت غش مي‌كند و كوره سوزان با خيال راحت آب را به سوي حمام هدايت مي‌كند!! 

فصل پنجم: خشكيدن درياچه ساوه رويا يا حقيقت
اين بخش كه به وسيله دكتر ذكايي ساوجي تهيه شده است منبع كامل و جالبي از درياچه قديم ساوه مي‌باشد كه شايد كامل‌ترين منبع در مورد اين درياچه مي‌باشد. در ادامه اين بخش توضيحاتي نيز از قلعه «قيز قلعه» مي‌باشد كه گويي در آن زمان در لبه درياچه ساوه قرار داشته است. 


فصل ششم: كوزه‌گري در ساوه
در زمان‌هاي گذشته كوزه‌گري يكي از كارهاي مهم مردم ساوه بوده است چون كوزه‌گري مرتبط با آب بوده و مي‌بايست اين شغل نيز در كنار ديگر شغل‌هاي قديمي وجود داشته باشد. اين بخش به توضيح سفالگري در ساوه، ماده اوليه و فنون كوزه گري، نقش كوزه، انواع آن و سفالينه‌هاي ديگر، فروش كوزه و كوزه‌گران و موقعيت اجتماعي آنان، كاربردهاي مختلف كوزه و نمايش انواع عكس‌هاي كوزه و كارگاه‌هاي كوزه‌گري پرداخته است. 
اين فصل منبع خوبي براي تهيه تحقيق و مقاله براي دانش‌آموزان و دانشجويان در رابطه با كوزه و سفال مي‌باشد.

و فصل هفتم: آب انبارها از ديد فني
اين بخش به بررسي تعدادي از آب انبارهاي مهم و قديمي ساوه از قبيل: آب انبار مسجد جامع - آب انبار ميدان – آب انبار حاج ميرزا حسين عاملي – آب انبار چهار سوق پرداخته است كه كليه عكس‌ها و نقشه‌هاي مربوط به آنها وجود دارد. 
در پايان نيز عكس‌ها و تصاويري از اماكن ديدني و تاريخي، آب انبارها، پل سرخده، قيز قلعه بند شاه عباس و... وجود دارد كه همانطور كه توضيح داده شد كتابي كامل و مرجع براي اهالي ساوه مي‌باشد.

در پايان لازم مي‌دانيم از نويسندگان اين كتاب كه زحمات فراواني را براي جمع آوري اين مطالب كرده‌اند تشكر به عمل آوريم.

تهیه کننده :ساوه سرا -آقای میثم تقوی

ادامه نوشته

نوشته شده در یکشنبه یازدهم آبان ۱۳۹۹ ساعت 1:22 توسط محمد شرافت 

 

 

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group