فرهیختگان و پیشکسوت گذشته حال آینده ساوه
علوم فرهنگی پزشکی .
- دینی ومذهبی
- تاریخی و جغرفیایی
-اقتصادی
- ورزشی
- سیاسی
-هنری -خیرین
یاد آوری دانشمندان مشاهیر ساوجی میراث نیاکان هنر پرور عالمان دینی قهرمانان شهر باستانی ساوه .فرهیختگان . پیشکسوتان - متخصصین وهنرمندان .ورزشکاران وافراد اثر گذار.. و سر گذشت فامیل ساوه ای ُ.
(شجرنامه خانواده بزرگ ساوه )
26 آبان 1398 ساوه
ازمنابع بشرح زیر وبازدید میدانی
تهیه کننده : محمد شرافت ساوجی
دکتر ابوالقاسم فخاریان ساوجی
ابوالقاسم فخاریان ساوجی مولف کتاب (فرهنگیان ساوه )
https://savehsara.aftab.cc/modules.php?name=News&file=article&sid=723
-------------------------------
نامه ساوه (مجموعه مقالههای ساوه پژوهی)
استاد احمد نعمتی
کتاب ساوه شهر باستانی – احمد نعمتی
استاد محمدحسین اکبری ساوجی
دکترای علوم انسانی رشته ادبیات
لیست اسامی کارکنان - دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه
جستاری درگویش مردم ساوه
محمد علی رحیمی ساوجی
دکترای علوم انسانی رشته ادبیات
مردم شناسی ساوه زرندیه تحقیق وتالیف :عبدالله سالاری
نویسنده: محمد شرافت - پنجشنبه ٢٠ آبان ،۱۳٩٥
مردم شناسی ساوه زرندیه
تحقیق وتالیف :عبدالله سالاری
استاد محمد علی چراغی مامونیه زرند ساوجی
مشک خودبوی: نگاهی به زندگی، آثار و اشعار استاد ابوالفضل قاضیاسدی
خانم دکتر گیتی صلاحی اصفهانی
چشماندازی بر عشایر استان مرکزی
مؤلف:
گیتی صلاحیاصفهانی
آستانه مقدس امامزاده اسماعیل (ع) در یل آباد ساوه
گنجینه دانشمندان دانشمندان ساوه /حجت الاسلام شريف رازي (1301 - 1379شمسی/ کتاب گنجینه دانشمندان شامل مساجد ساوه وحومه ( بخش مرکزی - نوبران - جعفر آباد - زرند - خرقان ) آن-مزارات ساوه -مدارس ساوه- دانشمندان ساوه جلد5 از 9 جلد از صفحه 192 -301
| |
---|---|
اطلاعات کتاب | |
نویسنده | محمد شریف رازی |
موضوع | رجال |
زبان | فارسی |
مجموعه | ۹ جلد |
خورشید درخشان ساوه" />
نویسندگان کتاب ساوجی /درکتابخانه اداره ارشاد اسلامی شهرستان ...
بازماندگان امامزاده محمد محروق - ویکی فقه
صفحه اول مقالات >> معرفی كتاب «تاريخ آب و آبرسانی ساوه»
معرفي كتاب «تاريخ آب و آبرساني ساوه»
شناسنامه كتاب
نام كتاب: تاريخ آب و آبرساني ساوه
مولفين: مهندس محمد شرافت و مهندس داوود كاهه
ناشر: دارالهدي
نوبت چاپ: اول – پاييز 80
تيراژ: 1000 جلد
كتاب تاريخ آب و آبرساني ساوه كتابي 127 صفحهاي، جالب، كامل، جامع و خواندني است كه در آن به همه آثار تاريخي، باستاني، آداب و رسوم، موقعيت جغرافيايي و تاريخي ساوه اشاره شده است و ميتوان گفت كه يكي از كتب جامع شهر ساوه ميباشد.
اين كتاب پس از مقدمه و پيشگفتار و تاريخچه آب به هفت فصل تقسيم بندي ميشود كه اين هفت فصل نيز خود شامل قسمتهاي ديگري ميشود كه در ادامه مطالب به توضيح اين فصلها ميپردازيم:
فصل اول: آب از ديدگاه اسلام و ائمه
از قسمتهاي مهم اين فصل ميتوان به موضوعاتي چون: آب؛ اولين مايه خلق شده، آب مايه رفاه و آسايش بشر، آب باران و ثمرات آن و ... اشاره كرد.
فصل دوم: كليات ساوه
اين فصل يكي از مهمترين فصلهاي اين كتاب ميباشد چون در اين فصل به «حدود جغرافيايي ساوه، تقسيمات كشوري، هواشناسي و اقليم، رودخانهها، كوهها، بادها، تاريخ، تاريخچه بند شاه عباس، يخچالها، حمامها، آسيابهاي قديمي و آثار قديمي ساوه» اشاره شده است.
فصل سوم: تاريخچه آبرساني ساوه
اين فصل همانطور كه از نامش پيداست به «تاريخچه آب ساوه، قناتها، آب نيم منه، و ساوه قبل و پس از ساخت شبكه آبرساني» اشاره دارد. در اين فصل عكسها، توضيحات و مداركي از چگونگي آبرساني در زمان قديم و نام مشتركين، و نمودارهايي از تعداد چاهها و مقدار آب استخراج شده در شهر ساوه وجود دارد.
فصل چهارم: تاريخ آب از زبان بزرگان و اساتيد شهر
در اين فصل تعدادي از افراد قديمي و متخصص به توضيح وضعيت آب در پنجاه سال پيش، تاريخچه آب ساوه، ماجراي روحي كه آب ميدزديد، تقسيم بندي املاك ساوه قديم پرداختهاند، كه «ماجراي روحي كه آب ميدزديد!» به نظر جالب ميرسد. قسمتي از اين ماجرا به طور خلاصه در زير آمده است:
در زمان قديم ميبايست آب مصرفي خانه از طريق مجاري اصلي به سوي خانهها هدايت ميشده است، حمامي قديمي در محله قلعه نو وجود داشته كه ميبايست آب آن از روبروي ژاندارمري كه در زمان قديم قبرستان شهر بود پر ميشد. مسئول حمام كه كوره سوزان نام داشته شبانه به محل قبرستان ميرود و آب را هموار ميكند تا به طرف حمام سرازير شود و ميرود ولي پس از مدتي ميراب ( مسئول اصلي تقسيم كردن آب) سر ميرسد و جلوي آب را ميبندد و وقتي كوره سوزان ميبيند كه آب قطع شده است دوباره ميآيد و آب را هموار ميكند و ميرود ولي دوباره ميراب ميآيد و جلوي آب را ميبندد.
اين بار وقتي كوره سوزان ميبيند آب بسته شده به محل ميرود و آب را باز ميكند و در تابوتي كه در آن نزديكي قرار داشت رفته و ميخوابد هنگامي كه ميراب ميآيد از تابوت بيرون آمده و ميراب را ترسانده كه ميراب از وحشت غش ميكند و كوره سوزان با خيال راحت آب را به سوي حمام هدايت ميكند!!
فصل پنجم: خشكيدن درياچه ساوه رويا يا حقيقت
اين بخش كه به وسيله دكتر ذكايي ساوجي تهيه شده است منبع كامل و جالبي از درياچه قديم ساوه ميباشد كه شايد كاملترين منبع در مورد اين درياچه ميباشد. در ادامه اين بخش توضيحاتي نيز از قلعه «قيز قلعه» ميباشد كه گويي در آن زمان در لبه درياچه ساوه قرار داشته است.
فصل ششم: كوزهگري در ساوه
در زمانهاي گذشته كوزهگري يكي از كارهاي مهم مردم ساوه بوده است چون كوزهگري مرتبط با آب بوده و ميبايست اين شغل نيز در كنار ديگر شغلهاي قديمي وجود داشته باشد. اين بخش به توضيح سفالگري در ساوه، ماده اوليه و فنون كوزه گري، نقش كوزه، انواع آن و سفالينههاي ديگر، فروش كوزه و كوزهگران و موقعيت اجتماعي آنان، كاربردهاي مختلف كوزه و نمايش انواع عكسهاي كوزه و كارگاههاي كوزهگري پرداخته است.
اين فصل منبع خوبي براي تهيه تحقيق و مقاله براي دانشآموزان و دانشجويان در رابطه با كوزه و سفال ميباشد.
و فصل هفتم: آب انبارها از ديد فني
اين بخش به بررسي تعدادي از آب انبارهاي مهم و قديمي ساوه از قبيل: آب انبار مسجد جامع - آب انبار ميدان – آب انبار حاج ميرزا حسين عاملي – آب انبار چهار سوق پرداخته است كه كليه عكسها و نقشههاي مربوط به آنها وجود دارد.
در پايان نيز عكسها و تصاويري از اماكن ديدني و تاريخي، آب انبارها، پل سرخده، قيز قلعه بند شاه عباس و... وجود دارد كه همانطور كه توضيح داده شد كتابي كامل و مرجع براي اهالي ساوه ميباشد.
در پايان لازم ميدانيم از نويسندگان اين كتاب كه زحمات فراواني را براي جمع آوري اين مطالب كردهاند تشكر به عمل آوريم.
با تشكر از ميثم تقوي (Meysam) جهت تهيه اين مطلب...
© کپی رایت توسط Savehsara - ساوه سرا کلیه حقوق مادی و معنوی مربوط و متعلق به این سایت است.)
برداشت مقالات فقط با اجازه کتبی و ذکر منبع امکان پذیر است.
نوشته شده در تاریخ: 1384/12/25 (6193 مشاهده)
تهیه کننده : محمد شرافت