درباره شهر ساوه
تهیه کننده دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه
ساوه از شهرهای استان مرکزی و مرکز شهرستان ساوه، در کشور ایران است. جمعیت این شهر در سال ۱۳۹۵ برابر با ۲۳۳۳۷۷ نفر است. ساوه یکی از شهرها و مناطق باستانی بازمانده از دوره ساسانی است که در اواخر آن دوره و در اوایل دوره اسلامی یعنی سال ۲۲ هجری، جزو ایالت جبال یا کوهستان بودهاست.
ساوه از شمال به شهرستان زرندیه و استان قزوین، از جنوب به شهرستان تفرش و استان قم، از شرق به استان تهران و قم و از غرب و جنوب غربی به استان همدان و شهرستان کمیجان محدود میگردد.
نامگذاری
ساوه بر وزن کاوه، از نام پهلوانی تورانی به نام «ساوهشاه» گرفته شدهاست. ساوه تغییریافته واژه سهآبه به معنای مکانی با سه رودخانه خوانده شدهاست.
- ساوه در زبان فارسی به معنای خردهطلا است، نام بخشهایی مانند زرند، گواه کاربرد این معنی برای منطقه ساوهاست.
- نام شهری است نامدار در عراق عجم، گویند دریاچهای در آنجا بود که هر سال یک کس را در آن غرق میکردند تا از سیلاب ایمن بمانند و در شب ولادت پیامبر اسلام آن دریاچه خشک شد.
- گروهی نام آن را مأخوذ از واژه اوستایی "سَوا Sava" یا واژه پهلوی " سَوَکا Savaka" دانستهاند.
پیشینه تاریخی
دروازه شهر ساوه در دهه ۱۹۲۰ میلادی
ساوه یکی از شهرها و مناطق باستانی بازمانده از دوره ساسانی است. این شهر در دوران گذشته در برخورد کلانترین راههای کاروانی میان ری باستان، همدان، اصفهان، قزوین، زنجان، قم و کاشان قرار داشته و در روزگار پارتیان یکی از خانمانهای مهم میان راهی بوده و در سده ٔ ۷ (پیش از میلاد) یکی از دژها و خانمانهای سرزمین ماد بهشمار میرفته و زیست همگانی در این بخش از ایران از پیشینه و دیرینگی بسیار برخوردار است و از دید زمینشناسی از آن دوران سوم و چهارم زمینشناسی میباشد. ساوه نخست از توابع میدان بوده و بعد بخشی از ری بزرگ شده و به سبب نزدیکی با میانههای نیرومند برخی دودمان و پادشاهان بر ایران گذشته از اینکه همواره از ارزش ویژهای برخوردار بوده دارائی و چمن زارهای آن نیز از دیرباز جای توجه دودمانها بوده و روی همین پایه فرمانروایان آن اغلب از میان دولتمردان بنام برگزیده شدهاند بعد از ساسانیان حکومت سامانیان و آل بویه و سپس سلجوقی بر این سرزمین دست داشتند.
ساوه در جریان حمله مغول در قرن هفتم هجری صدمه و آسیب فراوان دید، مغولان شهر را ویران کردند و ساکنان آن را از دم تیغ گذراندند. کتابخانههای بزرگ و موزههای ساوه طعمه حریق شد وکتابها و ابزار دانشی کتابخانه و دانشوران نابود شدند.
حمدالله مستوفی در مورد ساوه اینگونه نوشته: در اول در آن زمین بحریه (دریاچه) بوده و در شب ولادت رسول اکرم آب آن به زمین فرو شد و آن از مشروبات بودهاست و بر آن زمین شهری ساختند. بانی آن معلوم نیست و در حمله مغولها باروی آن دچار خرابی شد و خواجه ظهیر الدین علی بن ملک شرف الدین ساوجی آن را عمارت نمود. هوایش به گرمی مایل است و آبش از رودخانه مزدقان و قنوات مشروب میشود.
ساوه از دیر باز محل برخوردهای نظامی ایران بوده در دوره مغول نیز گذرگاه جهانگردان بیگانه شد مارکوپولوی ونیزی و بسیاری از پیامبران و مبلغان آئینی، بازرگانان، و ایلچیان در گزارشها و نوشتههای خود از ساوه یاد کردهاند. پی آمد حمله مغول کاهش شدید مردم ساوه بوده که کاهش زیاد ماندگاران روستایی و ویران شدن دستگاههای آبیاری موجب افت شدید کشاورزی در سرزمین ساوه شد. در دوره صفویه که آئین شیعه آئین رسمی کشور شد منطقه ساوه در دوره یاد شده جزو زمینگاه علی شکر بود در سال ۹۰۸ با چیرگی صفویه بر پادشاه مراد عثمانی همدان که والی نشین زمینگاه یاد شده بود بدست قزلباش ها افتاد. در روزگار صفویه مردم ساوه از تیرههای گوناگون بودند و زبان و آداب و روسوم آنان نیز طبعاً با هم فرق داشت؛ ولی بیشتر مردم از همان گذشته پارسیزبان با گویش محلی بودند تا به امروز هم ادامه دارد.
دوران قاجار
براساس رساله و دستنوشتهای که در کتابخانه مجلس شورای اسلامی ایران وجود دارد اوضاع شهر ساوه در دوران قاجار اینگونه تفسیر شدهاست: نویسنده از قتلعام مردم ساوه و ویرانی بناها و آثار پس از حمله چنگیزخان مغول یاد کردهاست که بعدها توسط صفویان بازسازی شدهاست، وی ساوه را محل زرادخانه (قورخانه) سلطنتی صفویه دانستهاست، براساس این نسخه خطی ساوه به دلیل تصمیمات حاکمان و پادشاهی قاجار رو به نابودی رفته، بهطوریکه راه قافلهها و کاروانها را به سمت ساوه ممنوع و فروش انار این شهر را قدغن کرده بودند و به اسم سمنان، کاشان و اردستان میفروختند، بر خلاف گذشته صد و پنجاه سال از ساوه فردی به دستگاه حکومتی نمیتوانسته راه یابد. مساحت کلی ساوه چهل فرسخ که چهار طایفه بزرگ به نامهای خلج، بیگدلی، بیات و شاهسون داشتهاست.
اقلیم
میانگین دمای سالانه ۲/۱۸ درجه سانتی گراد بودهاست. میزان بارندگی کم و حدود ۲۱۶ میلیمتر در سال میباشد و بیشتر بارش به صورت باران است. در تقسیمبندی اقلیمی شهرستان ساوه دارای اقلیم نیمه خشک با تابستانهای گرم و زمستانهای کمی سرد نامگذاری شدهاست. متوسط رطوبت شهر ساوه ۳۹ ٪ میباشد که ماههای دی با میانگین ۵۸ ٪ مرطوبترین ماه و ماه تیر و مرداد با میانگین ۲۶ درصد خشکترین ماه سال میباشد. باد غالب ساوه شمالی و شمال غرب (۳۶۰ درجه) میباشد و بیشترین سرعت باد وزیده شده به میزان ۹۰ کیلومتر در ساعت در ماه فروردین ۱۳۷۲ گزارش شدهاست. اقلیم ساوه براساس طبقهبندی دمارتن خشک و طبقهبندی آمبرژه معتدل میباشد.
میانگین دما و بارش برای ساوه کشور |
ساختار شهری
فضای سبز شهری
سرانه فضای سبز شهر ساوه برای هر نفر حدود ۱۳ متر مربع است. وسعت فضای سبز ۲ ٬ ۶۷۵ ٬ ۰۰۰ متر مربع شامل ۶۱ پارک محلهای، ۱۳ پارک اصلی و سایر فضاهای سبز است. میانگین سرانه فضای سبز این شهر با توجه به موقعیت جغرافیایی و اقلیمی از میانگین کشوری بیشتر است.
- پارک طالقانی (پارک شهر)
- پارک ولیعصر
- پارک جنگلی
اقتصاد و صنعت
شهر صنعتی کاوه در ۱۰ کیلومتری شهر ساوه، بزرگترین شهر صنعتی کشور و یکی از قطبهای مهم صنعت در ایران به حساب میآید. شهر صنعتی کاوه در سال ۱۳۵۲ در شمال شرقی شهر ساوه ایجاد شدهاست که هماکنون در مساحتی بالغ بر ۳۰۰۰ هکتار و با بیش از ۵۰۰ واحد کارخانه تولیدی مشغول به فعالیت است.
فاصله ٔ شهر ساوه با برخی از مناطق پر رفتوآمد:
شهر مقصد | فاصله (KM) |
تهران | ۱۱۲ |
قم | ۷۰ |
همدان | ۲۰۰ |
دلیجان | ۱۲۰ |
اراک | ۱۵۲ |
پایانه مسافربری
پایانه مسافربری بین شهری ساوه در ورودی شهر ساوه قرار دارد. در این پایانه خطوط مختلف تاکسی، مینیبوس و اتوبوس قرار دارند. بیشترین میزان حمل و نقل مسافرین، بین این پایانه و پایانه مسافربری غرب تهران انجام میگیرد.
راهآهن
با اجرای راهآهن تهران-همدان، شهر ساوه نیز به شبکه ریلی کشور متصل میشود.
تاکسیرانی
شهر ساوه در سال ۱۳۹۱ دارای ۸۰۰ دستگاه تاکسی بودهاست که روزانه ۹۰ هزار مسافر را در ۱۸ مسیر جابهجا کردهاست.
اتوبوسرانی
سازمان اتوبوسرانی ساوه در سال ۱۳۷۷ با تصویب در وزارت کشور تأسیس شده و به صورت رسمی در ۱ فروردین ۱۳۷۹ آغاز به کار کردهاست. اتوبوسرانی ساوه دارای ۱۸ خط و ۸۴ اتوبوس فعال است که روزانه ۸۰ هزار مسافر را جابهجا میکند.
مراکز درمانی
- بیمارستان شهید مدرس
- بیمارستان شهید چمران
- بیمارستان فاطمه زهرا
- بیمارستان زنان و زایمان ۱۷ شهریور
جاذبههای گردشگری، تاریخی و مذهبی و رهاورد
تاریخی
نمایی از ضریح و کاشیکاریهای داخلی امامزاده سید اسحاق
نظر به اینکه ساوه یکی از شهرستانهای باستانی ایران زمین است لذا آثار باستانی آن نسبتاً زیاد میبوده تا اینکه در حمله مغول و بعد به دست سپاهیان تیمور لنگ اکثر آنها منهدم گردید.
- بازار ساوه - قدمت تاریخی دوره صفویه
- مسجد جامع ساوه - قدمت تاریخی دوره سلجوقی
- مناره مسجد جامع - قدمت تاریخی ۵۰۴ ه.ق
- مناره مسجد میدان - سده ٔ ۵ ه.ق
- مسجد سرخ یا انقلاب - قدمت تاریخی ۴۵۳ ه.ق
- مسجد بازار ساوه - قدمت تاریخی دوره زندیه
- گنبد چهارسوق - قدمت تاریخی دوره صفویه
- قلعه دختر یا قیزقلعه - قدمت تاریخی دوران ساسانیان
- امامزاده (سید اسحاق - از نوادگان موسی کاظم - با سه واسطه) - قدمت تاریخی ۶۷۶ ه. ق
مذهبی
- امامزاده سید ابو رضا
- امامزاده عبدالله ابن موسی الکاظم
- امامزاده اسحاق ابن موسی الکاظم
- امامزاده سید حسین ابن موسی الکاظم
- امامزاده سید بشیر ابن موسی الکاظم
- امامزاده سید علیاصغر
مراکز تفریحی
- دریاچه مصنوعی ساوه
- بام ساوه
رهآوردها
- انار
- طالبی
هتلها
- هتل صدرا
- هتل کاوه
دریاچه تفریحی ساوه - ۱۳۹۶
صنایع دستی
هنر صنایع دستی در شهر ساوه دارای قدمت زیادی است. وجود تکههای سفالینه کشف شده در اطراف تپه باستانی آوه شاهدی بر این مدعاست. همچنین گلیم ساوه یکی از آثار مشهور کشور است که از دوره صفوی در این شهر رواج داشتهاست.
- سفالگری
در زمان سلجوقیان، ساوه یکی از مراکز مهم سفالگری بود که هر چند نمیتوانست با ‹‹ری›› در این زمنیه رقابت کند ولی به هر طریق از اهمیت فراوانی برخور دار بود. پس از حمله مغول، ‹‹ری›› از فعالیت بازایستاد لکن ساوه همچنان به خلق آثار گرانبهایی در این زمینه ادامه داد. نمونههای زیبایی از سفالینههای ساوهای در حفاری های تپههای تاریخی ‹‹ آوه›› به دست آمده که در ‹‹ موزه ایران باستان›› نگهداری میشود.
- گلیم بافی
در گلیم ساوه استفاده از رنگهای مناسب و طرحهای زیبا دیده میشود و این امر گلیم ساوه را در سطح استان مطرح ساختهاست. روستای «نورعلی بیگ» در بخش مرکزی شهرستان ساوه از جمله روستاهایی است که بافت گلیم در آن مشهود است. از انواع گلیمها، خورجین، گاله یا به اصطلاح ساوهایها «گووالا» و غیره تهیه میشود. گاله اغلب در کودکشی مورد استفاده قرار میگیرد. «سفره آرد» یا به قول محلیها «اون سفرا» از دیگر دستبافتهای مردم این دیار است. سفره آرد گلیمی ظریف از نخ پنبه است و معمولاً در نانپزی مورد استفاده قرار میگیرد.
- قالی بافی
- رودوزی های سنتی
- منبت
- قلمزنی
غذاها و شیرینیها
از جمله شیرینیهای سنتی شهر ساوه میتوان به نان ماستی (نون ماستی یا نون قندی) و چوکه اشاره کرد.
موزهها
موزه مردمشناسی چهارسوق که از آثار به جای مانده دوران صفویه است در تاریخ ۲۸ مرداد ۱۳۸۶ به مناسب روز جهانی صنایع دستی به عنوان موزه مردمشناسی شهرستان ساوه مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاست، در این موزه اشیای همچون کتب خطی و دستنویس، انواع قفلهای قدیمی، ظروف مسی و سفالی، سکه و اسناد خطی، سنگ قبرهایی مربوط به دوره قاجار به نمایش درآمدهاست.
سینما
در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۳۹۴ سینما شهر ساوه در سالن سلمان ساوجی که متعلق به اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ساوه میباشد با اکران فیلم محمد رسولالله افتتاح شدهاست، پیش از این در سال ۱۳۷۴ سینما هلال احمر و پس از آن سینمایی که سابقاً در محل فعلی سالن چمران ارشاد ساوه وجود داشته فعالیت آن متوقف شده بود. ظرفیت این سینما ۴۲۰ نفر است.
کتابخانهها
- کتابخانه هاشمینژاد
- کتابخانه سلمان ساوجی
- کتابخانه علامه عسگری
- کتابخانه ولیعصر
زبان
زبان مردم ساوه فارسی است و به لهجه ساوهای صحبت میکنند.
مصطفی چمران
اتباع خارجی
شهر ساوه به دلیل جاذبههای صنعتی و کشاورزی و نزدیکی به پایتخت ایران یکی از مناطق جذب اتباع خارجی بهخصوص مهاجرین کشور افغانستان است، بهطوری بیش از ۲۰ هزار افغانستانی در شهرستان و شهر ساوه زندگی میکنند و در شغلهای سخت مشغول بهکار هستند.
همچنین در نزدیکی این شهر اردوگاه پناهندگان افغانی موسوم به مهمانشهر شهید ناصری وجود دارد که تاریخ ساخت آن به سال ۱۳۶۷ برمیگردد و براساس آمار رسمی فروردین ماه ۱۳۹۱، ۴۹۷۴ نفر پناهنده دارد.
نگارخانه
قدیمیترین عکس از مسجد جامع ساوه
----------------------------------------------
نویسنده: مهندس محمد شرافت ساوجی
درشهرستان ساوه در کیلومتر ۱۱۵ تهران با داشتن ۴۰۰ اثر ملی ثبت داده شده وهمچنین تاریخ ۷۰۰۰ ساله میتوان با بهسازی ومشارکت مردم وهمکاری دولت زمینه جلب صنعت گردشگری داخلی وخارجی ایجاد نمود.
بنای چهار سوق، موزه مردم شناسی ساوه
موزه مردم شناسی ساوه، تنها موزه این شهرستان بوده که در محل بنای تاریخی چهار سوق در سال 86 افتتاح و فعالیت خود را آغاز کرده است. این موزه همزمان با تعطیلات نوروزی و حضور پر رونق گردشگران، با استقبال چشمگیر مسافران نوروزی مواجه است.
راهنمایان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با حضور در این مکان، اطلاعات کامل را در اختیار مسافران و گردشگران قرار می دهند. تاکنون صدها بروشور حاوی اطلاعات مورد نیاز و معرفی آثار باستانی، تاریخی و گردشگری شهرستان ساوه بین مسافران نوروزی توزیع شده است. موزه مردم شناسی ساوه ، درجنوب مسجد انقلاب و آب انبار چهار سوق این شهرستان واقع شده است.
بنای چهار سوق ساوه با توجه به تزیینات موجود، از یادگارهای دوره صفویه به شمار می رود که عمده مصالح کار شده در ساخت این بنا، آجر، سنگ، کاشی، آهک، گچ و خاک است. گنبد چهار سوق با دهانه ای نزدیک به 15 متر و ارتفاعی به همین اندازه از بیرون دارای پلان 12 ضلعی و از داخل بنا دارای پلان مدور بوده که شامل چهار دالان و هشت حجره است. این اثر تاریخی در گذشته به عنوان محور اتصال راسته اصلی و مسیر بازار بوده و در دوره هایی نیز به عنوان تکیه جهت برگزاری مراسم عزاداری و نیز به عنوان زورخانه جهت انجام ورزش های باستانی کاربری داشته است.
این بنا در سال 1356 به شماره 1382 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و در سال 86 به مناسبت روز جهانی صنایع دستی به عنوان نخستین موزه شهرستان ساوه (موزه مردم شناسی) باهدف معرفی قومیتها وفرهنگ مردم ، مورد بهره برداری قرار گرفت.
هم اکنون 100قلم اشیای مردم شناسی و باستان شناسی شامل لوازم فلزی، سفال، تابلو، کاشی تزیینی و ماکت اماکن تاریخی در این موزه به نمایش درآمده است.
به منظور خدمات بهتر به بازدید کنندگان و گردشگران این موزه صبح و عصر باز و برای عموم آزاد است.
برخی از آثار طبیعی و تاریخی شهرستان ساوه:
۱- یخچال طبیعی واقع در روستای اقداش بخش نوبران در ارتفاعات رشته کوه سلسال
۲-چشمه قیرخ قیزلو درروستای کمالو بخش نوبران
۳-غار ده سید واقع در شمالروستای ده سید بخش مرکزی (بخش خرقان )
۴- غار مسلم اباد واقع در جنوب غربی رو ستای مسلم اباد بخش نوبران
۵- مرداب لار واقع در ۳کیلومتری شرق روستای لار بخش خرقان
۶- دره زیبای روستای چناقچی علیا بخش خرقان
۷- صخره های طبیعی وزیبای دامنه کوه تخت ر ستم واقع در دامنه کوه روستای نشوه
۸- چشمه های دره ینگه قلعه روستای ینگه قلعه بخش نوبران
۹- چشم انداز بیوران واقع ودر شمال غربی روستای بیوران بخش نوبران
۱۰- چشمه امام زاده نوح (ع) واقع در روستای با لقلو بخش نوبران
۱۱- طبیعت زیبای ابشاری فصلی دره جبهه فربی قصر قیز قلعه بخش مرکزی
۱۲-طبعت زیبای روستای حریقان بخش نوبران
۱۳- طبیعت زیبای جلگه وحاشیه شمالی روستای کله دشت بخش نوبران
۱۴- طبیعت زیبای حاشیه رود خانه زنبر از اردمین ومراغه وسنگک تا چناقچی بخش نوبران
۱۵-کانال کوه چرخی معروف به چهار صد ستون در دامنه کوه چرخی از روستای ورده (بخش خرقان)
۱۶- طبعت زیبای چشمه بابا رجب روستای نیوشت بخش مرکزی
۱۷-غار باباگر گر در روستای ستق بخش نوبران
۱۸- دریاچه دل اب (دیلیو )در روستای ستق از توابع بخش نوبران
۱۹- طبعیت زیبای روستای سامان بخش نوبران
مهندس محمد شرافت ساوجی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه
کار آموزی دانشجویان پرستاری واحد ساوه
با مربی مهندس محمد شرافتت
آگاهی و آموزش بهترین راهکار پیش گیری از معلولیت ها
معلولیت در کشور ما مشکل ناشناخته ای نیست. معلولیت مترادف با ناتوانی نیست بلکه معلول فردی است که نیازهای ویژه ای دارد؛ نیازهایی که اگر برآورده شود، او خواهد توانست مانند یک انسان عادی در جامعه زندگی کند و از مواهب آن لذت ببرد. نگرش نادرست جامعه به معلولان و نگاه ترحم آمیز و آزارنده مردم به آن ها از عمده مشکلات معلولان محسوب می شود. علاوه بر لزوم تغییر این نگرش نادرست، بحث پیش گیری از معلولیت ها یکی از مهم ترین مباحثی است که در ارتقای درک و آگاهی عمومی از معلولیت ها و راه های مقابله با آن مفید خواهد بود.
ادامه مطلب...
نوشته شده در سه شنبه دوم مهر ۱۳۹۲ ساعت 20:26 توسط منصوره آشوب
امروز به همراه اقای مهندس شرافت به بهزیستی ساوه رفتیم
.شرایط اونجاحال هممونو خیلی منقلب کرد.چرابایدباسهل انگاری والدین هایااصلاخودماهاوضع به اینجاهابرسه!با ازدواج های غلط! بانبودپیشگیری های به موقع!بانبودایمنی وتصادفات!نبودامکانات! بله نبودامکانات.... بیشتربچه های اونجاازروستاهای دورافتاده به اونجااورده شده بودن که والدینشون نه اگاهیی داشتن نه کسیو که به اونهااگاهیی بده!خیلی ازاون بچه هادربدو تنولدشون سالم بودن اما... فقط بایه تب کوچک کارشون به اونجاکشیده بود!آگاهی وآموزش توکشورمابایدحرف اول و بزنه! اگه یه مقدار رسانه هابجای اینکه دنبال سریالهاباشندآموزش بدن...!اگه کادرپزشکی وپیراپزشکی زکات علمشونوتواین روستاهابپردازن اون هم با آگاهی دادن به مردم هرچندکوتاه...!اگه آزمایش های ژنتیک انقدرگرون نبودتا مردم ازهرقشری براحتی قبل ازازدواج اینکاروانجام بدن...اگه یک میلیاردم بودجه کشوربه این مراکزمخصوصاشهرستانهااختصاص داده میشدتامسولینش درشرایط خیلی بهترازاونهانگه داری کنن...
امابازخداروشکرکه هنوز مردمی هستن
که به این مراکزکمک کنن وانسانهایی واقعافداکارکه نقش مراقبتی این بچه هاروبه عهده دارن اون هم باصبروشکیبایی کامل!پرستارهای واقعی اونها هستن....جامعه مایک جامعه اسلامی است مگرنه اینکه پیامبراسلام فرموده اگه کمک به تهیدست قرار است انجام شوداول ازاطرافیان وخویشان باشد!ماهم بایدکمکهای خودرادرابتدانثارهم محلیو همشهریوهم کشوری و...بکنیم!واقعا این شعر درکتابهای ابتدایی هایمان چقدرزیبا بود که:دست به دست هم دهیم تامیهنمان راکنیم اباد!
نوشته شده در سه شنبه دوم مهر ۱۳۹۲ ساعت 20:16 توسط منصوره آشوب
دانشجویان رشته ی پرستاری دانشکده علوم پزشکی ساوه
دانشجویان پرستاری دانشکده علوم پزشکی ساوه
نویسنده: محمد شرافت - ۱۳٩٤/٩/۱٧
نویسنده :پرستاران ساوجی
تاریخ:چهارشنبه 19 تیر 1392-12:53 ق.ظ
اینجانبان دانشجویان رشته ی پرستاری دانشکده علوم پزشکی ساوه بر آن شدیم تا از این درگاه در کنار اساتید و هم کلاسی های عزیزمان باشیم و همچنین بدین وسیله سپاسگزاری کنیم از اساتید گرامی و بسیار فرزانه ای که سعادت تلمّذ در پیشگاهشان را داشته ایم و همچنین سپاس ویژه از استاد فرزانه مان جناب آقای محمد شرافت که مشوق ما در ایجاد این وبلاگ بودند،
http://parastarane-saveh.mihanblog.com/
به بهانه 16 آذر روز دانشجو تقدیم به همه دانشجویان
آدرس سایت دانشگاه ومراکز آموزش عالی ساوه
+ نوشته شده در یکشنبه پانزدهم آذر ۱۳۹۴ ساعت 21:6 توسط محمد شرافت