یک کارشناس مذهبی با تاکید بر اینکه ماه مبارک رمضان فرصتی برای سنجش ایمان انسان است، گفت: انسان مخاطب اصلی ماه رمضان برای خودسازی و تزکیه نفس است.
حجتالاسلام عمران فضلاللهی در گفتوگو با ایسنا، در تعریف انسانهای با ایمان اظهار کرد: از دیدگاه قرآن انسان با ایمان کسی است که اهل نجات بوده و هم در نماز خشوع دارد و هم اهل پرهیز از زشتیها و پلیدیهاست و آیه شریفه وَالَّذِینَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ (و آنان که از بیهوده رویگردانند) مصداق بارز قرآن کریم در این باب است.
وی به نشانههای انسانهای با ایمان از دیدگاه مولای متقیان حضرت علی(ع) پرداخت و اقرار به زبان، باور قلبی و انجام اعمال واجب را سه نشانه مومن دانست و افزود: مومن کسی است که باورهای قلبی خود را در عمل اثبات کند. اگر کسی بخواهد با هر بادی به سمت دیگری بوزد و در شرایط مختلف رنگ عوض کند نمیتواند انسان مومنی باشد.
او با تاکید بر اینکه در ماه مبارک رمضان ایمان سنجیده میشود، اظهار کرد: ایمان انسانها در ماه رمضان سنجیده میشود و کسی که مطیع دستورات الهی بود و گرسنگی و تشنگی این ماه پرفضیلت را تحمل کرد و روزها به روزهداری و شبها به مناجات و عبادت اهتمام ورزید اهل ایمان بوده و نجات خواهد یافت.
وی در پاسخ به این پرسش که نیکوکاران چه کسانی هستند، گفت: از پیامبر اکرم(ص) پرسیدند چه چیزی را باید انفاق کرد که در جواب فرمودند هر کار خیری را می توان انفاق کرد. اولین گروهی که میتوان برای آنها کار خیر و نیک انجام داد خانواده هستند و کسانی که در رفتار و گفتار با خانواده خویش برخورد نیک داشته باشند نیکوکار محسوب میشوند. نیکوکار واقعی کسی است که اول به خانواده خود نیکوکاری کند. گاهی کار نیک تنها با یک لبخند انجام می شود و گره گشایی از کار مردم، قرض مال به نیازمندان از کوچکترین مصادیق نیکوکاری است.
وی امام راحل را مصداق بزرگ نیکوکاری در عصر حاضر دانست و افزود: امام راحل احیاگر و پایه گذار مکتبی شد که بوسیله این مکتب بسیاری از خیرها و کارهای نیک نظیر نمازجمعه و جماعت، ارزشهای اسلامی، کمک به فقرا و ... احیا شد. پس خیر و نیکی هر عملی است که انسان می تواند به دیگران هدیه کند.
او در خصوص ویژگی پرهیزکاران و مصادیق آن نیز گفت: انسان متقی و پرهیزکار کسی است که گناه و حرام را بشناسد و محدوده آنچه را که خدا نمیپسندند را بداند و از آن دوری کند. پرهیزکار بودن کار آسانی نیست و باید چشم بر حرام خدا بسته و مطیع اوامر الهی شد.
حجتالاسلام فضل اللهی به مراتب پرهیزکاری اشاره کرد و افزود: قدم برداشتن در وادی ورع و تقوا لذت بخش است و انسان را پاکیزه کرده و او را با کولهباری عاری از معصیت و گناه و البته لبریز از تقوا و بندگی آماده ملاقات با خدای تعالی میکند.
وی حضرت علی (ع) را مصداق بارز پرهیزکاری دانست و افزود: کسب مال حلال از نشانههای پرهیزکاران است و به فرموده پیغمبر خاتم(ص) عبادت ۱۰ جزء دارد که یک جزء آن کسب روزی حلال است. پس پرهیزکاران جزو محبوبان خدا هستند و لازمه پرهیزکاری شناخت محارم الهی است.
این کارشناس دینی به جهاد کنندگان در راه خدا اشاره کرد و افزود: جهاد در راه خدا یعنی تلاش برای انجام وظیفه و به فرموده خدای تعالی جهاد با مال انسان شروع می شود(وَ جاهِدُوا بِأَمْوالِکُمْ وَ أَنْفُسِکُمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ) و مصداق بارز جهاد به گفته همه مفسران قرآن وجود مقدس امیرالمومنین(ع) است.
وی بیان کرد: جهادکنندگان کسانی هستند که به اقتضای شرایط و آن چرایی که دین و مکتب اسلام از انسان مطالبه میکند در میدان حاضر شوند. جهاد با مال، جان و نفس مورد تاکید خداست و اگر کسی میخواهد در زمره جهادکنندگان قرار بگیرد ماه مبارک رمضان بهترین فرصت برای این عمل است تا با روزه به جهاد با نفس بپردازد و با انفاق به دیگران و دستگیری از فقرا و نیازمندان جهاد با مال کند.
حجتالاسلام فضلاللهی همچنین در خصوص صابران از دیدگاه خدای تعالی گفت: خدا به پیامبر(ص) فرموده به کسانی که در برابر سختی ها و مشکلات صبر می کنند بشارت بده و صبر کننده کسی است که در برابر مشکلات کفران و ناشکری نمیکند.
وی گفت: مصداق واقعی صابران ائمه اطهار(ع) هستند که برای ترویج اسلام سختیهای فراوانی را متحمل شدند و در این مسیر به شهادت رسیدند. خدای تعالی صابران را دوست دارد و بارها شنیده ایم که "ان الله یحب الصابرین".
وی ادامه داد: یکی از مصادیق صبر نیز صبر در برابر گرسنگی و تشنگی است که در روزهای ماه رمضان به عینه مشاهده میشود و انسان باید صبورانه در برابر گرسنگی و تشنگی رفتار کند.
به گفته این کارشناس مذهبی مقام شکر مقامی بالاتر از صبر است و انسان اگر بخواهد به درگاه و مقام شاکران برسد باید از درگاه صبر عبور کند. بنا بر روایات صبر بر سه دسته در برابر گناه و معصیت، صبر در برابر مصیبت و صبر در راه اطاعت خداست که انسان را از مقام صابران به مقام شاکران رسانده و سعادتمند می کند.