جمعه 2 آذر 1403 | Friday 22 November 2024

چندی پیش خبری بر روی خروجی خبرگزاری ایسنا، منطقه مرکزی قرار گرفت که حکایتگر نبود سلامت روانی مطلوب در جامعه بود.

آنجا که رئیس دادگستری شهرستان ساوه با اشاره به قرار گرفتن جرائمی نظیر توهین به اشخاص، سرقت مستوجب تعزیر، ضرب و جرح عمدی و تهدید به عنوان چهار جرم برتر اظهار کرد: قرار گرفتن این جرایم در ردیف بیشترین جرائم بیانگر نبود امنیت روانی مطلوب در جامعه است و خواستار برقراری آرامش بیشتر در جامعه شده و لازمه حاکمیت آرامش بیشتر را نگاه جدی مسئولان دانسته بود.

از طرفی بنا بر اعلام این مقام قضائی افزایش طلاق و بروز اختلافات خانوادگی نیز در صدر پرونده‌های حقوقی قرار گرفته است که به گفته وی منشاء آن نیز نبود همین امنیت روانی است.

گرچه پیشتر نیز خبرگزاری ایسنا در بخشی از گفت‌وگوی تفصیلی منتشر شده در نشست خبری با رئیس دادگستری استان مرکزی به این موضوع پرداخت، اما آنچه لزوم برگزاری میزگرد تخصصی با عنوان "ضرورت توجه به سلامت روانی جامعه و تهدیدات پیش روی آن" را دو چندان کرد اظهار نظر معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی ساوه بود.

آنجا که دکتر نظری در گفت‌وگو با ایسنا مرکزی بیان کرد: براساس اعلام کارشناسان در سال 2020 مهم‌ترین عامل مرگ و میر انسان‌ها بیماری‌های روانی است.

این دو اظهار نظر در خصوص آسیب‌هایی که بر سلامت روانی جامعه وارد می‌شود دفتر خبرگزاری ایسنا منطقه مرکزی در شهرستان ساوه را بر آن داشت تا با برگزاری یک میزگرد تخصصی با حضور رئیس دادگستری ساوه، معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی، کارشناس مسئول واحد سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشکده علوم پزشکی و کارشناس فرهنگی و روابط عمومی دادگستری ساوه بیشتر به این موضوع بپردازد و با بررسی ابعاد فردی و اجتماعی سلامت روانی در جامعه الزامات تحقق یک جامعه با سلامت روانی مطلوب را مورد واکاوی قرار دهد.

به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، رئیس دادگستری ساوه که آغازگر صحبت در این میزگرد بود در ابتدا با اشاره به اینکه علاوه بر سرقت چهار جرم توهین، ضرب و جرح عمدی، تصادفات رانندگی و تهدید در صدر جرایم ارتکابی در این حوزه قرار دارد و تبعات رفتاری ناشی از تصادفات رانندگی تماما مربوط به شخصیت افراد شده و به وضعیت روحی و روانی آنان وابسته است، گفت: شاید برای اکثر مردم این صحنه اتفاق افتاده باشد که شاهد نزاع‌های خیابانی یا توهین افراد به یکدیگر باشند، این برخوردها بیانگر آن است که برخی از مردم به دلیل عدم توانایی کنترل رفتاری منتظر یک فرصت هستند تا با یکدیگر درگیر شوند، موضوعی که اغلب در صف‌های دریافت خدمات مانند پمپ‌بنزین، صف نانوائی و ... شاهد هستیم.

هادی ملکی تاکید کرد: وضعیت جامعه ما به شکلی شده است که بستر جنجال و نزاع در اجتماع آماده است و این شرایط به عدم مدیریت در رفتار اجتماعی بر می‌گردد، بعضا اتفاق افتاده است که برپایی جنجال و نزاع منجر به وقوع قتل نیز شده است.

وی یکی از دلایل قرار گرفتن توهین به اشخاص در صدر جرایم شهرستان ساوه را مواجه شدن این منطقه با پدیده مهاجرنشینی به دلیل جاذبه‌های صنعتی و تولیدی دانست و افزود: تنوع اقوام گوناگون در این شهرستان و نزاع‌هایی که به دلیل فاصله رفتار اجتماعی در بین آنها وجود دارد دستگاه قضایی را با حجم پرونده‌هایی مواجه کرده است که عنوان جرم آنها نزاع و درگیری و توهین به اشخاص بوده و ادامه ارتکاب چنین جرایمی به ضرب و جرح با چاقو و ... ختم شده است.

هزینه‌های بالای شرایط نامطلوب سلامت روان، برای جامعه و دستگاه قضا

این مقام قضائی نبود تسلط کافی بر روان فردی را دلیل بروز چنین جرایمی دانست و افزود: شرایط نامطلوب سلامت روان هزینه‌های بسیاری را بر جامعه و دستگاه قضائی تحمیل می‌کند که از آنجمله  هزینه‌های تعقیب و رسیدگی به جرم، هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی است که بر خانواده‌ها تحمیل می‌شود و نهایتا صدور حکم و زندانی شدن مجرم که آسیب‌های خاص فردی، اجتماعی و حتی اقتصادی را برای زندانی و خانواده وی در بر دارد.

وی اضافه کرد: شاید بارها با این صحنه مواجه شده باشید که یک تصادف کوچک رانندگی در سطح شهر منجر به تشکیل حداقل یک پرونده نزاع و درگیری در دادسرا شده است و در برخی موارد همین تصادف کوچک نهایتا منجر به تشکیل پرونده قتل می‌شود.

رئیس دادگستری ساوه در ادامه در پاسخ به این پرسش که آسیب‌های اجتماعی ناشی از وضعیت نامطلوب سلامت روان برای یک جامعه چیست و چگونه می‌توان این آسیب‌ها را کاهش داد، بر ریشه‌یابی بروز مسائلی که سلامت روانی جامعه را مورد تهدید قرار می‌دهد، تاکید کرد و گفت: در ابتدای کار باید توهین به یکدیگر و صدمه زدن به دیگران را ریشه‌یابی کرد و سپس به دنبال برطرف کردن این آسیب بود.

منازعات سیاسی بی‌اثر، برهم زننده آرامش روانی جامعه

وی تصریح کرد: به شخصه به عنوان یک کارشناس قضائی معتقدم که یکی از دلایلی که جامعه را به لحاظ روانی ناامن کرده است منازعات سیاسی بی‌اثری است که دامنه تبعات آن به محیط‌های خانوادگی نیز سرایت پیدا کرده و جامعه را از نظر روانی مورد تهدید قرار می‌دهد.

وی تصریح کرد: انتشار برخی اخبار ناخوشایند و صرفا یک دعوای سیاسی بی‌نتیجه موجب درگیر شدن افراد مختلف جامعه و خانواده‌ها می شود و گاه تا ساعت‌ها در خصوص یک دعوای سیاسی در محیط‌های خانوادگی و روابط اجتماعی بحث‌های بیهوده صورت می‌گیرد که به روان مردم آسیب می‌رساند.

این مقام قضائی در شهرستان ساوه با تاکید بر اینکه بسیاری از مردم تقید به گفت‌وگوی مسالمت‌آمیز و منطقی ندارند، تصریح کرد: در جامعه امروز صبوری مردم کاهش پیدا کرده است  و علیرغم اینکه اصول گفت‌وگو را به خوبی نمی‌دانند، تن به بحث و اظهار نظر در خصوص منازعات سیاسی می‌دهند که اخلاق در آن رعایت نشده و منجر به برهم ریختن آرامش روان مردم می‌شود.

وی گفت: طلاق و اختلافات خانوادگی نیز از جمله دعاوی است که در صدر دعاوی مطروحه در شهرستان است و شاید بتوان گفت با نبود امنیت روانی در جامعه مرتبط است.

وی وضعیت اقتصادی حاکم بر جامعه و اختلافات طبقاتی را از دیگر دلایل نامطلوب بودن وضعیت سلامت روانی جامعه دانست و افزود: مشکلات اقتصادی نیز آستانه تحمل مردم را کاهش داده است.

وی بیکاری جوانان و عدم تربیت صحیح خانوادگی را نیز از دیگر عواملی دانست که موجب ضربه زدن به سلامت روانی جامعه می‌شود و افزود: متولیان سلامت روانی جامعه باید با ریشه‌یابی دقیق این معضل اقدامات پیشگیرانه را انجام داده و در پی اصلاح وضع موجود باشند.

به گفته ملکی، متاسفانه در جامعه طوری فرهنگ‌سازی شده است که حق گرفتنی است و باید آن را به هر روشی که تشخیص می‌دهیم، مطالبه کنیم در حالی این نکته نیز باید فرهنگ سازی شود که باید به حقوق یکدیگر نیز در گرفتن حق احترام بگذاریم. از کودکی به فرزندان می‌آموزیم که حقت را به هر قیمتی شده است بگیر و مثلا اگر کسی مداد تو را در مدرسه گرفت به هر شیوه ممکن با او برخورد کن اما شیوه صحیح تربیتی این مدل را مذموم می‌داند.

استفاده ناصحیح از تکنولوژی به سلامت روانی آسیب وارد می‌کند

رئیس دادگستری ساوه در ادامه با تاکید بر اینکه استفاده ناصحیح از تکنولوژی به سلامت روانی آسیب وارد می‌کند، گفت: در فضای کنونی جامعه امروزی که تحت عنوان عصر پیشرفت و تکنولوژی از آن یاد می‌شود استفاده ناصحیح از تکنولوژی سلامت روانی را آسیب پذیر کرده است.

وی افزود: بخش اعظمی از اوقات شبانه‌روز خانوارها صرف فضای مجازی و تکنولوژی عصر حاضر شده است و گفت‌وگوهای بی‌فایده و نبود استراحت لازم تهدیدی برای روان فرد و جامعه است و چه بسا بسیاری از افراد تا دیروقت خود را درگیر فضای مجازی می‌کنند.

ملکی در پاسخ به این پرسش که چه اقداماتی توسط دستگاه قضائی در حوزه پیشگیری از جرایمی که سلامت روانی جامعه را مخدوش می‌کند صورت گرفته است، گفت: معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه با برگزاری دوره‌های آموزشی و نیز توزیع بروشور و تراکت به دنبال عملیاتی کردن برنامه رفتار اجتماعی جامعه است و این مهم در دستور کار قرار دارد.

وی با اشاره به رویکرد مثبت شورای فرهنگ عمومی در شهرستان ساوه اظهار کرد: این شورا می‌تواند با تدوین برنامه‌های مناسب برای جامعه مذهبی این شهر و با همکاری دستگاه‌های مربوطه قدم‌های موثری جهت ایجاد شور و نشاط و شادی در جامعه بردارد که این موضوع قطعا در سلامت روان جامعه موثر خواهد بود تا جامعه از حالت خمودگی و اضطراب به سمت تحرک و آرامش حرکت کند.

رئیس دادگستری ساوه در پاسخ به این پرسش که آیا زیرساخت‌های لازم برای ارتقای سلامت روان در جامعه مثل امکانات تفریحی و سرگرمی و رفاهی و ... فراهم است، گفت: احساس کمبود در تامین زیرساخت‌ها مشاهده می‌شود که باید مسئولان در این خصوص چاره اندیشی کنند.

وی افزود: هرچقدر در راستای بهبود سلامت روانی جامعه تلاش کنیم و با تامین زیرساخت‌های لازم فضای مفرح و با نشاطی را برای جامعه فراهم کنیم در واقع گام موثری در راستای جلوگیری از بروز آسیب‌های اجتماعی برداشته‌ایم.

وی افزود: باید از طریق اجرای برنامه‌های فرهنگی شرایطی را ایجاد کنیم که جوانان احساس بی عدالتی و تبعیض نکنند و زیرساخت‌های شهری به گونه‌ای فراهم شود که جوانان در اجتماع احساس کمبود نکنند.

ملکی معطل ماندن مردم در ادارات و عدم تسریع در رسیدگی به نیازها و برآوردن مطالبات عمومی را نیز مورد تاکید قرار داد و افزود: برخی ادارات از اذیت کردن مردم لذت می‌برند و دوست دارند که کار مردم را با تاخیر انجام دهند که در سلامت روانی جامعه تاثیرگذار است.

جامعه سالم جامعه‌ای است که کمتر به دادگستری مراجعه می‌کند

وی تصریح کرد: جامعه سالم و برخوردار از سلامت روانی جامعه‌ای است که حجم مراجعات آنها به دادگستری کاهش داشته باشد، اما شاهد حجم زیاد پرونده‌های ورودی به دادگستری هستیم که نشان می‌دهد جامعه سالم نیست و از عدم وجود سلامت روانی رنج می‌برد.

به گزارش ایسنا، در ادامه مسئول امور فرهنگی و روابط عمومی دادگستری ساوه نیز گفت: بسیاری از ادارات برای اینکه با یک موضوع به زعم خودشان به صورت قانونی برخورد کنند در پاسخ به درخواست ارباب رجوع آنها را به دادگستری هدایت می‌کنند و از آنها می‌خواهند که برای انجام کار خویش دستور قضائی اخذ کنند.

محمد سرخیل افزود: قرار نیست برای هر درخواست جزئی مردم از ادارات، مسئول مربوطه آنها را به دادگستری ارجاع دهد بویژه اینکه از نظر قانونی این عمل مغایر با مقررات و قوانین است.

وی افزود: بارها شاهد تشکیل صف‌های طویلی در ساعات ابتدایی صبح و ساعات آغاز کار اداری دستگاه قضائی از سوی مردم هستیم. این صف‌ها برای رسیدگی به درخواست‌هایی که به توصیه فلان مسئول اداره باید از طریق دادگستری تعیین تکلیف شود، تشکیل شده در حالی که با نظر همان مسئول مربوطه قابل حل شدن است.

سرخیل تصریح کرد: برخی ادارات اصلا نمی‌خواهند مشکلات مردم را خودشان برطرف کنند که این زیبنده یک مسئول نظام اسلامی نیست و سلامت روانی جامعه را تهدید می‌کند چرا که یک فرد در صورت تشکیل پرونده قضائی باید پیگیر پرونده‌اش باشد و با توجه به حجم پرونده‌های ورودی به دستگاه قضائی مدت‌ها در انتظار می‌ماند و نتیجه آن ارجاع به همان مسئول اداره‌ای می‌شود که با تلف کردن وقت و هزینه مردم آنها را به دادگستری هدایت کرده بود.

کنترل استرس  اصلی‌ترین عامل برای پیشگیری از بروز بیماری‌های غیرواگیر

در ادامه این نشست خبری در گفتگو با معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی ساوه به بررسی ابعاد فردی و اجتماعی سلامت روانی می‌پردازیم.

دکتر رضا نظری در ابتدا با اشاره به اینکه 76 درصد مرگ‌ها در کشور مربوط به علت ابتلای افراد به بیماری‌های غیرواگیر مانند بیماری‌های قلبی، سرطانی و سکته مغزی، قلبی و حوادث است، گفت: استرس اصلی‌ترین علت بروز این بیماری‌هاست.

وی کنترل استرس را اصلی‌ترین عامل برای پیشگیری از بروز بیماری‌های غیرواگیر دانست و افزود: در کنار استرس، نبود تغذیه سالم، کم تحرکی و مصرف دخانیات نیز به این امر دامن زده است.

وی با اشاره به اینکه امروزه 15 درصد بیماری‌ها را بیماری‌های روانی تشکیل می‌دهند، گفت: کنترل خشم و برطرف کردن استرس عامل مهمی در کاهش بیماری‌های روانی است، اما براساس اعلام کارشناسان شاهد افزایش بیماری‌های روانی هستیم به طوری که در سال 2020 مهم‌ترین عامل مرگ و میر انسان‌ها بیماری‌های روانی خواهد بود.

این مقام مسئول در دانشکده علوم پزشکی ساوه با اشاره به اینکه خانواده‌های امروزی از نظر رفتاری دچار مشکل هستند، اظهار کرد: اهمیت ندادن به سلامت روانی جامعه موجب تشدید مشکلات روانی در جامعه خواهد شد.

وی ادامه داد: براساس آخرین نتایج پیمایش ملی سلامت روان کشور که در سال 89  تا 90 در گروه سنی 15 تا 64 سال کشور و سایر حوزه‌های موجود انجام شده است، شیوع بالای اختلالات روانپزشکی، اعتیاد و آسیب‌های اجتماعی در کشور یکی از مشکلات مهم حوزه سلامت است.

وی بیان کرد از سوی دیگر با توجه به بند سه سیاست‌های سلامت ابلاغی مقام‌معظم‌رهبری، ارتقاء سلامت روان جامعه، ترويج سبک زندگي اسلامي، ايراني، تحكيم بنيان خانواده، رفع عوامل تنش‌آفرين در زندگي فردی و اجتماعي، ترويج آموزه‌های اخلاقي و معنوی، توسعه مهارت‌های زندگي و فرزندپروری نیز از اولویت‌های مهم حوزه سلامت بویژه سلامت روان است.

تجمل‌گرایی آرامش روان جامعه را بر هم زده است

نظری با تاکید بر اینکه تجمل‌گرایی آرامش روان جامعه را بر هم زده است، اظهار کرد: بسیاری از مردم با مقایسه زندگی خویش با سایرین سلامت روانی خویش را به خطر می‌اندازند و با مشاهده تفاوت‌های خود و اجتماع به دنبال راهی برای کاهش فاصله طبقاتی خود هستند و وقتی توان کاهش این فاصله را ندارند از لحاظ روانی با مشکل مواجه می‌شوند.

وی خواستار ترویج سبک زندگی اسلامی و دوری از تجمل‌گرایی به منظور تحکیم بنیان خانواده و تضمین سلامت روانی شد و افزود: عدم برآورده شدن نیازهای اولیه، ناکامی، استرس، مسائل اجتماعی و... از عمده‌ترین تاثیرگذاران بر بهداشت روانی هستند.

وی در ادامه به پدیده طلاق و آمار بالای آن در جامعه اشاره کرد و افزود: براساس آمارها پس از طلاق زوجین و حتی فرزندان آنها از سلامت روانی مطلوبی برخوردار نمی‌شوند و دچار اختلالات روانی خواهند شد.

معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی ساوه خواستار رفع عوامل تشنج‌آفرین در زندگی فردی و اجتماعی مردم شد و افزود: یکی از مسائلی که سلامت روانی را تهدید می‌کند ضعف مردم در برداشت‌های جمعی است به طوری که حاضر به پذیرفتن اراده جمعی که براساس یک تفکر صحیح صورت گرفته است نیستیم و این بیانگر وجود مشکل در حوزه روانشناسی جامعه است.

وی خواستار برگزاری دوره‌های آموزشی روانشناسی و آموزش‌های مهارتی بویژه در حوزه خانواده شد و افزود: یکی از انتظاراتی که از دستگاه قضائی می‌رود این است که همانطور که قبل از صدور حکم طلاق زوجین را ملزم به شرکت در جلسه مشاوره خانواده می‌کنند برای قبل از ازدواج نیز دوره آموزشی و مهارتی خانواده برگزار کنند تا زوجین قبل از تشکیل خانواده مهارت‌های همسرداری و زندگی مشترک را بیاموزند.

نظری همچنین از آموزش و پرورش به عنوان دستگاه تعلیم و تربیت کشور خواست تا با برگزاری دوره‌های روانشناسی از طریق جذب مربیان بهداشت روانی و روانشناس نسبت به آگاه‌سازی دانش آموزان در خصوص بهداشت و سلامت روانی جامعه تلاش جدی کند تا در کنار تربیت صحیح خانواده‌ها از تهدیدات کاسته شود و در صورت مشاهده موارد خاص در میان دانش آموزان از طریق معرفی به دانشکده علوم پزشکی مشاوره تخصصی صورت گیرد.

وی با تاکید بر اینکه اجرای دوره‌های آموزشی برای 45 هزار دانش آموز ساوجی عاملی برای ارتقای سلامت روان جامعه در این شهرستان خواهد بود، اظهار کرد: شیوع برخی آسیب‌ها نظیر اعتیاد به سیگار، قلیان و بعضا مواد مخدر و نزاع دسته‌جمعی در بین دانش‌آموزان نگران‌کننده است.

به گفته وی، دانشگاه‌ها، مراکز مختلف آموزشی، حوزه‌های علمیه، ائمه جمعه و جماعات، سازمان‌های مردم نهاد و مشارکت عمومی مردم بازوان متولیان سلامت در ارتقای سطح سلامت روانی جامعه هستند.

نظری کمرنگ شدن اخلاقیات و معنویات را عاملی برای آسیب ‌رساندن به سلامت روانی جامعه دانست و افزود: ترویج سبک زندگی اسلامی و تقویت فعالیت‌های فرهنگی و اعتقادی نیز راهکار موثری در این حوزه است.

جای خالی تکریم ارباب رجوع

وی همچنین از عدم تکریم ارباب رجوع در ادارات انتقاد کرد و با تاکید بر اینکه نباید در ادارات سربه‌سر مردم بگذاریم، افزود: باید مسئولان شرایطی را در ادارات فراهم کنند که مردم سرگردان نشوند.

وی با تاکید بر لزوم کاهش درگیری‌های اداری اظهار کرد: ادارات با تسهیل کار ارباب رجوع به معنی واقعی مراجعه‌کنندگان را تکریم کنند تا سلامت روانی جامعه از طریق یک برخورد ناصحیح و تاخیر در انجام درخواست مردم خدشه‌دار نشود.

معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی ساوه با تاکید بر اینکه جامعه امروز از آسایش مطلوب که شامل برخورداری از امکانات رفاهی - البته بسته به بضاعت شخصی افراد - برخوردار است، افزود: جامعه امروزی برخلاف آسایش مطلوب از آرامش لازم برخوردار نیست و به نوعی مردم خود را درگیر مسائل احساسی می‌کنند.

وی در پاسخ به این پرسش ایسنا که آیا زیرساخت‌های لازم برای ارتقای سلامت روان در جامعه فراهم است؟ اظهار کرد: خیلی از جوانان ما قادر به تهیه بلیط استخر، سینما و هزینه جهت حضور در سالن‌های ورزشی نیستند و این نشانگر ضعف در وجود زیرساخت‌هاست.

وی تصریح کرد: باید خدمات این چنینی در جامعه به صورت رایگان ارائه شود چرا که هزینه کردن در این بخش مصداق پیشگیری از وقوع جرم را دارد و موجب می‌شود تا جوانان با گذراندن اوقات فراغت خویش در چنین اماکنی به دنبال آسیب‌های اجتماعی نروند.

نظری سرمایه‌گذاری در تامین زیرساخت‌های تفریحی و فرهنگی را هزینه ندانست و افزود: امروزه بیشترین هزینه‌ها برای درمان صورت می‌گیرد در حالی که با هزینه‌های کمتر می‌توان پیشگیری کرد، چرا که هر چه در این حوزه سرمایه‌گذاری کنیم آمار زندانیان کاهش پیدا می‌کند و می‌توانیم بسیاری از آسیب‌ها نظیر اعتیاد را ریشه‌کن کنیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: بسیاری از تصمیمات غیرکارشناسی در حوزه مدیریت شهری نیز به سلامت روانی مردم لطمه می‌زند.

ضرورت فرهنگ‌سازی در خصوص شیوه صحیح شادی کردن در جامعه

نظری همچنین به شیوه شادی کردن در جامعه نیز انتقاد کرد و گفت: در بسیاری از بازی‌های فوتبال در استادیوم‌های ورزشی شاهد هستیم که به محض پایان بازی حتی تماشاگران تیم برنده اقدام به تخریب صندلی‌ها یا شکستن شیشه‌ها می‌کنند که این رفتارها بیانگر عدم اطلاع از شیوه صحیح شادی کردن در جامعه است و به سلامت روانی بر می‌گردد، از این رو باید شیوه صحیح شادی کردن را نیز به جامعه آموزش دهیم.

در ادامه این میزگرد با طرح این پرسش که ارکان سلامتی روانی در یک جامعه چیست و چگونه محقق می‌شود از کارشناس مسئول واحد سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشکده علوم پزشکی ساوه خواستار توضیح در این خصوص می‌شویم.

"شهناز هدایتی" در این خصوص گفت: سلامت روانی جامعه متاثر از عوامل متعددی است که باید جداگانه مورد مطالعه قرار گیرد چرا که این عوامل جدای از یکدیگر هستند، بدین معنی که تعادل و آرامش روحی افراد تحت تاثیر شرایط محیطی یا عوامل فردی دچار تغییراتی می‌شود و هر چه شدت این عوامل زیادتر باشد، تاثیر و تهدیدش بیشتر خواهد بود.

چه کسی از سلامت روانی مطلوبی برخوردار است؟

وی بیان کرد: اگر هر کسی به طور دقیق مسئولیت‌پذیر بوده و کارهای خویش را به صورت فردی یا در اجتماع درست انجام دهد مي‌توان گفت كه او از سلامت رواني برخوردار است.

وی با اشاره به اینکه امروزه سلامت روان تحت عنوان نبود بيماري و كاركردهاي مطلوب در زندگي اشخاص تعريف نمي‌شود، گفت: سلامت رواني در قالب نشاط، شادي و داشتن توانمندي براي انجام كارها تخمين زده مي‌شود.

این کارشناس حوزه سلامت روان با اشاره به اینکه روح و بدن، هر يک براي خود سلامتي و بيماري ويژه دارند، اظهار کرد: بيماري يكي از این دو سبب بيماري ديگري نيز مي‌شود، تا جايي كه مي‌گويند "عقل سالم در بدن سالم است" از این رو يكي از اركان روح سالم را مي‌توان سلامت روان دانست.

وی با اشاره به تعریفی از سلامت روانی اظهار کرد: بنابر تعريف صاحب‌نظران سلامت روانی به احساس آرامش، رفاه ذهني، اجتماعي، روانشناختي و معنوي در افراد اطلاق مي‌شود. اين مهم در نتيجه كاركردهاي مثبت و بهينه در زندگي خانوادگي، فردي، اجتماعي و شغلي ايجاد مي‌شود و به نسبت اين كاركردها با حس آرامش و رفاه همراه است.

هدایتی با اشاره به نحوه شکل‌گیری پایه‌های سلامتی روان در جامعه و الزامات تحقق یک جامعه با سلامت روانی مطلوب نیز گفت: هدف قانون بهداشت روان پیشرفت و بهبود زندگی شهروندان است. این حقیقت انکارناپذیر است که هر جامعه‎ای نیاز به قوانینی جهت پیشبرد اهدافش دارد و قانون بهداشت روان هم از این قاعده مستثنی نیست.

وی با تاکید بر اینکه حقوق بیماران مبتلا به اختلال روانی نسبت به سوء‌استفاده و تهاجم آسیب‎پذیر است، اظهار کرد: وجود قوانینی که شهروندان آسیب‎پذیر از جمله بیماران روانی را حفاظت می‎کند نشان دهنده جامعه‎ای است که برای رعایت حقوق مردم خود ارزش قائل است.

به گفته وی، شادی و امید ویژگی هر انسان سالم و کارآمد است ولی با وجود تنش‌های ناشی از زندگی ماشینی و مدرن، امروز طیف قابل توجهی از مردم در موضوعات روزمره و استرس‌های ناشی از آن فرورفته و سلامت روانشان در معرض تهدید جدی است.

وی بیان کرد: به عقیده جامعه‌شناسان افزایش برخی نگرانی‌ها و مشغله‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی موجب می‌شود فرد از سرمایه مهم نشاط فاصله بگیرد و استرس بر وی حاکم شده و تعادل روحی وی بر هم بریزد.

هدایتی در ادامه با اشاره به طرح تحول نظام سلامت در کشور گفت: در اجرای این طرح بهداشت روان در تمامی شهرها و روستاهای کشور در دستور کار قرار دارد و با برگزاری جلسات مشاوره‌ای بسیاری از مشکلات در آن بررسی و راهکار اتخاذ می‌شود.

تنها 7 کشور جهان شیوه صحیح شاد زیستن را فرهنگ‌سازی می‌کنند

وی در ادامه با اشاره به اینکه طبق آمار اعلامی تنها هفت کشور جهان شیوه صحیح شاد زیستن و شاد بودن را فرهنگ‌سازی کرده و اجرا می کنند؛ گفت: کنترل خشم و کنترل شادی از ارکان برقراری سلامت روانی در جامعه است.

در پایان این میزگرد خبرنگار خبرگزاری ایسنا خواستار ارائه راهکار مشترکی از سوی دستگاه قضائی و دانشکده علوم پزشکی ساوه به عنوان متولیان امنیت و سلامت جامعه برای بهبود سلامت روانی جامعه شد که کارشناس سلامت روانی دانشکده علوم پزشکی پیشنهاد برگزاری دوره‌های مهارتی و آموزشی قبل از ازدواج و یادگیری ضرورت‌های رفتار فردی و اجتماعی با مشارکت بین بخشی را ارائه داد.

وی جذب روانشناسان در مراکز جامع سلامت و احداث مکان‌های تفریحی و رفاهی مانند پارک بانوان و ... برگزاری جلسات آموزشی برای والدین و دانش‌آموزان و کارگران و کارمندان ادارات را نیز مورد تاکید قرار داد.

معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی ساوه نیز فرهنگ‌سازی در راستای مقابله با رفتارهای نامطلوب اجتماعی را مورد تاکید قرار داد و افزود: باید فرهنگ گذشت در جامعه نهادینه شود و تحقق  این مهم نیازمند مشارکت بین بخشی است.

شورای فرهنگ عمومی موضوع ارتقای سلامت روانی را در دستور کار قرار دهد

نظری تصریح کرد: شورای فرهنگ عمومی شهرستان نیز به عنوان مرجع عالی سیاست‌گذار فرهنگی باید موضوع سلامت روانی جامعه را در دستور کار قرار دهد و با حضور کارشناسان مصوباتی را در راستای بهبود سلامت روانی مردم داشته باشد.

وی با اشاره به تصویب و تدوین سند سلامت روان و اجرای آن از ابتدای سال 94 در شهرستان ساوه گفت: در این سند شرح وظایف تمامی ادارات مشخص شده است که دستگاه قضائی نیز از آن جمله است.

رئیس دادگستری ساوه نیز با اشاره به اینکه مشاوره در طلاق توافقی الزامی است، گفت: این مشاوره به دلیل اینکه زوجین فرصت بیشتری برای فکر کردن داشته باشند و با نظر مشاور اقدام به ادامه زندگی یا طلاق کنند انجام می‌شود.

ضرورت مشاوره قبل از ازدواج همچون مشاوره قبل از طلاق

وی با بیان اینکه فرهنگ‌سازی در جامعه به منظور مشاوره قبل از ازدواج صورت نگرفته است، اظهار کرد: یکی از دلایلی که به اعتقاد بنده مانع از انجام مشاوره قبل از ازدواج می‌شود  اشتیاق حاکمیت به افزایش آمار ازدواج است و از طرفی زوجین چون انتخاب قطعی کرده‌اند اعتقادی به انجام مشاوره ندارند، اما در عین حال طرح انجام مشاوره قبل از ازدواج نیز در دستور کار دستگاه قضائی قرار دارد.

به گزارش ایسنا، از مجموع اظهارات شرکت‌کنندگان در این میزگرد و راهكارهاي افزايش سلامت روان در جامعه این طور برداشت می‌شود که در سطح کلان جامعه بهبود وضعیت شاخص‌های محیطی در بعد ملی که متاثر از نظام اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ... به شمار می‌روند عامل مهمی در راستای بهبود سلامت روانی جامعه خواهد بود.

غربالگری جامعه هدف، برگزاری دوره‌های آموزشی، مشاوره و فرهنگ‌سازی در سطح خرد نیز راهکاری موثر برای  بهبود سلامت روان جامعه خواهد بود که مشارکت عمومی همه دستگاه‌ها را می‌ طلبد و قطعا حلقه مفقوده بهبود سلامت روان در جامعه امروزی است.

از دیگر سوی آگاه‌سازی محیط‌های علمی نظیر مدارس، دانشگاه‌ها، محیط‌های کاری و خانواده موجب می‌شود که فارغ از وضعیت کلان جامعه شاهد بهبود سلامت روانی در بین افراد جامعه باشیم.

تمامی این موارد مکمل یکدیگر خواهند بود، اما بدیهی است که راهکارهایی مانند مشاوره، آموزش و... در شرایطی نتیجه مطلوب داده و تاثیرگذار خواهد بود که محیط عمومی جامعه که متاثر از شاخص‌های کلان است در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشد، به عبارت دیگر تامین معیشت مردم و بهبود وضعیت اقتصادی، پرهیز از منازعات سیاسی و برهم زدن آرامش عمومی جامعه در این راستا مورد انتظار است.

 

 

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group