همه ساله با آغاز فصل سرما و کاهش محسوی دمای هوا مردم ناگزیر به استفاده از سیستمهای گرمایشی میشوند اما در این میان هستند افرادی که با استفاده نادرست از وسایل گرمایشی و بیتوجهی به نکات ایمنی در بهکارگیری این وسایل، دچار مسمومیت با گاز مونواکسیدکربن شده و بعضا جان خود را از دست میدهند و متاسفانه آمار جانباختگان ناشی از گازگرفتگی در شهرستان ساوه طی سال ۱۴۰۱ افزایش قابل توجهی داشته است.
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی ساوه در گفتوگو با ایسنا، از افزایش ۱۰ برابری مرگ ناشی از استنشاق گاز منواکسیدکربن در این شهرستان در سال ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن خبر داد.
بهرام صیدی افزود: در سال ۱۴۰۰ تعداد ۴۶ مورد مسمومیت به مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی ساوه گزارش شد که از این تعداد هشت مورد رضایت به انتقال نداده و ۲۸ مورد به مراکز درمانی اعزام شدند و ۹ مورد اقدامات اولیه و درمان در محل و توصیه به مراجعه به مراکز درمانی شده و تنها یک مورد از مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن منجر به فوت شد.
وی اظهار کرد: در سال ۱۴۰۱ نیز ۵۷ مورد مسمومیت به مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی ساوه گزارش شد که از این تعداد هشت مورد رضایت به انتقال نداده و یک مورد انتقال با وسیله شخصی، ۳۵ مورد منجر به اعزام به مراکز درمانی، سه مورد اقدامات اولیه و دریافت درمان در محل و توصیه به مراجعه به مراکز درمانی شده و ۱۰ مورد از مسمومیت های اتفاق افتاده با گاز مونوکسیدکربن منجر به فوت شده است.
صیدی با اشاره به افزایش ۱۰ برابری جانباختگان ناشی از مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در ساوه در سال ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه گفت: بیشترین قربانیان گازگرفتگی را مردان بزرگسال تشکیل میدهند.
وی گفت: سردرد، احساس سنگینی و گیجی، تهوع و استفراغ، سوزش شدید در ناحیه چشم و گلو و درد در قفسه سینه از مهمترین علائم مسمومیت با گاز مونواکسید کربن است. مسمومیت با منواکسید کربن یا گازگرفتگی به خاطر تنفس گاز co ایجاد میشود و بسیاری از علائم آن مانند آبریزش بینی، سردرد و سوزش چشم، شبیه به علائم سرماخوردگی است.
وی گفت: هشت مورد فوتی بر اثر گازگرفتگی نیز به دلیل استفاده نادرست از بخاری و ایمن نبودن سیستم گرمایشی صورت گرفته است که لازم است نسبت به ایمن سازی و استفاده صحیح از وسایل گرمایشی برای جلوگیری از اتفاقات تلخ اقدام کرد.