نخستین همایش علمی فرهنگی خرقانی ها با حضور جمع کثیری از اهالی بخش خرقان شهرستان زرندیه در تهران برگزار شد.
در این همایش 5 ساعته که در دو بخش قبل از ادای نماز جماعت مغرب و عشاء و بعد از آن برگزار شد تنی چند از مسئولان خرقانی و نیز اهالی این بخش در سخنان کوتاهی به بیان توانمندی های و مشکلات این بخش پرداختند. قرائت شعر و مدیحه سرایی در منقبت اهل بیت عصمت و طهارت (ع) از دیگر برنامه های این همایش باشکوه بود.
در ابتدای این همایش که با اجرای استاد دانشگاه های تهران و پژوهشگر و محقق علمی استاد خسرو امیرحسینی همراه بود، ایشان در سخنانی گفت: تلاش چندین ماهه ما برای برگزاری یک همایش فاخر در شان خرقانی ها بود.
وی با بیان اینکه کلید توسعه، فکر برتر است، افزود: راه توسعه در تربیت نیروی انسانی کارآمد است.
وی افزود: توجه به نیروی انسانی برتر و فکر برتر راه نجات و پیشرفت جامعه است و جامعه ای ماندگار است که محور توجه اندیشه برتر پویایی، خلاقیت و کلان نگری و پرهیز از جزئی نگری باشد.
به گفته وی این همایش به دنبال آن است که از اندیشه های متعالی همراه با تخصص را بسیج کند و در جهت اعتلای فرهنگ و عمران و آبادانی خرقان که هدف اساسی است تلاش کند.
استاد امیرحسینی شناخت شناسی را هدف اصلی برگزاری چنین همایشی دانست و افزود: باید ظرفیت های انسانی یکدیگر و بشناسند و قدر داشته ها را بدانند، کاستی ها را احصاء کنند و برای جبران کاستی ها راهکار مناسب طراحی کنند.
وی ادامه داد: باید در کنار این هدف چند هدف جزئی را نیز دنبال کنیم و راهکار آن جذب مشارکت های مردمی است که یکی از نداشته هایمان است.
وی گفت: معادن غنی و پیشینه تاریخی و کهن و تمدن قدیم از جمله ظرفیت های بخش خرقان است که باید از این ظرفیت ها به خوبی استفاده کرد.
وی با اشاره به افراد تاثیر گذار و نخبه پرورش یافته در بخش خرقان، تصریح کرد: آیا خرقان حق ندارد در مجموعه تصمیم گیری استانی و شهرستانی حضور داشته باشد؟
وی همچنین با اشاره به توانمندی این بخش در حوزه مشاغل خانگی گفت: یکی از داشته های گران قیمتی که این بخش از آن برخوردار بود 15 شغل خانگی است که مورد غفلت واقع گرفته و نیازمند احیاست.
امیر حسینی در ادامه با بیان انتظاراتی که برگزار کنندگان این همایش از شرکت کنندگان دارند افزود: اول باید خرقانی ها را با هر سلیقه ای بشناسیم و جذب کنیم تا بتوانیم نیروی انسانی مورد نیاز خود را تامین و به اهداف مورد نظر دست یابیم.
وی اظهار کرد: نباید در مورد خرده فرهنگ ها غفلت کنیم و با ایجاد کارآفرینی برای ماندگاری جمعیت بخش همت کنیم.
وی بیان کرد: باید فرهنگ سنتی حاکم را در مقابل نوآوری ها مقاوم کنیم.
وی در پایان خواستار تشکیل کارگروه علمی تحقیق، فرهنگی، تبلیغی ، اطلاع رسانی، اقتصاد، اشتغال و کشاورزی برای بررسی موضوعات مطرح شده در این همایش و در آینده شد تا با تشکیل این کارگروه ها به اهداف خود دست یابیم.
پس از سخنان استاد امیر حسینی، آقای حمزه خوارزمشاهی دیگر خرقانی شرکت کننده در این همایش که معاون اجرایی شورای استان تهران بوده و سابقه چندین سال ریاست شورای استان تهران و شورای شهر چهاردانگه را در کارنامه خود دارد به بیان توانمندی ها و ظرفیت های بخش خرقان پرداخت.
خوارزمشاهی افزود: ایجاد سرمایه گذاری و تقویت سرمایه گذاران تنها راه توسعه این بخش است.
وی بیان کرد: خرقان را باید خرقانی بسازد و همه باید دست در دست هم قرار دهیم و با حمایت از طرح های سرمایه گذاری زمینه فعالیت سرمایه گذاران و بخش خصوصی را در این منطقه فراهم کنیم.
به گفته وی به برکت انقلاب اسلامی بخش خرقان از امکانات زیر ساختی نظیر آب، برق و گاز و ... تا حد مطلوبی برخوردار شده است و باید تلاش کرد تا در همه جای خرقان از این امکانات برخوردار تا بتوانیم به فکر توسعه و ایجاد سرمایه گذاری باشیم.
وی با اشاره به بیکاری جوانان این بخش و مشکل اشتغال افزود: تنها راهکار برطرف کردن این مشکل احداث واحدهای تولیدی و صنعتی با جذب سرمایه گذاران است.
خوارزمشاهی تصریح کرد: در بسیاری از نقاط کشور اهالی محترم خرقان پست های کلیدی را کسب کرده اند و در اکثر وزارت خانه ها و نهادهای کشوری و استانی مناصب مدیریتی دارند که باید از ظرفیت این عزیزان برای شتاب بخشی به توسعه خرقان بهره برد.
به گفته وی اگر دست در دست هم ندهیم و به فکر عمران و آبادانی بخش خرقان نباشیم این بخش روز به روز بر محرومیت هایش افزوده شده و به تاریخ می پیوندد و در آینده تنها ییلاقی برای سرمایه گذاران خواهد شد.
معاون اجرایی شورای استان تهران در بخش دیگری از سخنان خود به مشکلات شهرستان های ساوه و زرندیه نیز اشاره کرد و افزود: کشاورزی و صنعت این منطقه که آوازه اش در جهان پیچیده است هنوز مورد غفلت واقع گرفته است.
وی بیان کرد: انارساوه و پسته زرندیه به عنوان دو محصول شاخص این دو شهرستان به دلیل کم توجهی با وجود اینکه مشتاقان زیادی در سراسر جهان دارد اما همچنان با برند شهرهای دیگری صادر می شود.
خوارزمشاهی در ادامه با بیان اینکه بخش خرقان در دوران دفاع مقدس 86 شهید را تقدیم انقلاب اسلامی کرده است، افزود: وظیفه ما پاسداشت خون شهدایی عزیزی است که جان خود را برای اعتلای انقلاب و اسلام از دست دادندو ما باید رهرو آنها باشیم.
رئیس شورای اسلامی شهر ساوه و بخشدار سابق بخش خرقان نیز گفت: بخش خرقان دارای 32 روستای فعال است و هفت روستای آن خالی از سکنه است و برخی از خانه های این روستاها از بین رفته و برخی از آنها آثاری ندارند.
هاشم زال افزود: خرقان غنی از آثار تاریخی و فرهنگی و صنایع دستی است و در حوزه گردشگری از پتانسیل بالایی برخوردار است.
به گفته وی در اثر کم توجهی به این بخش شاهد مهاجرت مردم به شهر هستیم و کاهش جمعیت تهدیدی بزرگ برای این بخش است.
وی بیان کرد: امروز خرقان خالی از نیروی انسانی خلاق و کارآفرین است و اگر جمعیت و نیروی انسانی کارآمد نباشد نمی توان به اهداف توسعه ای دست یافت.
بخشدار سابق بخش خرقان تصریح کرد: امروز خرقان مهد پرورش نخبگان و نیروی با تجربه ای است که باید با همدلی و وفاق بتوانیم ظرفیت های آن را شکوفا کنیم.
وی با بیان اینکه نیاز اصلی خرقان تغییر نگرش برای تحقق اهداف توسعه ای است، افزود: یکی از پتانسیل های این بخش صنعت گردشگری است اما به درستی هدایت نشده استا.
وی با بیان اینکه براساس ارزیابی های بعمل آمده هر گردشگر می تواند هفت شغل ایجاد کند، افزود: با جذب گردشگر به این منطقه می توان یکی از اصلی ترین مشکلات بخش که اشتغال است را برطرف کرد.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر ساوه با بیان اینکه صنایع دستی خرقان از بین رفته است، اظهار کرد: قالی بافی و صنایع دستی از مهمترین پتانسیل های این بخش برای توسعه اقتصادی و ایجاد شغل است که می توان با اعمال سیاست های حمایتی آن را رونق بخشید.
وی در ادامه با بیان اینکه یکی دیگر از راه های پیشرفت خرقان خروج از بن بست این بخش است، افزود: مجاورت شهرستان زرندیه با استان قزوین از طریق بخش خرقان پتانسیل خوبی برای رشد و توسعه آن است.
وی بیان کرد: باید مسیر ارتباطی بین بخش خرقان و شهرستان بوئین زهرا از توابع استان قزوین احداث شود و با بهره برداری کامل از آن تاثیر شایان ذکری در توسعه بخش خرقان خواهد گذاشت.
در ادامه این مراسم حجت الاسلام کفیلی در سخنانی گفت: بخش خرقان مرده است و باید برای زنده شدن و احیای آن برنامه ریزی و تلاش کنیم.
وی بیان کرد: همدلي و همكاري از عوامل مهم در پيشرفت و توسعه است و در سايه اين همدلي بايد زمينههای تحول و شكوفايي در بخش را شناسايي کرده و بهرهبرداري مطلوب را از اين فرصتها به عمل آورد.
وی با اشاره به پتانسيلهاي اين منطقه به ويژه در حوزه صنعت گردشگری، صنایع دستی و كشاورزي تصریح کرد: با توجه به قابلیتها و ویژگیهای خرقان به عنوان پیشانی استان مرکزی، اين منطقه براي توسعه در بخشهاي مختلف ظرفيتهاي فراواني دارد و بايد اين منطقه به توانمنديهاي بالاي خود در كشور دست يابد.
در ادامه مراسم تنی چند از شرکت کنندگان در این همایش به بیان نقطه نظرات و دیدگاه های خود پرداخته و خواستار برگزاری این همایش به صورت فصلی شدند.