چهارشنبه 7 آذر 1403 | Wednesday 27 November 2024

معدن باریت چنار ورده با مساحت محدوده 20.7 کیلومتر مربع و امکان فعالیت معدنی در تمام فصول سال در فاصله 135 کیلومتری تهران و 35 کیلومتری شمال‌غرب شهر ساوه واقع شده است.

 

سازند‌های زمین‌شناسی منطقه عمدتا سنگ‌های آندزیتی و آهک‌های الیگومیوسن است و گسل‌های اصلی و فرعی موجود در منطقه حکایت از تکتونیزه بودن معدن دارد که موجب ایجاد گسل‌های اصلی و فرعی شده است. رگه باریت که منشاء هیدرو ترمال داشته در داخل همین گسل ها ایجاد شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) - مطنقه مرکزی - اولین پروانه بهره‌برداری معدن مذکور با استخراج سالیانه هزار تن در سال 1337 به مدت 25 سال صادر شده و در سال 1342 پروانه به شرکت راور و سپس به شرکت ماکوبار منتقل شده است.

بنا به گزارش‌های پراکنده استخراج از این معدن تا سال 1357 حداکثر 100 هزار تن بوده است و بعد از آن معدن تعطیل شده و تا سال 1373 بصورت متروکه درآمد و نگهداری معدن به عهده شرکت باریت ایران واگذار می‌شود.

شرکت باریت فلات ایران پس از اخذ موافقت از وزارت متبوع نسبت به احیای معدن اقدام کرد و در نتیجه اولین پروانه بهره‌برداری پس از انقلاب اسلامی بنام این شرکت در سال 1374 صادر شد.

اکبر حجازی مدیر صنعت، معدن و تجارت شهرستان زرندیه درگفت‌وگو با خبرنگار ایسنا معدن باریت چنار روستای ورده از توابع بخش مرکزی این شهرستان را یکی از معادن مهم این شهرستان برشمرد که از مجموع 49 معدن شناسایی شده و دارای پروانه بهره‌برداری موجود این شهرستان جزو 19 معدن فعال به شمار می‌رود.

وی با اشاره به فعالیت معدن باریت چنار روستای ورده افزود: تاکنون طی پنج دوره بهره‌برداری به صورت زیرزمینی و روباز حدود 120 هزار تن باریت از معدن چنار ورده استخراج شده است.

به گفته حجازی ذخیره باقی مانده این معدن تا 500 هزار تن برآورد شده که حاکی از عمر طولانی آن است. منتهی از آنجا که عیار باریت استخراجی از این معدن پائین بوده و وزن مخصوص آن معادل 3.7 گرم بر سانتی‌متر مکعب است به همین دلیل پس از استخراج جهت فرآوری به کارخانه تولید پودر حمل و پس از خردایش و افزایش عیار، بسته‌بندی و به بازار عرضه می‌شود.

 وی مورد مصرف محصول معدن را تهیه گل سنگین حفاری دانست که عمدتا در چاه‌های اکتشافی شرکت نفت کاربرد دارد و افزود: با وجود ظرفیت استخراجی معدن، اما مشکلاتی بر سر راه آن قرار دارد که مانع فعالیت با ظرفیت کامل شده است.

مدیر صنعت، معدن و تجارت زرندیه مستهلک بودن ماشین‌آلات این معدن را چالشی بر سر راه صنعت و معدن این منطقه دانست و افزود: مستهلک بودن ماشین‌آلات معدنی به ویژه در معدن باریت به عنوان مشکلی بر سر راه استخراج معادن، مانع از فعالیت بیشتر آنان شده است.

وی نبود سرمایه در گردش به دلیل عدم تخصیص اعتبارات با نرخ پائین را مانعی برای تبدیل ماشین‌آلات فرسوده و مستهلک دانست و تصریح کرد: نوسازی ماشین‌آلات معدنی عامل مهمی در توسعه اکتشافات بوده و انگیزه فعالان صنعت معدنی را برای ادامه کار بیشتر می‌کند.

به اعتقاد حجازی ميزان بهره‌وري ماشين‌آلات معدني در ايران بسيار پايين است و با نوسازي ماشين‌آلات ميزان زمان مورد نياز فعاليت کاهش مي‌يابد.

 وی تصریح کرد: ميزان برداشت يک ماشين مستهلک کمتر از 50 درصد برداشت تجهيزات و ماشين‌آلات بروز است، به همين دليل معادن دارای خط برداشت بروز مي‌توانند در مدت زمان کمتري فعاليت کنند، اما ميزان برداشت مواد معدني از آنها ثابت بماند.

حجازی عدم تقاضای مناسب داخلی را از دیگر مشکلات معدن باریت دانست و اظهار کرد: یکی از بازارهای متقاضی مواد معدنی استخراجی از این معدن صنایع کاشی‌سازی است و از آنجا که در حال حاضر ساخت‌وسازها حالت رکود به خود گرفته است لذا تقاضای بازار کاهش پیدا کرده است.

به گفته وی پائین بودن تقاضای بازار داخلی زمینه رقابت محصولات معدنی تولیدی در عرصه جهان و صادرات را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است.

مدیر صنعت، معدن و تجارت زرندیه تاکید کرد: بهره‌برداری از ذخایر معدنی با برطرف کردن مشکلات پیش‌روی آنان که اهم آن تامین نقدینگی و سرمایه در گردش عنوان شده با اعمال سیاست‌های مالی بانکی امکانپذیر است و در این صورت می‌توان شاهد رونق اقتصادی و تولید بهینه در این عرصه بود.

به گزارش ایسنا، از 49 معدن شناسایی شده و دارای پروانه پهره‌برداری موجود در زرندیه در حال حاضر 19 معدن فعال و 30 معدن غیرفعال هستند که شامل معادنی نظیر خاک صنعتی، سنگ آهک، شن و ماسه، باریت و سنگ‌آهن است.

 

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group