اغلب ساوجي ها با نام «محمدحسين اميديي آشنا هستند و او را به عنوان مديري كار آمد و پرتلاش مي شناسند. او كه حدود 25 سال است به عنوان مدير عامل انجمن خيريه حمايت از بيماران كليوي ساوه به جامعه بيماران كليوي خدمت مي كند، در این سال ها توانسته خدمات شاياني به جامعه بيماران كليوي ارائه کند.
به گفته اغلب همكارانش این پيرمرد داراي دو ويژگي بارز است: نخست اینکه عليرغم سن و سالش بسيار فعال و پر تلاش است. دوم هم بسيار بي آلايش، مردمي و به قول معروف خاكي است. همين دو ويژگي بارز باعث شده او در راس يكي از موفق ترين انجمن هاي خيريه حمايت از بيماران كليوي در سطح كشور به اين دسته از بيماران خدمت کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)-منطقه مرکزی، طبق قرار قبلي برای انجام مصاحبه با آقاي اميدي وارد دفتر ايشان مي شويم. وی که مشغول رسيدگي به مشكلات بيماران است، با مشاهده ما، با تبسم هميشگي اش به استقبال گفتماني صميمي با ما مي آيد که شرح این گفتوگو در ذیل آمده است:
**براي آگاهي بيشتر مخاطبين بفرمائيد فلسفه تشكيل انجمن هاي كليوي در سراسر كشور چيست؟
انجمن خیریه حمايت از بيماران كليوي ایران سال 1359 با همت تني چند از بيماران دردمند كليوي كار خود را شروع و در جهت حمايت از بيماران كليوي در سال 1361 به ثبت رسمي رسيد و تحت مديريت مدبرانه، صحيح و دلسوزانه حاج مصطفي قاسمي در تهران به فعاليت خود ادامه داد. در همان زمان اعضاي هيات مديره مركز معتقد بودند كه شهرستانها و استانها بايد در صدر اولويت جهت تشكيل انجمن هاي خيريه حمايت از بيماران كليوي باشند. لذا با تلاش شبانه روزي و طاقت فرسا و با برنامه ريزي های دقيق و همكاري وزارت بهداشت و شوراي دياليز براي تشكيل مراكز همودياليز در برخي شهرستانها و استانها كمر همت بستند. که در تمام این سال ها خدمات شایان توجهی به بیماران دیالیزی و کلیوی کشور ارایه کرده است. لازم است بدانيد اين انجمن غير انتفاعي و فاقد بودجه و اعتبارات دولتي است و همواره با الطاف الهي و با كمكهاي مردمي خیرین توانسته سرپا بايستند. الحمد الله هم اکنون نیز 157 شعبه انجمن خیریه حمايت از بيماران كليوي ايران در سراسر كشور حدود 60 هزار بیمار دیالیزی و پیوند کلیه را تحت پوشش حمایت های همه جانبه دارند. ضمن اینکه در حال حاضر ایران در زمينه پيوند كليه از بسیاری از كشورها جلوتر است . اين يكي از بزرگترين افتخار ملت ايران است كه پزشكان در اين مملكت باعث شده اند كه بيماران كليوي دیگر كشورها نیز جهت پیوند، ایران را به عنوان یکی از بهترین انتخاب ها مد نظر داشته باشند، به طوری که مي توانیم با جرات بگويیم كه در زمینه پيوند كليه در ردیف چند کشور برجسته دنیا هستیم.
**از فعاليت هاي انجمن كليوي ساوه بگوييد؟
انجمن كليوي ساوه از اواسط سال1371 با همكاري آقايان مرحوم مجتهدي – مرحوم دكتر مير هاشمي – مهندس خسرو نادري – مرحوم زگردي و خانم اشرف السادات مستقيم و مرحوم عسگری مدیریت سابق بیمارستان مدرس، كار خود را شروع كرد. در ابتدا هیچ گونه امکاناتی نداشتيم، تا مدتها حتی صندلي براي نشستن در اتاق محقرمان هم وجود نداشت، اما اميد كار خود را كرد و با الطاف خداوندي و كمك مردم،دانشگاه علوم پزشکی اراک، شبکه بهداشت ساوه، و مساعدت فرماندار و امام جمعه وقت ساوه، توانستيم ساختمان بخش دياليز را جنب بيمارستان مدرس احداث و مشكلات بيماران دياليزي را تا حد زيادي رفع كنيم. هم اكنون نیز در این بخش، 19 دستگاه دياليز وجود دارد که 17 عدد از آنها مدرن و مجهز است. افتخار مردم ساوه است كه بيماران كليوي شان که تا چند سال قبل برای درمان و دیالیز به قم و اراك و تهران مي رفتند، دیگر نیازی به تحمل این همه سختی ندارند. ضمن اینکه در حال حاضر از قم و اطراف شهريار و بوئين زهرا و اطراف تفرش نیز براي دياليز به ساوه مي آيند. براي كمك به بيماران، با کمک حجت الاسلام تهجدي درمانگاه شبانه روزي امام حسن مجتبي (ع) راه اندازي شد و در ادامه فعاليتهاي توسعه انجمن، آزمايشگاه حضرت زهرا (س) و دارالشفاي حضرت رقيه (س) و مرکز فیزیوتراپی لیزری حضرت علی اصغر(ع) افتتاح شد. ناگفته نماند ساختمان درمانگاه حضرت رقیه(س) با 600متر بنا توسط مرحوم یوسف صدیق که خود از بیماران دیالیزی بود، به انجمن اهدا گردید. هم اكنون انجمن كليوي ساوه نه تنها به بيماران نیازمند كليوي كمك مي كند بلكه به خانواده هاي آنها و به عموم مردم ساوه خدمت مي كند و سعی در توسعه هر چه بیشتر مراکز درمانی به منظور افزایش توان مالی و تامین امکانات رفاهی و معیشتی بیماران نیازمند دارد.
** چه انگيزه اي باعث شد پا به ميدان بگذارید و كمر همت به نجات دردمندترین بیماران ببندید؟
در آغاز كار يعني در بدو ورود به انجمن چندان به عظمت كاري كه برعهده گرفته بودم واقف نبودم اما در يكي از روزها صداي زن بيماري را شنيدم كه با خالق هستی حرف می زد و تنها آرزويش كه به زبان آورد این بود كه مي گفت : "خدايا کاش می شد من نیز روزی بتوانم يك ليوان آب بخورم." شنیدن این جمله اثر عجیبی روی من داشت، بنابراین با توکل به خدا، رو به آن بيمار گفتم به ياري خدا و در آينده اي نزديك انشا ء الله به آرزويت مي رسي . به خدا توكل كن و از او ياري بخواه و مطمئن باش مشكلات حل خواهد شد! بعد از پیگیری های لازم، طولي نكشيد كه خانمي24 ساله از اهالي حصارك كرج اعلام آمادگي كرد كه يك كليه خود را به این زن اهدا كند. با همياري مسئولين به خصوص خانم اشرف السادات مستقیم، هزينه عمل بیمار نيز فراهم شد. البته عمل پیوند در آن زمان 300هزار تومان هزینه داشت ولی اهداکننده خواهان دریافت 500هزار تومان بود. هنگامي كه علت اهدا كليه را از دهنده كليه سوال كردم متوجه شدم براي معالجه قلب پسر4 ساله اش مي خواهد كليه اش را بدهد تا فرزندش که به گفته پزشکان بدون جراحی قلب چند ماهی بیشتر قادر به ادامه حیات نیست، به زندگی ادامه دهد! با مشاهده این اوضاع و احوال و به مصداق این جمله حکیمانه که میفرماید: «شكرانه بازوي توانا، بگرفتن دست ناتوان است» تصمیم گرفتم زكات سلامتي ام را به پروردگار بپردازم و تا جان در بدن دارم در خدمت بيماران كليوي باشم.
**مختصری در خصوص عملکرد انجمن در سال گذشته بفرمایید.
انجمن خیریه حمايت از بيماران کليوي ساوه در حال حاضر 290 بيمار کليوي بی بضاعت و یا کم بضاعت و خانواده های آنان را تحت پوشش قرار داده است که از این تعداد 70 بیمار تحت درمان،121 بیمار پیوندی و 99 نفر از بيماران کليوي تحت پوشش نیز دياليزي هستند که از سرويس و خدمات مرکز دياليز استفاده مي کنند. در سال گذشته با کمک خیرین 10 نفر و در آغاز سال جاری نیز یک نفر پيوند کليه شده اند. سال 1390 مبلغ 900 میلیون ریال شامل 528 میلیون ریال کمک نقدی و 372 میلیون ریال کمک های غیر نقدی به بیماران بی بضاعت و کم بضاعت تحت پوشش و خانواده هایشان پرداخت شده است.
** برنامه هاي آينده انجمن كليوي ساوه چيست؟
مهم ترین رویکرد انجمن، در کنار نهادینه کردن شعار «پیشگیری مقدم بر درمان است» و گسترش فرهنگ اهداء عضو، پیوند کردن بیماران دیالیزی به عنوان تنها درمان قطعی این بیماران است. تلاش جهت راه اندازی درمانگاه شبانه روزی و مرکز جراحی محدود، اشتغال مناسب و در خورشان خانواده بزرگوار دياليزي – و تلاش برای راه اندازي بخش دياليز زرندیه است. به علاوه در خصوص توسعه و تجهیز مراکز درمانی به منظور تامین منابع مالی انجمن جهت کمک به بیماران تحت پوشش، دو پروژه درمانی احداث مرکز جراحی محدود و درمانگاه شبانه روزی در زمین های اهدائی به انجمن توسط دو خیر بزرگوار،حاج مهدی جراحی و حاج محمود جراحی، در حال طی کردن مراحل اداری است که تصمیم گرفته ایم این کار را با مساعدت جناب آقای دکتر جابری ریاست مجمع خیرین سلامت کشور که همیشه این انجمن را یاری کردهاند، به سرانجام برسانیم. البته ساختمان این مراکز احداث شده است و عملیات پارتیشنبندی داخلی باقی مانده است که نیازمند تائید نقشه های ارائه شده توسط وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی اراک است . در خصوص راهاندازی بخش دیالیز زرندیه نیز جا دارد از مسئولین این شهر از جمله جناب آقای دکتر قدسی پور ریاست شبکه بهداشت زرندیه و هدایتی فرماندار زرندیه که در این زمینه قول مساعدت ویژه داده اند، تشکر کنم چرا که اقدامات موثری در این خصوص انجام گرفته است و انجمن نیز دفتر جذب مشارکت های مردمی زرندیه را فعال کرده است تا با یاری خداوند و کمک مردم و مسئولین، در هر دو زمینه فرهنگی و رفاهی، فعالیت بیشتری صورت پذیرد و بیماران دیالیزی که ناگزیر به مراجعه به ساوه می باشند، امکان دسترسی به خدمات دیالیز در خود شهرستان زرندیه را داشته باشند.
**چه مشكلاتي بر سر راه انجمن بیماری كليوي ساوه وجود دارد؟
مشكلات فراوان است اما اصلي ترين مشكل كمبود نقدينگي است به خصوص كه قصد داریم در سال91 تعداد 20 نفر بيمار دياليزي كه هر کدام حداقل 6 الي 10 ميليون تومان هزينه دارند را تحت عمل پيوند قرار دهیم. در اين خصوص دست كمك به سوي مردم و مسوولان دراز كرده ايم تا بتوانيم بقيه بيماران دياليزي را پيوند زده و آنها را سلامت و تندرست به خانواده ها و جامعه تحویل دهیم.
**چه پيامي براي مسوولين و مردم داريد؟
از مردم و مسوولين مي خواهم دست این انجمن ها را بگيرند تا بتوانند با افتخار نیازهای بيماران عزيزكليوي و خانواده های آنها را رفع كنند. جا دارد از صمیم قلب از همراهی صمیمانه مسئولین محترم شهرستان های ساوه و زرندیه که فعالیت های انجمن و توسعه آن، به یقین بدون این همکاری ها ممکن نبوده است، تشکر کنم. امیدوارم در دیگر شهرهای ایران نیز مساعدت مسئولین، اینگونه باشد. همچنین از افرادی که به انحاء گوناگون انجمن را یاری کردهاند، علی الخصوص مردم فهیم و انسان دوست ساوه و زرندیه که با کمک های خود از طریق دریافت صندوق های صدقات انجمن در ساوه و زرندیه سهمی عظیم در پیشبرد اهداف انسانی انجمن داشته اند، واقعاً سپاسگذاریم. چرا که به عنوان مثال،پیوند بیماران دیالیزی به عنوان تنها راه حل قطعی درمان این عزیزان،بدون کمک های مردمی غیر ممکن است. البته در اين بين كساني هم هستند كه سنگ جلوي پاي ما مي اندازند و مانع تراشي مي كنند ولي ما عزم خود را براي كمك به بيماران كليوي جزم كرده و با كمك خدا به راهي كه به آن اعتقاد داريم، ادامه مي دهيم.
**سخن پایانی؟
وفـا کـنیم و ملامت کـشیم و خوش بـاشیم/ کـه در طـریـقـت مـا، کـافـریـسـت رنـجـیـد.