يكشنبه 4 آذر 1403 | Sunday 24 November 2024

تمامی اخبار

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه کمبود نیرو و تجهیزات برای حفاظت از عرصه‌های طبیعی ساوه را مهم‌ترین چالش این شهرستان برشمرد.

عرصه‌های منابع طبیعی و اراضی ملی از مهم‌ترین سرمایه‌های مهم کشور محسوب می‌شوند که حفظ و حراست از آنها یک وظیفه عمومی و همگانی است.

عرصه‌های منابع ملی به عنوان سرمایه الهی باید برای آیندگان حفظ شوند که در این راستا همه باید خود را مسئول بدانند.

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در ساوه با اشاره به این‌که باید فرهنگ حفظ منابع طبیعی به معارف عمومی تبدیل شود، گفت: در اسفند سال گذشته ۲۰ هزار اصله نهال از نوع مثمر و غیر مثمر در این شهرستان به صورت رایگان در میان مردم توزیع شد. 

کامیار گراوند اظهار کرد: زیتون تلخ، بادام، سرو خمره‌ای، زبان گنجشک و... از انواع نهال‌های توزیع شده با هدف جلوگیری از فرسایش خاک و ضرورت درختکاری بود.

وی با اشاره به اجرای قانون جامع کاداستر، با همکاری اداره منابع طبیعی و اداره ثبت اسناد این شهرستان تصریح کرد: هم‌اکنون سند مالکیت تک‌برگی برای ۸۵ درصد از محدوده اراضی ملی این شهرستان صادر شده و مابقی آن نیز در دست اقدام است. 

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه ادامه داد: به منظور طی فرایند اخذ سند کاداستر اراضی ملی، اطلاعات توصیفی و مکانی آن پلاک ثبتی جمع‌آوری شده و پس از بررسی و آنالیز، نقشه پیشنهادی پلاک ثبتی به کمیته فنی منابع طبیعی استان ارجاع داده می‌شود.

گراوند با اشاره به احیای اراضی و تقویت پوشش گیاهی در راستای تحقق طرح بیابان‌زدائی گفت: در این خصوص در پلاک طرازناهید در سطح ۳۴۰ هکتار به صورت کنترل روان آب و ۴۰۰ هکتار با کاشت نهال و نگهداری و ۱۰۰ هکتار واکاری (شروع مجدد) با هدف مقابله با بیابان‌زایی و کاهش اثرات زیان‌بار ریزگردها و تلطیف هوا در حال اجرا است. 

وی اظهار کرد: برای احیای مراتع و عملیات قرق در بخشی از مراتع شهرستان ساوه با مشارکت مجریان طرح‌های مرتع‌داری به اجرا درآمده است. 

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه بیان کرد: این طرح به منظور ایجاد شرایط لازم برای زادآوری و تکثیر گونه‌های گیاهان مرتعی و افزایش تولید علوفه مراتع با فعال‌سازی طرح‌های مرتع‌داری به انجام رسیده است.

گراوند با بیان اینکه قرق مراتع یکی از روش‌های مدیریتی مرتع‌داری است که به منظور اصلاح و توسعه مراتع اعمال می‌شود، تأکید کرد: افزایش تراکم پوشش گیاهی در پهنه‌های تحت قرق موجب افزایش سرعت نفوذپذیری خاک جلوگیری از سیلاب، تثبیت و پایداری خاک به عنوان بستر استقرار گیاهان و در نتیجه کاهش هدر رفت خاک و تولید رسوب و در نهایت افزایش پوشش گیاهی می‌شود.

وی با بیان اینکه مراتع یکی از مهم‌ترین و با ارزش‌ترین منابع ملی کشور محسوب می‌شوند، افزود: لازمه حفظ این منابع ارزشمند، آگاهی‌بخشی فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی به بهره‌برداران و جوامع محلی به‌ویژه روستاییان و دامداران است که به عنوان بهره‌برداران مستقیم این منابع ارزشمند باید به آن توجه داشت.

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه اضافه کرد: شرایط مساعد آب و هوایی موجب شده که گیاهان خوش‌خوراک و گیاهان مرتعی در فصل بهار از رویش مناسبی برخوردار باشند و سبب افزایش پوشش گیاهی و بالا بودن توان تولیدی مراتع و بروز توانمندی‌های مراتع در زمینه حفظ آب و خاک شوند.

گراوند افزود: در سال جاری بیش از ۳۰۰ هکتار از اراضی ملی این شهرستان رفع تصرف شد که اغلب آنها در مناطق قلعک، یولاق، دینرآباد، نورعلی بیک و ... بود. 

وی با اشاره به این‌که این امر با حکم صادره از مراجع قضایی صورت گرفته است، بیان کرد: این اراضی در بخش‌های مرکزی و نوبران ساوه بود که به منابع طبیعی این شهرستان بازگرداننده شد.

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه بیان کرد: یگان حفاظت ویژه منابع طبیعی با به‌کارگیری نیروهای نظامی و  کارشناس حقوقی به همراه دو دستگاه خودرو مجهز به شبکه رادیویی یا بی‌سیم در حال حفظ و حراست از اراضی ملی شهرستان هستند و به‌محض دریافت گزارش تصرف اراضی ملی توسط افراد سودجو و زمین‌خوار به منطقه عزیمت کرده و با هماهنگی و حمایت دستگاه قضایی شهرستان ساوه و بخش نوبران از ادامه تصرف اراضی ملی جلوگیری می‌شود.

گراوند خاطرنشان ساخت: دستگاه قضایی به جد در موضوع تصرف اراضی ملی ورود می‌کند و در صورت مشاهده این‌گونه موارد بدون تشکیل پرونده قضایی و فقط با اخذ دستور قضایی اقدامات قانونی انجام می‌شود که در همین راستا ورودی پرونده‌ها به مراجع قضایی تا حد قابل ملاحظه‌ای کاهش پیدا کرده است.

وی در خصوص اجرای طرح ۹ در ۹۹ گفت: این طرح در ۹ محور کاری، تدوین شده و استان‌ها اقدامات خود را بر اساس این محورها پایه‌ریزی کردند. 

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه خاطرنشان کرد: محورهای این طرح شامل توسعه دولت الکترونیک، توسعه زراعت چوب و ساماندهی بهره‌برداری محصولات فرعی جنگلی و مرتعی، مدیریت و بهره‌برداری از مراتع، ارتقاء پوشش حفاظتی، توسعه و تقویت صندوق‌های منابع طبیعی، ذخیره‌گاه‌های جنگلی، تعیین تکلیف مدیریت پارک‌های جنگلی، کاداستر (محدوده بندی) اراضی ملی و اخذ حقوق دولتی و منابع اعتباری است.

گراوند تصریح کرد: در این خصوص قراردادهایی به‌صورت پیمانکاری در این شهرستان به اشخاص واگذار می‌شود و قاچاق چوب و قطع درختان در ساوه در محدوده اراضی ملی با متخلفان از سوی دستگاه‌های اجرائی مربوطه برخورد خواهد شد.

وی گفت: مراتع علاوه بر تأمین علوفه دام‌ها می‌توانند نقش مؤثری در حفظ آب و خاک، اکوتوریسم(طبیعت‌گردی)، مسائل زیست‌محیطی و کشت گیاهان دارویی داشته باشند.

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه با اشاره به این‌که برداشت گیاهان دارویی از عرصه‌های طبیعی و مراتع شهرستان ساوه ممنوع است، گفت: این ممنوعیت به علت تخریب و آسیب زدن به رویشگاه‌های این محصولات است و باید متقاضی با اخذ مجوز این امر را انجام دهد، در غیر این‌صورت برای متخلفین پرونده تشکیل می‌شود.

گراوند با اشاره به این‌که منابع طبیعی ساوه رویشگاه گونه‌های دارویی از جمله آویشن، باریجه، قارچ ترافل (دنبلان) و... است، افزود: دهیاران و شوراهای اسلامی روستا مانع از برداشت هرگونه گونه‌های داروئی شده و همکاری لازم را در این خصوص با این اداره داشته باشند.

وی اظهار کرد: کشت و برداشت گیاهان داروئی توسط روستائیان در کنار دامداری می‌تواند با ایجاد اشتغال از مهاجرت آنان به شهرها بکاهد که متأسفانه این مهم در ساوه کمتر به آن توجه شده است.

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه عمده طرح‌های آبخیزداری این شهرستان را شامل ۴۰ هزار مترمکعب ایجاد بند خاکی و سرریز سنگی، عملیات آبخیزداری در منطقه بیوران در ۴۰ هزار مترمکعب(خاکی گابیون)، کپه‌کاری به مساحت ۲۰۰ هکتار در پلاک قلعه‌چی و بیوران با یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان عنوان کرد. 

گراوند در بخشی دیگری از این گفت‌وگو با اشاره به این‌که اقدامات پیشگیرانه حفاظتی و همکاری مردم با کاهش آتش‌سوزی و خسارات وارده در عرصه‌های منابع طبیعی همراه بوده است، گفت: عمده دلیل آتش‌سوزی در مراتع این شهرستان مربوط به سهل‌انگاری و بی‌احتیاطی مردم در تفرج‌گاه‌ها و سرایت به محدوده مراتع بوده است.

وی افزود: در سال‌های اخیر با توجه به فعالیت‌های فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی، سطح آگاهی عمومی افزایش یافته و آحاد مردم نسبت به عرصه‌های طبیعی احساس مسئولیت بیشتری نسبت به گذشته می‌کنند که خوشبختانه شاهد کاهش تخریب، تصرف و آتش‌سوزی در عرصه‌های منابع طبیعی هستیم و امیدواریم این روند همکاری و مسئولیت‌پذیری از سوی عموم مردم تداوم داشته باشد.

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه، از عموم گردشگران و مسافران درخواست کرد: هنگام مراجعه به طبیعت از روشن کردن آتش، رها کردن ته سیگار و بطری‌های شیشه‌ای جداً خودداری کنند و در صورت مشاهده هرگونه حریق در عرصه‌های جنگلی و مرتعی فوراً مراتب را از طریق شماره تلفن ۱۵۰۴ به یگان حفاظت منابع طبیعی این شهرستان اطلاع دهند.

گراوند با اشاره به این‌که امسال ۱۲ مورد آتش‌سوزی در مراتع این شهرستان گزارش شد، یادآور شد: اغلب این موارد در مناطق کوهپایه، قلعک و منطقه صعب‌العبور سد ساوه بود.

وی گفت: امسال به دلیل کاهش بارندگی در نیمه دوم سال، وضعیت مراتع خوب نیست و می‌طلبد که مردم با رعایت موارد لازم از ایجاد هرگونه آتش‌سوزی خودداری کنند.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه ادامه داد: نابودی علوفه مرغوب، فرسایش خاک، جاری شدن سیلاب و تغییر خصوصیات شیمیایی خاک و افزایش املاح را از جمله تبعات آتش‌سوزی در مراتع است که در این خصوص چهار کانون بحرانی حریق در مناطق باغ شاهی، خورمیز، زنگنه، باریکه نیز شناسایی شد.

گراوند عنوان کرد: لازم است مواردی از قبیل پرهیز از روشن کردن آتش در مناطق مرتعی، رعایت فاصله از درختان و گونه‌های مرتعی در صورت الزام روشن کردن آتش، پرهیز از آتش زدن بقایای گیاهی توسط کشاورزان و باغداران، روشن نکردن آتش در صورت وزش باد، پرهیز از آتش زدن زباله‌ها در مجاورت مراتع (قابل توجه دهیاری‌ها و شوراها) و اطمینان از خاموشی آتش پس از اتمام پخت و پز در طبیعت مورد توجه مردم قرار گیرد.

وی کمبود نیرو در کادر اداری برای نظارت و کنترل بهتر اراضی ملی و سودجوئی برخی فرصت‌طلبان همزمان با افزایش قیمت اراضی در برخی روستاهای این شهرستان را از عمده موانع و مشکلات فرارو عنوان کرد.

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه همکاری و تعامل سازنده دهیاری‌ها و شوراهای اسلامی مناطق شهری و روستایی با اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ساوه را برای پیشگیری و مقابله با هرگونه تخلفی مؤثر دانست.

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group