چندی پیش خبر کسب مدال طلای مسابقات بین المللی اختراعات کره جنوبی توسط یک مخترع ساوجی بر روی خروجی ایسنا قرار گرفت. محمدجواد نوروزی با ساخت تلهکابین هوشمند و ایمن توانسته بود مدال طلای مسابقات بینالمللی اختراعات کره جنوبی را از آن خود کند.
این مخترع جوان پس از بازگشت از کره با حضور در دفتر ایسنا در شهرستان ساوه به تشریح مشکلات و موانع پیش روی تولید مخترعان پرداخت.
وی با اشاره به اینکه سیزدهمین دوره مسابقات بینالمللی اختراعات کره جنوبی با حضور 30 کشور جهان و با معرفی بیش از 620 اختراع از سوی کشورهای شرکت کننده برگزار شد، افزود: لهستان، مالزی، فرانسه، آمریکا، بوسنی، یمن، غنا، ژاپن، لبنان، چین، مصر، آلمان، ویتنام، سنگاپور، روسیه، کرواسی، هند، ایران، تایوان، امارات عربی متحده، تایلند، اندونزی، مکزیک و ازبکستان از جمله کشورهای شرکت کننده این دوره از مسابقات بودند.
نوروزی افزود: این دوره از مسابقات جهانی تحت حمایت کامل فدراسیون جهانی مخترعان( IFIA )، سازمان مالکیت فکری ملل متحد( WIPO ) و سازمان پیشرفت اختراعات و نوآوری های کره جنوبی ( KIPA ) برگزار شد و از بخشهای حائز اهمیت این جشنواره حضور پررنگ و مشارکت ویژه شرکتهای دانش بنیان کرهای بود. بنده به عنوان دانشجوی دانشگاه علم و فرهنگ با شرکت در این مسابقات موفق به کسب یک مدال طلا و یک مدال به عنوان بهترین اختراع شدم.
وی در ادامه به انگیزه و علاقه خود برای مشارکت در فعالیتهای علمی و تحقیقاتی اشاره کرد و گفت: در سال 1393 با عضویت در گروه خدمات آموزشی ایده تا اختراع با برند تجاری ITI در استان کرمانشاه به شکل رسمی فعالیت خود را شروع کردم و در کنار این گروه تا به امروز بیش از 80 ورکشاپ اختراعی در راستای هدف گروه که ایجاد مدرسه اختراعات است، برگزار کرده است.
وی ادامه داد: دامنه فعالیت های این گروه بیش از هر گروه آموزشی دیگری بوده و در 12 نقطه کشور تا امروز دوره برگزار کرده است. از سال 1395 گروه ITI با جذب حمایت معنوی فدراسیون بینالمللی مخترعین در جمهوری اسلامی ایران وجهه قانونیتری به خود گرفته است. این شرکت اکنون در چهار نقطه از کشور فعالیت مستمر داشته و میتواند به عنوان یکی از قویترین و کاملترین گروههای آموزشی خود را معرفی کند.
نوروزی که دانشجوی کارشناسی رشته مدیریت هتلداری دانشگاه علم و فرهنگ تهران است به سابقه فعالیت پژوهشی و تحقیقاتی خود با دانشگاههای مختلفی نظیر دانشگاه تهران، خواجه نصیر، شریف، شهید بهشتی، آزاد اسلامی و دبیرستان های برتر کشور اشاره کرد و گفت: ایجاد و توسعه ساختارها و زیربناهای لازم برای ترویج اختراع در دانشگاه ها و مراکز آموزشی کشور، ایجاد انگیزه در نیروهای خلاق و هدایت استعدادهای نوآور جهت کارآفرینی و توسعه فناوری، افزایش آگاهی عمومی نسبت به روند توسعه فناوری و ایجاد محیطی حمایتگر و مشوق برای ابتکار، تقویت نوآوری و پیشرفت فناوری و ترویج فرهنگ اقدام دانش بنیان در کشور از جمله اهداف من برای انجام کار مشترک تحقیقاتی با مراکز علمی و آموزشی برتر کشور بوده است.
وی، شناخت سازوکارهای نوآوری و نحوه تقویت آن در سطح بینالمللی، شناسایی افراد خلاق و نوآور و نیازهای مخترعین، حفظ و صیانت آثار مخترعین و ثبت اثر به نام شخص مخترع، شناسایی مراکز و موسسات حمایتکننده و هماهنگی با آنها جهت حمایت از مخترعین، ظرفیتسازی نوآوری از طریق تشکلهای مرتبط با مخترعین، مشارکت فعال در مجامع علمی و حقوقی، ملی، منطقهای و بینالمللی مرتبط با مخترعین را از جمله سیاستهای تیم خدمات آموزشی ایده تا اختراع دانست.
این مخترع ساوجی، مشارکت فعال در ارائه دستاوردهای نوآوران در مسابقات و نمایشگاههای بینالمللی، جستجوی منابع مالی و برقراری ارتباط موثر با صندوقهای مالی و اعتباری حمایت کننده از مخترعین، ایجاد بانک اطلاعات مخترعین و اشاعه آن، تدوین سیاستها و خط مشیهای بلندمدت فرآیند علمی نوآوری و ظرفیتسازی جهت توسعه فناوری در جهان را از دیگر سیاستهای این تیم برشمرد.
وی در خصوص هدف از این اختراع با اشاره به اینکه در سالهای اخیر مشکلات متعددی در رابطه با تلهکابین در سرتاسر دنیا مشاهده شده است که اتفاقاتی مانند آتش سوزی، سقوط، عدم آگاهی مرکز سرویسدهی از حضور و غیاب کابین ها و ... از جمله این اتفاقات است، گفت: در این اختراع تلاش شده است که این مشکلات برطرف شده و کابین تلهکابین به نحو احسن و بنا به خواسته مرکز سرویس دهی قابل تنظیم باشد.
نوروزی در خصوص ثبت جهانی اختراع خود گفت: در مراحل پایانی ثبت اختراع هستیم، قرار گرفتن دانشگاه علم و فرهنگ در کنار این اختراع بسیار مایه مباهات و پیشرفت اختراع بوده است.
وی به موانع و مشکلات تولید انبوه اختراع خود اشاره کرد و گفت: برای تولید انبوه این اختراع غیر از حمایتهای معنوی بانیان این صنعت(صنعت گردشگری) در کشور میبایست حمایتهای مالی اشخاص حقیقی و حقوقی نیز به سمت این اختراع بیاید.
این دانشجوی کارشناسی هتلداری در ادامه یکی از مهمترین اتفاقاتی که درخصوص این اختراع صورت گرفته است را استفاده از نقطه گرانیگاه متحرک و متغیر دانست که برای محقق شدن این مهم از خاصیت سیالیت آب استفاده شده است. بدنه بیرونی کابین دارای کیسه هوا بوده و در صورت برخورد با سطح زمین و به محض خروج از خط، کیسه هوا فعال شده و مانع از شکست بدنه کابین میشود.
وی با بیان اینکه بدنه این کابین با پلیمر پولی یوریا پوشیده شده است که خاصیت ضد احتراق و الاستیسیته بالا دارد، گفت: در این کابین سیستم حضور مسافرین با توجه به سنسورهای بکار رفته در صندلی های کابین تعبیه شده که در مراتب بسیاری مانع از مصرف انرژی و ایجاد خطر برای مسافرین می شود. در این کابین پک کمک های اولیه وجود دارد. پنجرههای کابین توسط سلولهای خورشیدی شفاف پوشیده شده و انرژی مورد استفاده در سیستمهای مانیتورینگ و تماس صوتی از این منبع انرژی قابلیت شارژ دارند.
وی گفت: این اختراع توانایی تبدیل شدن به یکی از کالاهای صادراتی از ایران را دارد، چرا که همه روزه اخبار نامساعد بودن این کابینها در اقصی نقاط جهان شنیده می شود. امیدوارم با حمایت مسئولین و حمایتهای بیشتر دانشگاه علم و فرهنگ، این اختراع به خطوط تلهکابین کشور ملحق شود و مسافران را از هر لحاظ بیمه کنیم.
نوروزی در پاسخ به این پرسش که چه ایدههایی برای معرفی بیشتر اختراع خود در نظر دارید، گفت: این اختراع، اختراع نخست من بود. با حمایت اساتید دانشگاهی و علیالخصوص ریاست دانشگاه علم و فرهنگ که تقریبا 70 درصد هزینههای سفر به نمایشگاه کره جنوبی را پرداخت کردهاند، قرار است یک نمونه را در یکی از سایتهای تلهکابین امتحان کنیم.
وی درخصوص ایدههایش برای اختراعات جدید آینده، گفت: در رابطه با اختراعات دیگر نیز باید بگویم در حال حاضر بر روی "کانسپت" کار میکنم و به دنبال حضور در نمایشگاه کویت و تایلند و نمایشگاه ژنو سال آینده در صورت اعلام حمایت از سوی مسئولان مربوطه هستم.
این مخترع ساوجی که یک ماه قبل نیز مدال طلای مسابقات کرواسی را برای همین اختراع کسب کرده بود، بومیسازی، رشد اقتصادی، صادرات علم و پیشرفت همه جانبه کشور را از جمله چشماندازهای خود در اختراعات جدید برشمرد و گفت: با بهرهمندی از نظرات تکنسینهای مجرب و کارشناسان خلاق امیدوارم بتوانم تمامی ایدههای خود را عملیاتی کرده و به ثبت برسانم.
نوروزی همچنین با اشاره به ظرفیت عظیم جهاد دانشگاهی به عنوان یک نهاد علمی و پژوهشی در کشور گفت: با استفاده از ظرفیت این مجموعه بزرگ علمی کشور آمادگی برگزاری دورههای ایده تا اختراع و مالکیت فکری PCT را در این مجموعه علمی داریم و امید است با عقد تفاهمنامه پژوهشی، این دورهها با حضور کارشناسان این حوزه در بین فراگیران و دانشجویان مراکز تخصصی و دانشگاهی جهاد دانشگاهی برگزار شود که سهم بسزایی در ارتقای شاخصهای علمی و پژوهشی شهرستان و استعدادیابی برای حضور فعال جوانان و نخبگان در فعالیتهای علمی و ابداعات را خواهد داشت.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درخصوص مشکلاتی که برای مخترعان در اجرایی شدن ایده و تولید انبوه وجود دارد، با تاکید بر اینکه یک مخترع نباید دغدغه ساخت، ثبت ایده و تولید انبوه محصولش را داشته باشد، گفت: هموار کردن مسیرهای ثبت اختراع، ساخت و رساندن آن به تولید انبوه برای مخترعین و پژوهشگران نیاز جدی است.
وی بیان کرد: به همراهی تعدادی از دوستان مخترعم برنامه راهاندازی یک مرکز را داریم که در آن در حوزه ساخت و تجاریسازی و فروش ایدهها به شکل رسمی و قانونی فعالیت کنیم و در این مسیر دست یاری به سوی دولت دراز میکنیم و از دولت انتظار داریم نه تنها از من بلکه از جامعه مخترعین حمایت کند.