پنجشنبه 8 آذر 1403 | Thursday 28 November 2024

تمامی اخبار

برای اولین بار در جهان و توسط استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه دستگاه استهلاک انرژی زلزله با رفتار دوگانه ساخته شد.

دانشجوی دکتری سازه دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد و استاد مدعو دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه موفق به ساخت دستگاه استهلاک انرژی زلزله با رفتار دوگانه شد.

احمد مدحج که فعال در زمینه طراحی و ساخت تجهیزات اتلاف انرژی زلزله در سازه‌ها و کنترل و مقاوم‌سازی لرزه‌ای سازه‌هاست، در 14 شهریور ماه 1367 در شهرستان بندر امام خمینی (ره) متولد شده و کودکی، نوجوانی و جوانی خود را در شهر اهواز سپری کرده و پس از کسب مدرک کاردانی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز و کارشناسی از موسسه جهاد دانشگاهی خوزستان به شهر تهران مهاجرت و در دانشگاه آزاد ساوه در مقطع کارشناسی ارشد رشته عمران مهندسی سازه اقدام به ادامه تحصیل کرده و همزمان با تحصیل در یک شرکت خصوصی مشغول به کار شد.

وی که به گفته خودش از دوران جوانی با آرزوی مفید بودن برای جامعه و خدمت به کشور، فعالیت‌های پژوهشی خود را با نوشتن یک مقاله در رشته تخصصی خود در مقطع کارشناسی آغاز کرده و حال با ثبت دو اختراع در زمینه کنترل سازه‌ها در برابر زلزله و نیز چندین مقاله به زبان‌های فارسی و انگلیسی احساس می‌کند تا حدی به اهداف و آرزوهای خود رسیده‌ است و نیاز به همت و حمایت بیشتری برای ادامه مسیر زندگی خود و خدمت به کشورش دارد، در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، منطقه مرکزی، اظهار کرد: تاکنون دولت اقدامات خوبی در زمینه حمایت از پژوهشگران و نخبگان انجام داده است، لیکن با توجه به افتخاراتی که نخبگان تاکنون برای کشور کسب کرده‌اند، نیاز است حمایت‌های بیشتری جهت پر کردن خلاءهای پژوهشی و مصادیق اقتصاد مقاومتی و فعالیت‌های دانش بنیان مدنظر مقام معظم رهبری انجام شود.

وی گفت: به نظر بنده این مهم با تغییر سیستم آموزشی دانشگاه‌ها از نظری‌محور به پژوهشی-عملی محور، حمایت از انجام پایان‌نامه‌های عملی دانشجویان، ورود سرمایه‌گذاران در پروژه‌های تحقیقاتی محصول محور و تجاری‌سازی محصولات دانش بنیان، اعطای تسهیلات به فن آوران و نیز خریداران محصولات دانش‌بنیان، می‌تواند حاصل شود.

این مخترع و نخبه علمی کشور در ادامه در توضیح این اختراع خود گفت: این اختراع دستگاه میراگر ویسکوپلاستیک و وسیله‌ای برای مقاوم‌سازی ساختمان در برابر زلزله و یک تجهیز الحاقی به سازه‌ها جهت بهبود رفتار سازه‌ها و مقاوم‌سازی آنها در برابر زلزله و کلیه نیروهای ارتعاشی دیگر است که برای اولین بار در نوع خود با یک پیکربندی خاص ساخته شده و ثبت اختراع آن با ذکر نام دانشگاه آزاد به عنوان بزرگترین دانشگاه حضوری دنیا، انجام شده است.

به گفته مدحج، در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و سیاست‌های دانشگاه آزاد این محصول از علم به عمل تبدیل شده و در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه به عنوان محصول دانش‌بنیان به تصویب رسیده و در حال آماده‌سازی جهت تولید به صورت انبوه است.

وی ادامه داد: تاکنون تجهیزات اتلاف انرژی گوناگونی در سطح دنیا طراحی و تولید شده است که هر کدام مزایا و معایب خود را دارد. میراگر ویسکوپلاستیک با یک نوآوری هوشمندانه کلیه مزایای این تجهیزات را در خود جای داده و معایب آن‌ها را برطرف کرده است.

وی به برخی از مزایای این تجهیز اشاره کرد و گفت: قابل نصب بودن در ساختمان‌های نیازمند بهسازی و مقاوم‌سازی لرزه‌ای، کاهش ابعاد مقاطع اعضای اصلی سازه و به تبع آن کاهش هزینه‌های ساخت، اصلاح فرکانس طبیعی سازه، تمرکز خسارت در محدوده ميراگر و جلوگیری از اعمال خسارت به اجزای اصلی سازه (تیر و ستون)، قابلیت بهره‌برداری آسان و عدم نیاز به تعمیر و نگهداری مداوم، کاهش آسیب‌های وارده به سازه در زمان وقوع زمین لرزه و کاهش هزینه‌های بازسازی سازه پس از وقوع زلزله، اتلاف انرژی در کلیه سطوح تحریکات لرزه‌ای و وابستگی همزمان به سرعت و جابجایی است.

مدحج به یکی دیگر از اختراعات خود اشاره کرد و گفت: این اختراع لاستیک با میرایی محوری بالاست که در هفدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناورانه در محل غرفه باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، توسط مسئولان ارشد دانشگاه آزاد رونمایی شد.

وی گفت: این لاستیک کاربردهای مهندسی بسیار مفیدی از جمله استفاده در صنعت ساختمان، میراگرها، قطعات خودرو، ورزش و ... دارد. استفاده از لاستیک در تجهیزات اتلاف انرژی جهت تأمین میرایی(استهلاک انرژی) به منظور مقاوم‌سازی لرزه‌ای سازه‌ها تاکنون توسط ایجاد کرنش‌های برشی تأمین می‌شده است، لیکن در نسل جدید این میراگرها اتلاف انرژی درمصالح ویسکوالاستیک برخلاف نوع معمول و سابق آنها که توسط کرنش برشی در این مصالح حاصل می‌شد، توسط کرنش‌های محوری تقویت شده تأمین می‌شود.

وی گفت: در این شرایط نیاز به تولید یک لاستیک با میرایی محوری بالا احساس شد و این ایده برای اولین بار توسط بنده به عنوان عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، مطرح شد و منجر به طراحی و ساخت اولین لاستیک با میرایی محوری بالا شده است.

به گفته این مدرس دانشگاه، این لاستیک دارای کاربردهای زیادی در حوزه‌های ساختمانی و غیرساختمانی است. بکارگیری در تجهیزات اتلاف انرژی زلزله، استفاده در نشیمن‌گاه دستگاه‌های دوار مانند توربین‌ها جهت جلوگیری از انتقال لرزه به محیط اطراف، قرارگیری در محل اتصال پایه به عرشه در پل‌ها، قطعات لرزه‌گیر و موارد مشابه، برخی از کاربردهای لاستیک با میرایی محوری بالا هستند.

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group