در دو قرن اخیر، آسیبهای وارده از سوی بشر به محیطزیست و سلامتی زیستمندان، رشد تصاعدی و مضاعف داشته و بالاجبار همین انسان، هر چند دیر هنگام به فکر حفظ تنها کره خاکی و مسکونی در منظومه شمسی افتاده است. کشور ایران نیز نه تنها از این امر مستثنی نیست که متاسفانه مخاطرات محیط زیستیاش، بیش از کشورهای توسعه یافته خود را مینمایاند.
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، حقیقت امر این است که مسئله محیط زیست، یک بحث ملی است که هم حاکمیت و هم مردم میبایست با همدلی و همگرایی توام با اقدام و عمل نسبت به حل آن اقدام کنند.
بیش از 14سازمان مردم نهاد محیطزیستی در استان مرکزی فعالیت دارند که تشکیل یک شبکه قوی محیط زیستی دادهاند و برای حفاظت از محیطزیست این استان تلاش مجدانه ای دارند که در خور ستایش است.
دوشنبه 15شهریور 95 قرار است رئیس سازمان محیطزیست کشور بازدیدی از استان مرکزی داشته و از نزدیک با معضلات و مشکلات محیط زیستی آشنا شده و ملاقاتی با مسئولان و اعضای سازمانهای مردم نهاد داشته باشد تا مشکلات زیست محیطی استان بررسی و برای تصمیمگیری در سفر دولت اولویت بندی شود.
یکی از فعالان محیط زیست ساوه و زرندیه که معتقد است اختصاص زمان 10دقیقهای برای صحبتهای نماینده شبکه محیط زیستی استان کافی نبوده و خیلی از موارد ابتر خواهد ماند، در گفتوگو با خبرنگار ایسنا به تشریح مسائل محیط زیستی شهرستانهای ساوه و زرندیه و انتظارات مردم و دوستداران طبیعت از این مقام بلندپایه پرداخت.
مهدی فرقانی پور در این گفتوگو اظهار کرد: در حوزه صنایع متاسفانه با توجه به قدیمی بودن دستگاهها و بهرهگیری از فناوری از رده خارج شده، شاهد آلایندگی صنایع هستیم حال آنکه، صنایع نیز بدلیل تحریم با ظرفیتهای پایین و حداقل نیرو در حال کارند. متاسفانه از سهم یک در هزار صنایع نیز چیزی به حفظ محیطزیست شهرستانهای ساوه و زرندیه اختصاص نیافته است.
وی گفت: در حوزه تنوع زیستی از سال 89 منطقهای به وسعت تقریبی 48 هزار هکتار در بخشهایی از خرقان زرندیه و نوبران ساوه به عنوان منطقه تیراندازی و شکار ممنوع اختصاص یافته که بعد از 6 سال جای آن دارد که به منطقه حفاظت شده ارتقاء یابد.
وی ادامه داد: این منطقه به عنوان نگین ساوه و زرندیه در این مدت با تمام کمبودهای پرسنل محیط زیست ساوه و زرندیه و با توجه به مشارکت خوب جوامع محلی، شاهد رشد خوبی از جمعیت حیات وحش نظیر قوچ و میش وحشی، سیاه گوش، کبک، تیهو و... بوده است.
به گفته وی، در سایر بخشهای آزاد ساوه و زرندیه نیز چنانچه طرح قرقهای اختصاصی حیات وحش به مرحله عمل برسد، شاهد مدیریت دلسوزانه بخش خصوصی برای مناطقی نظیر کوه سفید سد الغدیر ساوه و پیر حیدر خرقان خواهیم بود.
این دوستدار طبیعت در ساوه به سایر معضلات این شهرستان در حوزه زیست محیطی نیز پرداخت و گفت: در حوزه دفع پسماند و بازیافت در بخشهای خرقان و نوبران هنوز هم شاهد دفن و سوزاندن زبالهها هستیم و تفکیک از مبدا و بازیافت، جز اندکی جا نیفتاده است. برای تولید کیسههای نایلونی زیست تخریبپذیر و ظروف یکبار مصرف پایه گیاهی در ساوه و زرندیه فکر جدی نشده است و کیسههای نایلونی و ظروف یکبار مصرف در طبیعت ساوه و زرندیه به حد اشباع رسیدهاند.
وی با اشاره به اینکه جای مدارس طبیعت در ساوه و زرندیه بسیار خالی است، تصریح کرد: البته در این مدت به صورت دورهای حافظان طبیعت اقدام به برپایی آموزشهایی در ارتقاء فرهنگ محیطزیستی در سطح مدارس کردهاند.
فرقانیپور ادامه داد: تشکیلات پرسنلی محیطزیست استان مرکزی با یک سوم الگوی مصوب بکار مشغولند. به جرات میتوان گفت برای نیروهای بازنشسته و فوتی تاکنون یک جایگزین هم نیامده است. محیط زیست استان مرکزی به جد نیاز به تامین نیروی انسانی، توأم با تکمیل امکانات سخت افزاری دارد.
وی با تاکید بر اینکه با توجه به قطب کشاورزی و باغداری بودن ساوه و زرندیه، متاسفانه روند صعودی افزایش استفاده از کود شیمیایی و سموم بیداد میکند، تصریح کرد: اینکار بر روی سلامتی مردم تاثیر منفی خواهد گذاشت. از طرفی متاسفانه، کودهای شیمیایی بخصوص در دیمزارهای ساوه و زرندیه باعث تلفات جانی پرندگان وحشی و گوشتخواران تغذیه کننده از آنها میشود.
به گفته وی، با تمام تلاشهای کاشت نهال و... به علت حضور دامهای استانهای مجاور نظیر قم، شتابی فزاینده برای بیابانزایی و تخریب مراتع وجود دارد، حضور دامداران مجاز و غیرمجاز و تعداد زیاد دام، آسیبهای جدی به حیات وحش منطقه نیز وارد کرده است. به عنوان نمونه، هر سال شاهد مرگ یک سیاه گوش linx بدست سگهای گله و دامداران هستیم.
وی بیان کرد: در حوزه آب، بدترین وضعیت آبی در ساوه و زرندیه وجود دارد. بنظر میرسد با کمک به تجمیع امور منابع آب، محیطزیست و منابع طبیعی در یک سازمان یا وزارتخانه، شاهد برخوردی منسجم، قدرتمند و تاثیرگذار در این سه حوزه باشیم و اگر پرچمداری این حرکت را خانم ابتکار بدست گیرد نتایجی مفید منتج شود.
فرقانیپور ادامه داد: در حوزه حقآبه حیات وحش نیز، متاسفانه دستاندازی به انفال و آبهای منابع ملی و طبیعی زیاد صورت پذیرفته و با هدایت لولههای پلاستیکی به مزارع و باغات، بسیاری از وحوش از این حق مسلم و طبیعی خود محروم میشوند، البته در این زمینه حافظان طبیعت کارهای فرهنگی زیادی در حوزه رسانه و اجرایی انجام دادهاند.
وی گفت: گردشگری طبیعت یا اکوتوریسم بخصوص در منطقه شکار ممنوع خرقان و نوبران متاسفانه به یک تهدید تبدیل شده و نیاز است سازمان محیطزیست با کمک میراث فرهنگی و گردشگری به آموزش و توجیه گردشگران بپردازند.
وی تصریح کرد: به سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری خطاب به سران سه قوه میتواند نقشه راه خوبی برای ریاست سازمان و همه سازمانهای مردم نهاد باشد. مطالبهگری حق مسلم همه مردم و سازمانهای مردم نهاد است. این سازمانها، همواره خود را نه در عرض سازمان محیط زیست بلکه در طول ماموریتهای آن دانسته و از هر گونه کمک اجرایی دریغ نکردهاند.
فرقانی پور گفت: امید است معصومه ابتکار که عنوان قهرمان زمین را از به دلیل تلاشهایش در سازمان حفاظت محیط زیست ایران از سازمان ملل متحد دریافت کرده بتواند همچنان قهرمانانه در این مسیر گام برداشته و اقدام عاجلی برای رفع این مشکلات صورت دهد.