مدیرکل دفتر برنامهریزی و مدیریت توسعه روستایی کشور حلقه مفقوده توسعه پایدار دهیاریها را توسعه اقتصادی عنوان کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) - منطقه مرکزی - اسماعیل زیارتی نصرآبادی در اولین نشست ملی کارآفرینی روستایی و تعاونی دهیاریهای سراسر کشور که به میزبانی ساوه طی دو روز در حال برگزاری است، اظهار کرد: توسعه به معنای تعالی انسان و جایگاه اوست که میتواند توسعه فرهنگی و اجتماعی را نیز به همراه داشته باشد و تضمینی برای نسل آینده به شمار میرود.
وی با بیان اینکه این همایش به بعد اقتصادی تعالی این جایگاه میپردازد، حلقه مفقوده توسعه پایدار دهیاریها را توسعه اقتصادی دانست و افزود: در حوزه تامین و توسعه زیرساختها اقدامات مناسبی انجام شده است، اما علیرغم تلاشهای صورتگرفته همچنان شاهد مهاجرت از روستاها هستیم که به امری نگرانکننده تبدیل شده است.
زیارتی نصرآبادی این مهاجرت را ناشی از حلقه مفقوده رونق اقتصادی و کسبوکار عنوان کرد و با اشاره به اینکه اولین گام در حوزه ماندگاری روستاییان توجه به توسعه کارآفرینی است، تصریح کرد: شرکت تعاونی دهیاریها در سراسر کشور برای رفع دغدغه کارآفرینی در سال 1382 فعال شد و با گذشت این مدت تاکنون 839 شرکت تعاونی در کشور تاسیس و فعال شده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 32 هزار دهیاری در کشور وجود دارد، گفت: اگر بخواهیم این تعداد دهیاری را مجهز به خدمات و تجهیزات و منابع انسانی مورد نیاز کنیم قطعا موفق نخواهیم بود و شرکت تعاونی دهیاریها بازوی کارکردی ما در این حوزه هستند.
مدیرکل دفتر برنامهریزی و مدیریت توسعه روستایی کشور هدف این شرکت تعاونیها را تجمیع قدرت دهیاریها، افزایش توان مالی، صرفهجویی و کمک به توسعه پایدار عنوان کرد که در حال حاضر 12 ساله شدهاند.
وی اضافه کرد: در این مدت موفق به تامین 50 درصد کل ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز روستاییان شدهایم که در اختیار تعاونی روستایی قرار داده شده است و علاوه بر آن این تعاونیها موفق به ایجاد بیش از سه هزار شغل مستقیم در کشور شدهاند و حجم انبوهی از اقدامات عمرانی توسط دهیاریها مانند مدیریت پسماند انجام گرفته است.
زیارتی نصرآبادی با تاکید بر اینکه در پی تقویت روحیه کارآفرینی هستیم، گفت: ترویج فرهنگ کارآفرینی را فقط منجصر به اقدامات فعلی نمیدانیم و به دنبال گسترش آن هستیم.
وی همچنین خواستار شبکهسازی بین شرکت تعاونیهای سراسر کشور شد تا علاوه بر کسب منافع بیشتر توسط مردم تعاونیها قدرت رقابت پیدا کنند.
کارآفرین میتواند توسعه پایدار ایجاد کند
به گزارش ایسنا، در این همایش سیامک سلیمانی مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری مرکزی تصریح کرد: افزایش سرمایه اجتماعی از برکات کارکردی تعاونیهاست.
وی با اشاره به وجود ظرفیتهای بالا در روستاها که نیازمند انجام اقدامات بسیار زیادی است بر لزوم تقویت و ترویج رویکرد کارآفرینی در دهکده جهانی تاکید کرد.
مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری مرکزی با بیان اینکه تقویت کارآفرینی با توان بالا امکانپذیر است، افزود: کارآفرین میتواند تحولگرا باشد و توسعه پایدار را رقم بزند. تلفیق تقویت کارآفرینی و ایجاد تعاونیها با یکدیگر مسلما میتواند بسیاری از مشکلات را مرتفع کند.
تمرکز دولت بر ایجاد اشتغال و توسعه پایدار در روستاها
محمد بهاروند نیز در این نشست با اشاره به شاخصههای شهرستان ساوه که نسبت به برخی شهرهای کشور ویژه است؛ وجود بزرگترین شهر صنعتی کشور با فعالیت 570 واحد صنعتی، قطب کشاورزی با تولید 70 نوع محصول باغی و زراعی، قرار گرفتن در شاهراه مواصلاتی کشور و همجواری با پنج استان را به عنوان بخشی از ویژگیهای شهرستان دانست.
فرماندار ساوه با اشاره به رویکرد دولت در حمایت از روستاها و تعاونیها گفت: دولت یازدهم نگاه خاصی به روستاها به منظور ایجاد اشتغال و توسعه پایدار دارد که در این بین هماهنگی بخشهای روستایی را سرلوحه کاری خود قرار داده است.
به گزارش ایسنا؛ این همایش تا عصر فردا در ساوه ادامه خواهد داشت و معاون سرمایهگذاری و اشتغال معاونت توسعه روستایی، مدرسین و اعضای هیات علمی دانشگاه با موضوع کارآفرینی روستایی سخنرانی خواهند داشت.
برگزاری کارگاه تجارت موفق، بازدید از شهرک گلخانهای آوه و کارخانه فرآوری محصولات آلوئهورا از دیگر برنامههای درنطر گرفته شده در این نشست ملی دو روزه در ساوه است.
معاون سرمایهگذاری و اشتغال معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری گفت: استراتژی اشتباه آبگریزی را در پیش گرفتهایم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) - منطقه مرکزی - "ناصر زرگر" در اولین نشست ملی کارآفرینی روستایی و تعاونی دهیاریهای سراسر کشور که به میزبانی ساوه در حال برگزاری است، افزود: در کشورهای توسعهیافته کلانشهرها و نیز صنایع شاخص در سواحل مستقر هستند در حالیکه کلانشهرهای ما نظیر تهران، اصفهان و ... در مرکز کشور و دور از ساحل ایجاد شدهاند.
وی با بیان اینکه در کشور ما به درستی از ظرفیت سواحل در کارآفرینی و ایجاد اشتغال خصوصا در روستاها استفاده نشده است، اظهار کرد: متاسفانه محرومترین روستاها به دلیل عدم برنامهریزی صحیح در استانهایی نظیر هرمزگان و بوشهر قرار دارند که از ظرفیت بالایی نظیر دریا برخوردارند.
به گفته وی در این استانها به دلیل اینکه از طریق دریا به آبهای آزاد راه دارند، میتوان با کارآفرینی و تقویت تولید حجم مبادلات تجاری اقتصادی را از این طریق شاهد بود. اما عملا چنین پتانسیلی در کشور ما برای تقویت تولید مورد توجه قرار نگرفته است.
زرگر با بیان اینکه متاسفانه ظرفیتهای سواحل کشور را رها کردهایم و به استراتژی نادرست آبگریزی روی آوردهایم افزود: به جای احداث صنایعی نظیر صنایع فولاد که آببر هستند و میتوان با احداث آنها در ساحل، آب مورد نیاز این صنعت را تامین کرد، آنها را در شهرهای کویری نظیر کاشان، اصفهان، ساوه و ... احداث کردهایم و به دلیل مصرف بالای آب در چنین صنایعی، تامین آب شرب مورد نیاز مردم با چالش مواجه میشود.
وی نگرش امنیتی و ایدئولوژیک برای تعریف پروژههای اقتصادی بزرگ را آفتی در نظام مدیریت برنامهریزی کشور دانست و افزود: این گونه نگرش تخصیص منابع را نادعادلانه کرده و کشور را با معضلات بسیاری مواجه میکند.
معاون سرمایهگذاری و اشتغال معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری در ادامه با بیان اینکه نوآوری و خلاقیت و نیز کارآفرینی باید به عنوان دو مقوله مورد توجه در نظام برنامهریزی کشور قرار گیرد، گفت: متاسفانه به این دو مقوله توجهی نمیشود و جایی در برنامه پنجساله برای آن دیده نشده است.
وی عدم نگاه جدی به خلاقیت و کارآفرینی را بیتوجهی به ظرفیتهای انسانی و طبیعی دانست و افزود: بسیاری از ظرفیتهای مغفول در روستاها وجود دارد.
زرگر با بیان اینکه بیش از 114 نوع ورزش و بازی در روستاها وجود دارد که میتواند به یک فعالیت تجاری اقتصادی تبدیل شود، افزود: تنوع موسیقی، پوششی، گویشی در روستاهای ایران بینظیر است و ظرفیتی برای توسعه این مناطق است.
وی با بیان اینکه روستاهای ما سابقه زیادی در حوزه طب سنتی دارند، گفت: این گونه ظرفیتها مورد غفلت قرار گرفتهاند در حالی که فرصتی برای کارآفرینی هستند.
به گفته وی عدم توجه به الزامات جهانی شدن از دیگر معضلات برنامهریزی در نظام مدیریتی کشور است که پوشش نامناسب توسعهای در مفهوم خرد زیستمحیطی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را به همراه دارد.
وی خواستار حرکت اقتصاد روستاها به سمت فناوریهای نوین شد و تصریح کرد: بطور مثال 94 درصد زعفران دنیا در کشور ما تولید میشود، اما سهم ایران از گردش مالی این محصول به دلیل نبود صنایع فرآوری بسیار ناچیز است.
وی با بیان اینکه ضعفهای زیادی در حوزه فرآوری محصولات تولیدی کشور وجود دارد، افزود: با ایجاد طرحهای مشارکتی میتوان این مشکل را برطرف کرد.
به گفته زرگر دولت نیز با اعطای تسهیلات در روستاهای مرزی و غیر مرزی به میزان چهار برابر آورده روستائیان با نرخ سه درصد سیاست تقویت کارآفرینی را اعمال میکند.
به گزارش ایسنا، مشاور اقتصادی استاندار مرکزی نیز گفت: باید به دبنال فرصتگرایی در روستاها باشیم تا تولیدات روستایی تقویت شوند.
"علی یوسفی" افزود: شناسایی ظرفیتهای موجود و توانمندسازی آنها اولین گام در این مسیر است و میتوان با تقویت تعاونیهای روستایی طرحهای مشارکتی ایجاد کرد تا توسعه شتاب گیرد.
وی تصریح کرد: بکارگیری منابع پساتحریم در صنعت و توسعه روستایی با روانسازی قوانین و ایجاد تسهیلات گام موثری در ایجاد اشتغال پایدار است.