جمعه 7 ارديبهشت 1403 | Friday 26 April 2024

تمامی اخبار

انتشار شایعاتی در فضای مجازی مبنی بر اتمام ذخایر خونی تا پنج روز آینده ضمن ایجاد نگرانی هایی در جامعه سبب حضور چشمگیر مردم آن هم بدون رعایت پروتکل های بهداشتی در پایگاه انتقال خون ساوه شد که شاید به جای اهدای زندگی، جانکاه هم باشد.

هرچند حضور پرشور مردم برای اهدای خون را باید نشانه قلب مهربان و نوعدوست آنها دانست اما یادمان نرود که کشور در شرایط شیوع کرونا قرار دارد و اغلب شهرهای ایران در وضعیت قرمز قرار دارند و هرگونه تجمع بدون رعایت فاصله منطقی و پروتکل های بهداشتی ممکن است به شیوع این ویروس و ابتلای شمار دیگری از هموطنان دامن بزند.

در ساوه آنگونه که مدیر پایگاه انتقال خون می گوید، تا ۲ هفته پیش روزانه حداکثر ۱۵ واحد از شهروندان خونگیری می شد اما انتشار آن خبر در فضاهای مجازی سبب شد که پس شمار مراجعین برای اهدای خون در روز تا ۷۰ نفر هم افزایش یابد و حجم خونگیری هم به بیش از ۵۰ واحد افزایش یابد.

حالا نکته مهم این است که فاصله گذاری اجتماعی میان اهداکنندگان حتی با تذکر و هشدارهای کارکنان پایگاه انتقال خون رعایت نمی شود و این مساله خطر سرایت ویروس کرونا را به همراه دارد ضمن اینکه نیازهای شهرستانی چون ساوه به خون مشخص است و اهدای مازاد خون در صورت مرف نشدن تا ۳۵ روز بعد باعث هدررفت این منابع ارزشمند شده و خون دهندگان هم پس از هر بار اهدا، تا سه یا چهار ماه بعد (به جنسیت افراد بستگی دارد) از خون دادن محروم می شوند و اگر در در هفته های آینده وضعیتی بحرانی پیش آید، یافتن خون دهنده و گروههای خونی خاص مشکلی مضاعف را ایجاد می کند.

مدیر پایگاه انتقال خون ساوه در گفت و گو با ایرنا، گفت: هنوز همکاران ما در سازمان انتقال خون نمی دانند که منبع انتشار خبر بروز بحران در ذخایر خونی کشور تا پنج روز آینده چه کسی بوده است و متاسفانه همین شایعه باعث شد تا شاهد ازدحام کم سابقه ای در مراکز و پایگاههای خون گیری از جمله در ساوه باشیم که این مساله ما را از این رو که شهر در وضعیت قرمز کرونا قرار دارد و مراجعین هم نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی کم توجهی می کنند، به شدت نگران کرده است هرچند از دغدغه و احساس نوعدوستی آنها سپاسگزار هستیم.

«سعیده افشارپور» افزود: ازدحام مردم در پایگاه انتقال خون ساوه به حدی است که آدم را یاد حوادثی چون زلزله کرمانشاه و نیاز بالا به خون می اندازد در حالی که اکنون وضعیت ذخایر خونی در ساوه مناسب است و هرچه به شهروندان گفتیم که به جای چنین تجمع خطرناکی آن هم در شرایط شیوع کرونا، اهدای خون را به روزها و هفته های آینده موکول کنند متاسفانه توجهی نکردند.
وی گفت: دیروز (پنجشنبه ۲۹ آبان) در حالی که زمان کار اداری هم یک ساعت کمتر از روزهای معمول هفته بود، تا ساعت ۹:۳۰ صبح نام حدود ۷۰ نفر را برای اهدای خون ثبت کردیم.
وی اظهار داشت: تذکرات ما برای رعایت فاصله گذاری افراد حاضر در صف اهدای خون فایده ای ندارد و در نهایت ناچار شدیم حتی بیرون از ساختمان اداری صندلی هایی را برای نشستن آنها در نظر بگیریم و حتی با دریافت مشخصات و شماره تماس آنان، اعلام کردیم که به منزل بروند و در فرصت مناسب تماس خواهیم گرفت اما این تدابیر هم موثر نشد و ظاهرا مردم ساوه مانند بسیاری از مناطق کشور، انتشار خبر اتمام ذخایر خونی در پنج روز آینده را باور کرده اند حال آنکه چنین نیست و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
افشارپور گفت: روال منطقی این است که خون مورد نیاز را در بازه زمانی یک ماهه دریافت کنیم ولی اینکه در یک روز مثلا ۵۰۰ واحد خون دریافت کنیم تاثیر چندانی ندارد و به درد بیماران هم نمی خورد و تا ۳۵ روز بعد هم باید دور ریخته شود.
وی تاکید کرد: اولویت ما سلامت شهروندان و مصون ماندن آنها از کرونا است و راضی نیستیم به خاطر یک کیسه خون اهدایی، افرادی به واسطه رعایت نکردن پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی در صف اهدای خون به این ویروس مبتلا شوند.
مدیر پایگاه انتقال خون ساوه گفت: نیازهای ساوه به خون مشخص است و در صورتی که مازاد آن را دریافت کنیم برای نگهداری مشکل خواهیم داشت زیرا اکنون تمام یخچال فریزرهای ما پر از ذخایر خونی است.
افشارپور گفت: حجم خونی که دیروز تا ساعت ۱۳ از اهداکنندگان دریافت کردیم به اندازه میزان خونی بود که در ۲ شیفت روزهای تاسوعا و عاشورا که معمولا بیشترین حجم خونگیری در سال است، جمع آوری شد و در روزهای قبل هم به خاطر انتشار اخباری در فضای مجازی با چنین حجمی مواجه بودیم.
وی گفت: نیاز شهرستان ساوه به گروه خونی O- در ماه حدود ۳۰ واحد است ولی فقط در روز گذشته همین مقدار خون دریافت کردیم که توان مصرف آن را نداریم و با فرض انتقال مقداری از آن به تهران، باز هم بخش زیادی از این خون بلااستفاده می ماند.
وی گفت: مردان اهدا کننده خون به خصوص در گروههای کمیاب بعد از هر بار خون دهی تا سه ماه و بانوان هم تا چهار ماه پس از آن نخواهند توانست خون اهدا کنند و نتیجه این می شود که اگر در ماه‌های آینده به این گروههای خونی نیاز داشته باشیم، اهدا کننده واجد شرایط نداریم و با مشکل جدی مواجه خواهیم شد.
افشارپور گفت: اکنون در ساوه به هیچ گروه خونی نیاز مبرم و جدی نداریم و به اندازه کافی ذخایر موجود است.
وی گفت: تا ۲ هفته پیش آمار خونگیری در ساوه چنان پایین بود که روزانه حدود ۱۵ نفر برای اهدای خون مراجعه می کردند اما پنجشنبه هفته گذشته تاکنون حجم مراجعین و اهداکنندگان اینقدر زیاد شده که روزانه بیش از ۵۰ واحد خونگیری می کنیم.
وی ضمن قدردانی از خوش قلبی و رفتار سخاوتمندانه شهروندان ساوجی، از آنها درخواست کرد که به دلیل خطر ابتلا به کرونا از حضور و ازدحام در پایگاه انتقال خون پرهیز و پیرو فراخوان و نیاز این اداره برای خون دهی مراجعه کنند تا خطری متوجه سلامت آنها نباشد.
مدیر پایگاه انتقال خون ساوه گفت: اهدای خون به مرور زمان و رعایت تناوب باعث می شود همیشه ذخایر خونی مناسبی داشته باشیم ولی حضور زیاد اهداکنندگان در یک روز باعث افزایش موجودی به صورت مقطعی می شود و ممکن است در هفته بعد دوباره در همان گروههای خونی اهدایی به مشکل برخوردیم در حالی که اهدا کننده هم تا سه یا چهار ماه بسته به جنسیت، قادر به خون دهی مجدد نخواهد بود.
وی اظهار داشت: اهدای خون روال منطقی و معقول خود را دارد و انتظار داریم با توجه به اینکه تا چند روز آینده تمام ظرفیت یخچال فریزرهای پایگاه انتقال خون ساوه تکمیل می شود، مردم با رعایت موازین بهداشتی و مطابق هماهنگی های قبلی و اعلام نیازی که اطلاع رسانی خواهد شد برای اهدای خون حضور یابند.
وی از مردم خواست قبل از اقدام به حضور در پایگاه انتقال خون با شماره تماس ۰۸۶۴۲۲۱۱۴۲۲ تماس بگیرند.

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group