يكشنبه 23 ارديبهشت 1403 | Sunday 12 May 2024

مدیر حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب‌های زیرزمینی شرکت سهامی آب منطقه‌ای استان مرکزی با بیان اینکه میزان بهره‌برداری از چاه‌های آب غیرمجاز شناسایی شده در ساوه حدود ۴۰ میلیون مترمکعب است، گفت: اگر آبی که این چاه ها برداشت می کنند به مصارف صنعتی استان برسد، شاهد رشد ۸۰ درصدی در میزان سرمایه‌گذاری صنعتی در استان مرکزی خواهیم بود.

رضا عظیمی در حاشیه همایش مدیریت منابع آب و روش‌های نوین آبیاری که به همت گروه فنی مهندسی مانی سازه و شرکت دانش بنیان فرنام بسپار در ساوه برگزار شد، در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: کشاورز بهترین مهندس، اقتصاددان و حسابگر در مدیریت منابع آبی است به شرط آن مقید به استفاده از مقدار حجم آب تحویلی باشد و با دانستن این مهم حداکثر بهره برداری را از مزارع و باغات ببرد.

وی در ادامه با بیان اینکه ۹۵ درصد مساحت استان مرکزی در حوضه آبریز کویر نمک و مابقی در حوضه آبریز خلیج فارس قرار دارد، گفت: شهرستان ساوه نیز در حوضه آبریز کویر نمک قرار دارد و در نقطه کم بارش استان مرکزی با کمترین دریافت نزولات آسمانی واقع است.

وی با بیان اینکه واحد مدیریت در منابع آب، حوضه آبریز بوده و با حوزه استحفاظی و جغرافیایی متفاوت است، گفت: میانگین بارش ساوه ۱۵۰ میلیمتر و میانگین استان ۲۸۰ میلیمتر به ثبت رسیده و بر این اساس وضعیت آبخوان‌های دشت ساوه به عنوان یک نقطه کم بارش، نامطلوب ارزیابی می شود و دشت ساوه با تنش آبی شدیدی مواجه است.

این مقام مسئول در شرکت سهامی آب منطقه‌ای استان مرکزی در ادامه به مصارف آب زیرزمینی در استان اشاره کرد و گفت: در مجموع، دو میلیارد مترمکعب از منابع آب زیرزمینی استان مرکزی از طریق چشمه، قنات و بویژه از طریق چاه تخلیه می‌شود و به مصرف کشاورزی می‌رسد. حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب نیز آب شرب در استان مصرف می‌شود که این میزان به نسبت کشاورزی بسیار ناچیز است و با وجود اینکه استان مرکزی قطب چهارم صنعتی کشور است تنها حدود ۶۰ میلیون متر مکعب از منابع موجود به مصارف صنعتی می‌رسد.

وی با تاکید بر اینکه برای بقای بهره‌برداری در حوزه کشاورزی میزان مصرف آب باید براساس آب قابل برنامه ریزی و با هدف حفظ تعادل بین منابع و مصارف انجام شود، گفت: به دلیل مصرف بی رویه و مازاد بر آب قابل برنامه ریزی که بیشتر از طریق بهره برداری از چاه‌های غیرمجاز صورت می‌گیرد و به منظور حفظ تعادل بین منابع و مصارف، بخش کشاورزی استان باید میزان بهره برداری از آب های زیرزمینی را کاهش دهد و ۵۸۵ میلیون مترمکعب از آب مصرفی حال حاضر را بکاهد که در این راستا لازم است به روش‌های نوین آبیاری برای بهره‌مندی حداکثری از منابع آبی متوسل شویم.

عظیمی در ادامه با بیان اینکه مصرف بهینه آب در ایران حتی به اندازه کشورهای کمتر توسعه یافته هم نیست، گفت: نوع نگرش به بهره‌وری کشاورزی در ایران مبتنی بر افزایش سطح زیر کشت است در حالیکه این رویکرد باید با مصرف بهینه منابع آبی عجین باشد که اگر اینطور نشود راه خطرناکی را در مسیر دچار شدن به بحران آبی پیش رو داریم.

وی با اشاره به اینکه استان مرکزی رتبه ۱۴ کشور را در خصوص سطح زیر کشت بخش کشاورزی به خود اختصاص داده است، تصریح کرد: در سیاست‌های ابلاغی برنامه هفتم توسعه کشور دستور استفاده از روش‌های دانش بنیان برای افزایش میزان تولید صادر شده و کاهش پنج درصدی مصرف منابع آبی در عین افزایش ۱۰ درصدی محصول هدفگذاری شده است. این هدفگذاری گرچه در دیدگاه سنتی قابل قبول نیست اما در دیدگاه علمی می‌توان آنرا با روش‌های دانش بنیان محقق کرد.

وی با اشاره به اجرای برنامه‌های عملیاتی برای سازگاری کشاورزی با منابع آبی موجود گفت: در ساوه سطح آب‌های زیرزمینی به طور متوسط سالانه یک متر و ۱۲ سانتیمتر افت دارد و در برخی نقاط بخش مرکزی، این میزان تا ۱۰ متر هم رسیده است که بیانگر بحرانی بودن دشت ساوه است.

عظیمی افزود: در طول دوره آماری، دو میلیارد و ۲۷۰ میلیون مترمکعب بیشتر از ظرفیت آبخوان‌های ساوه برداشت شده و جایگزینی هم نداشته است، به عبارتی شیره جان آبخوان‌های ساوه کشیده شده و براین اساس تعادل در میزان ذخیره‌سازی منابع آبی در این شهرستان بهم خورده است.

وی با بیان اینکه حدود ۴۰ میلیون مترمکعب بهره‌برداری آب از چاه‌های غیرمجاز شناسایی شده در ساوه صورت می‌گیرد، گفت: این میزان بهره‌برداری آب از چاه‌های غیرمجاز شناسایی شده در ساوه در حالی صورت می‌گیرد که در کل استان مرکزی ۶۰ میلیون متر مکعب آب به مصارف صنعتی اختصاص داده شده است و اگر میزان بهره‌برداری از چاه‌های غیرمجاز شناسایی شده در ساوه به مصارف صنعتی استان برسد شاهد رشد ۸۰ درصدی در میزان سرمایه‌گذاری صنعتی در استان خواهیم بود.

او تصریح کرد: بدون آگاهی و همراهی مردم، در حفاظت از منابع آبی با چالش مواجه خواهیم شد. باید تلاش کرد که از این مایه حیات استفاده بهینه صورت گیرد و برای بقای سرزمین باید به سراغ افزایش بهره‌وری رفت نه بهره برداری.

مدیرعامل شرکت دانش بنیان فرنام بسپار نیز گفت: برای مدیریت منابع آبی نیازمند وحدت ملی هستیم و کشور به راهبردهای اساسی در راستای مدیریت آب نیاز دارد. باید منابع آبی را در فصل فراوانی آب یعنی در زمستان ذخیره سازی کرد تا در فصل تابستان که کمبود آب وجود دارد بتوان از آن استفاده بهینه کرد.

رضا قصری با اشاره به فعالیت این شرکت در حوزه طراحی، تولید و اجرای ژئوسنتتیک‌ها، افزود: این شرکت اقدام به تولید محصولات دانش بنیان ژئوممبراین کرده است که حدود ۱۴ سال از تولید آن سپری شده و اولین محصول در سال ۷۸ به بازار عرضه شد. ژئوممبراین در انتقال، حفاظت و ذخیره آب نقش مهمی دارد. محصول تولیدی این واحد دانش بنیان دارای شناسنامه فنی و استاندارد ملی است.

وی گفت: تولیدات شرکت تا ۱۰ سال تضمین شده و ضمانت آنها حتی تا ۱۴ سال افزایش پیدا خواهد کرد. توسعه خدمات و گستردگی و تنوع در تولید، اولویت این واحد تولیدی مبتنی بر دانش و فناوری روز است.

قصری گفت: با توجه به مصرف زیاد منابع آب، کشور نیازمند خدمات دانش بنیان در این عرصه است، همچنین نیازمند همدلی و هم افزایی بین کشاورزان و شرکت‌های دانش بنیان در حوزه کشاورزی هستیم و از هرگونه نقطه نظر و انتقادات استقبال می کنیم.

وی گفت: آزمایشگاه این شرکت مجهزترین آزمایشگاهی است که در کشور مستقر شده و هر کالایی که از کارخانه خارج می شود تحت بررسی دقیق قرار می‌گیرد چرا که کیفیت و استاندارد به عنوان یک اصل مهم مدنظر قرار دارد.

انتهای پیام

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group